YÖNETMEN ALPHAN EŞELİ​'DEN ​“MÜJDE”

İSTANBUL - Ödüllü yönetmen Alphan Eşeli’nin imzasını taşıyan, başrollerini Lale Mansur ile Salim Kechiouche’un paylaştığı “MÜJDE”, uluslararası film platformu MUBI'de gösterime girdi.

Global lansman ile dünya çapında ilk kez seyirci ile buluşan filmde; Suriye Savaşı'nın başlamasıyla hayatları sonsuza dek değişen sıradan iki insanın hikayesi anlatılıyor.

Konusu, İstanbul'da geçen MÜJDE, Suriye Savaşı'nın başlamasıyla hayatları sonsuza dek değişen iki sıradan insanın hikayesi…  Evini ve bildiği her şeyi kaybeden dul bir kadın olan Müjde (Lale Mansur), Suriyeli genç mülteci Sayyid (Salim Kechiouche) ile beklenmedik bir aşkın içinde bulur kendini. İlk kez hissettiği bu karşı konulmaz tutkuyla hayata yeniden bağlanan Müjde, sevdiği adama karşı en yakınlarının tepkisiyle karşılaşınca, kendini bir yol ayrımında bulur.

ISTANBUL’74 ve ATLANTİK FİLM yapımı, ödüllü yönetmen Alphan Eşeli’nin imzasını taşıyan filmin senaryosu Alphan Eşeli, Berkay Öztürk ve Salih Bozcu’ya ait.

KÜNYE

2021 / Türkiye, Fransa, ABD / 47’

Renkli, ARRIRAW 2.8K, 5.1 Sound, Türkçe, İngilizce ve Arapça

Yönetmen: Alphan Eşeli

Senaryo: Alphan Eşeli - Berkay Öztürk - Salih Bozcu

Yapımcılar: Ali Ömer Atay - Demet Müftüoğlu Eşeli

Yürütücü Yapımcılar: Juliette Menager - Ziane Hamel

Yapım: ISTANBUL’74 - SEVENTYFOUR FILMS / ATLANTIK FILM

Oyuncular: Lale Mansur, Salim Kechiouche

Görüntü Yönetmeni: Florent Herry

Kurgu: Bilal Çakay

Ses ve Müzik Tasarımı: Akın Sevgör

Şarkılar: Liana İsmail - Kamat Mariyam 

Burial - Forgive (Hyperdub, 2005)

ISTANBUL’74

ISTANBUL’74, kreatif direktör Demet Müftüoğlu Eşeli ve yönetmen Alphan Eşeli tarafından 2009 yılında, İstanbul’un uluslararası kültür-sanat sahnesiyle bağını güçlendirmek misyonuyla kuruldu.

Şehri global etkinliklere ev sahipliği yapan bir merkez olarak konumlandıran ISTANBUL’74, sanat, tasarım, moda, film, müzik, edebiyat ve mimari alanlarında uluslararası fikir liderlerini buluşturarak global anlamdaki kültürel iş birlikleri ve diyaloglara aracı olmayı amaçlıyor.

Yaratıcı etkileşimden beslenen ve gelenekselin dışında yöntemler kullanan ISTANBUL’74, kültür ve sanat alanındaki gelişime katkıda bulunma ilkesinin bir parçası olarak herkesin katılımına açık ücretsiz bir etkinlik olarak gerçekleştirilen İstanbul Uluslararası Kültür & Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Farklı disiplinlerden önde gelen uluslararası çağdaş sanatçıların sergilerini düzenleyen ISTANBUL’74, aynı zamanda yurt dışında da özel sergi ve etkinlikleri gerçekleştirerek yeni iş birliklerinin kurulmasına ve şehirlerarasında sürdürülebilir dinamik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunur.

ISTANBUL’74’ün çok yönlü çatısı altında faaliyet gösteren kuruluşlar arasında; yerel ve uluslararası sanatçılar iş birliğiyle sergi ve özel etkinliklere imza atan sanat galerisi ‘74GALLERY, kreatif ajans ’74STUDIO, uzun ve kısa metraj filmler, müzik videoları, film jenerikleri, belgeseller, kültürel etkinlik videoları, kısa filmler ve reklam kampanyalar üzerine çalışan SEVENTYFOUR FILMS ve online bir seyahat günlüğü olarak yeni yerler ve yeni fikirler keşfetmenin yanı sıra benzersiz hikayelerden esinlenme tutkusunu hayata geçiren galeri ve mağaza ’74ESCAPE yer alıyor. 


Erdal Özyağcılar’a “Onur Ödülü”

İSTANBUL - Vasfi Rıza Zobu anısına “Onur Ödülü” bu yıl Erdal Özyağcılar’a verildi.

