Futbol sürprizlerle dolu bir oyun. Derbiler ise her zaman üç ihtimalli. Son dakika gelen goller, endüstriyel topların falso alarak ters köşe yapması, penaltılar, frikikler, kadrolar bu oyunu en keyifli kılan sürpriz anları. 

Ligin 16. haftasında derbide her iki takımda maça sürpriz sayılabilecek tercihlerle başladı. İki ezeli rakibin maç öncesi kadroları açıklandığında orta sahanın merkezindeki bu önemli değişiklikler, maçın sonucunu belirleyen en önemli etkendi. 

Bu maç özelinde orta sahanın ortasında Beşiktaş'ta Adem Ljajic yerine Diaby'nin başlaması, Fenerbahçe'de Emre'nin yerine Ozan Tufan'ın başlaması teknik açıdan oyunun en kritik hamlesiydi diyebiliriz. Abdullah Avcı'nın rakibi karşısında Ljajic yerine Diaby ile başlaması taktik bir tercihken, Ersun Yanal'ın Emre'nin sakatlığı nedeniyle zorunlu olarak merkezde Ozan'a yer vermesi Fenerbahçe orta sahasının daha diri olmasını sağladı. Diaby'nin formsuzluğu karşısında Ozan Tufan'ın özellikle bu maçta sergilediği üst düzey performans maçın kaderini belirledi. 

Beşiktaş'ın sezon başladığından beri en büyük sıkıntısı hücum varyasyonlarını yapamaması. Diaby, Ljajic, Lens, Burak gibi ceza alanı çevresinden şut çekecek oyuncularının bireysel performanslarındaki yetersizlik siyah beyazlıların 3. bölgede etkili olmasını, haliyle skor almasını zorlaştırıyor. Maçın kırılma anlarından bir tanesi olan 55. dakikada Burak Yılmaz'ın birebirde kaçırdığı gol, bu duruma verilecek en net örnek. 

Abdullah Avcı, ikinci yarıya Diaby Ljajic değişikliğiyle başladı. Bu hamle Beşiktaş adına gerekli fakat yetersiz bir değişiklikti. Rebocho Nkoudou değişikliğinde geç kalınması Fenerbahçe'nin oyuna ağırlığını koymasına neden oldu. Nitekim oyunun ilerleyen dakikalarında bunu gördük. Nkoudou girdikten sonra Beşiktaş, hücumda biraz daha öne çıkmaya başladı. Fakat bu öne çıkışı Çakır, net bir şekilde engelledi.

Elneny'nin son vuruşlardaki isabetsizliğinin aksine Beşiktaş'ta Atiba, defansif /ofansif iki yönlü oyunuyla takımın en iyi oyuncusuydu. Fenerbahçe ise Ozan, Gustavo ikilisiyle güçlü bir orta saha görüntüsü ortaya koydu ve bu oyuncular skora direkt etki ettiler. Öte yandan Rebocho'nun neden olduğu penaltı pozisyonu amatör topçuların bile yapmayacağı türden bir hamle, kasıt olmasa da oyuncunun kolunu o şekilde açması öngörüsünün yetersizliğini gösteriyor. 

Gelişen futbolda kendi oyununuzu oynamak kadar teknik analiz de çok önemli. Özellikle teknik direktörün rakip analizi ve maça etkisi futbolda önemli bir unsur. Fakat Avcı, Kadıköy'de rakibi karşısında oyunu iyi okuyamadı ve Beşiktaş iyi oynamadı. Bu demek değildir ki, hakemler iyi maç yönetti. İstatistiklere baktığımızda Fenerbahçe 69 maçtır kendi evinde derbi kaybetmemiş, ben 269 maç daha kaybedeceğini düşünmüyorum!

Fakat şu soruları da sormak Türk Futbolu'nun geleceği açısından kaçınılmaz. Vida ve Serdar Aziz'in iki pozisyonu da penaltı değil mi? Penaltı olması için tam olarak ne gerekiyor? Nkoudou'ya yapılan hareketin kitapta karşılığı nedir? Hadi diyelim ki sahadaki hakemler görmedi VAR'ın başındakiler nasıl görmüyor? Bu üç pozisyonunda en azından VAR tarafından incelemesi gerekmez miydi? Yoksa Süper Lig'de sürprizlere yer yok mu?