Merhabalar sevgili dostlar,

Her yörenin ,her ilin,her ilçenin ve hatta köyün kendine has ,damak tadına uygun Tahin ve cevizle yapılan bir tarifi vardır.

Üç aşağı beş yukarı malzemeler aynı olsada her elin bir lezzeti farklı çörekler çıkarır ortaya..

Tahinli çörek,Tahinli Katmer ,Tahinli Pide yada diğerleri..yörelere göre lezzetine lezzet katar..

Bursa'ya özgü Tahinli Pide,Niğde/Koyunlu Tahinli Çörek,Kayseri/Sivas Tahinli Katmer bunlardan bir kaçıdır.

Ortak noktaları Tahin/Ceviz ve hamur olduğuna göre bizde bugün güzel ve lezzetli bir tarif ile sizlere bu lezzeti hatırlatalım istedik.

Hepinize işleriniz de kolaylıklar dilerim.

  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 1 paket yaş maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı sıcağa yakın su 
  • Bu malzemeleri hamur yoğurma kabınıza alın ve karıştırın.10 dakika mayanın aktif hale gelmesini bekleyin.
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı sıcak süt
  • 2 ad yumurta ( 1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 6 su bardağı un (2 yemek kaşığını ayırın)
  • HAMURUN HAZIRLANMASI:
  • Aktif hale gelen mayalı karışımın üzerine diğer malzemeleri sırasıyla ekleyin ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurun üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • Sıcak bir ortamda hamurunuz daha çabuk mayalanacak ve iki katına çıkacaktır.
  • Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya ayırın.
  • Yuvarlak bir tabağı zeytinyağ ile yağlayın ve 4 ad yuvarlak hamuru zeytinyağına bulayarak tabak içinde bırakarak üzerini strechleyin.
  • 1/2 saat buzdolabında bekletin.
  • İÇ SOS:
  • 1 orta boy çorba kasesi Tahin
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kasesi iri kesilmiş ceviz
  • HAZIRLANMASI:
  • Tahin ve toz şekeri karıştırın.
  • Cevizler ayrı bir kasede kalsın.
  • KATMERİN HAZIRLANMASI:
  • Buzdolabında beklettiğiniz 4 eşit hamurun birini sıvıyağ ile yağladığınız tezgaha yada masaya alın ve elinizle yanlardan çekerek yufka büyüklüğüne getirin.
  • Üzerine tahin/şeker karışımı sürün ve ceviz serpin.
  • Bohça şeklinde kapatın kenara alın.
  • Diğer hamur bezesini açın,tahin/şeker karışımı sürün,ceviz serpin.
  • Kenara aldığınız bohça şeklindeki hamuru tam orta yerine yerleştirin ve yanlardaki hamurları üzerine kapatarak ikili bohça olarak kapatın.
  • Kalan 2 ad hamur bezesine de aynı işlemi uygulayın.
  • Yani elimiz de 2 ad bohça olacaktır.
  • Hazırladığımız 2 ad bohçayı tabağa alın ve üzerini örterek 20 dakika bekletin.
  • Bu aşamada bekleyen hamurlar fısır fısır yumuşacık olacaktır.
  • Hamurların her birini elinizle bastırarak dikdörtgen olacak şekilde açın.
  • Takribi 30 x 15 boyutunda olacaktır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
  • Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını çok az pekmezle karıştırarak sürün.
  • Susam serpin.
  • Verevine çizikler atın.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 15-20 dakika (üzeri kızarana kadar)pişirin.
  • Yumuşacık katmer katmer Tahinli cevizliler ikrama hazır..
  • Tel tel ayrılan bu çörekleri çok seveceksiniz.
  • Tarifimizin YouTube/Neşem Çelik Kanalında videosu bulunmaktadır.
  • https://www.youtube.com/watch?v=_HbC85XEGDg  
  • Hepinize afiyet olsun
  • Sevgiyle...