YEKÜV Vakfı’nın her yıl geleneksel olarak 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle Türk Tiyatrosu’nun anıt isimlerinden Vasfi Rıza Zobu anısına verdiği “Onur Ödülü” bu yıl sevilen usta oyuncu Erdal Özyağcılar’a verildi. Erdal Özyağcılar ödülünü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sergiledikleri “Hoşgeldin Boyacı” adlı oyunun bitiminde seyircisi önünde ayakta alkışlanarak aldı.

Türk tiyatro, sinema, dizi film oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Erdal Özyağcılar, seyircisi önünde büyük bir onur ve gurur yaşadı. Önceki gece Kadıköy Halk Eğitim Merkezi sahnesinde sergilenen “Hoşgeldin Boyacı” adlı tiyatro oyununun bitiminde Erdal Özyağcılar’a “Onur Ödülü” verildi.

YEKÜV’ün (21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı) yirmi dört yıldan bu yana sanatı ve sanatçıyı desteklemek adına başarıya teşvik ödülleri kapsamında geleneksel olarak her yıl Türk Tiyatrosu’nun anıt isimlerinden Vasfi Rıza Zobu anısına 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle verdiği “Onur Ödülü” ne bu yıl Erdal Özyağcılar layık görüldü. Yıllardır pek çok usta oyuncunun aldığı ödül, bu yıl da Erdal Özyağcılara oyun oynadığı sahne de ve seyircisi önünde YEKÜV Vakıf Başkanı H. Işın Özdemir ve başkan yardımcısı Ş. Tülay Erkan tarafından verildi. Seyircisinden ayakta büyük alkışlar alan Erdal Özyağcılar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada “Ben bu ödülü bugün burada birlikte oyun oynadığım Berna Laçin ve Gözde Çetin’le birlikte almak ve paylaşmak istiyorum. Bu ödülün yarısı Berna’nın diğer yarısı da Gözde’nindir” dedi. YEKÜV Vakfı yöneticisi ve başkan yardımcısı Ş. Tülay Erkan’da konuşmasında “Türk Tiyatrosu siz ve sizin gibi büyük ustalar sayesinde gelişti, büyüdü ve yoluna devam ediyor. Bu ödül hakkınızdır. Kabul ettiğiniz için biz teşekkür ederiz” dedi.


DOĞUM GÜNÜNDE MEZARI BAŞINDA ANILDI…

Beyaz perdenin bütün renklerini üstünde taşıyan büyük usta Sadri Alışık, 27 sene önce aramızdan ayrılırken, doğum günü 5 Nisan’da Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Kerem Alışık ve oğlu Sadri Alışık’ın da hazır bulunduğu anmaya yakın dostları ve sevenleri katıldı. 

Babasına özleminin hiç dinmediğini söyleyen Kerem Alışık, "Ölüm günüyle doğum günü arasında yaklaşık 15 gün var Sadri Alışık’ın. O yüzden özellikle Nisan ve Mart ayları insanın içine en özel hasret kokularıyla gelip devriliyor. Sadri Alışık bugün 97 yaşında da, biz hala kalakaldık küçük bir çocuğun sessiz çığlığında. Nereye dönsek kemik gibi batıyor özlemi kalbimize. Zaman insana alışmayı öğretiyor da, unutmayı asla. İyi doğdun iyi ki varsın Sadri Alışık. 27 yıl sonra da olsa ramazan ayında bu yağmurlu ve soğuk günde kabri basında hala böyle kalabalık sevenleri, hayranları ve dostlarıyla olmak mutluluk verici. Teşekkür ediyorum." dedi. 

Turist Ömer, Ofsayt Osman, Haşmet İbriktaroğlu, Gönlü bol Arif, Banazlı İsmail, Taşkasap Necati ve bunlar gibi bir sürü efsanevi karakterin yaratıcısı, sokakta yanımızdan, hayatta yüreğimizden geçen büyük usta Sadri Alışık’ın anma töreninden sonra gelenlere aşure dağıtıldı.


 


Yasaklı bir tiyatro serüveni Rojbash’ın çekimleri tamamlandı! 

Belgesel ve kısa filmlerinden tanıdığımız Özkan Küçük ilk uzun metrajlı filmi Rojbash’ın çekimlerini tamamladı. Çekimleri İstanbul’da yapılan film ulusal ve uluslararası festival yolculuğuna hazırlanıyor. 

Rojbash, 25 yıl önce sahneledikleri oyunu bir kez daha sahnelemek üzere bir araya gelen Kürt tiyatrocuların oyun, hayaller ve gerçek arasında gidip gelen hikayesini anlatıyor. 

Yıllarını Kürtçe tiyatroya adamış olan Kemal’e göre bugün, 25 yıl sonra, Kürtçenin durumu o yasaklı günlere geri dönmüştür. Buna karşı bir tavır olarak, eski oyunları Rojbaş’ı yeniden sahnelemek amacıyla, her biri dünyanın başka bir köşesine dağılmış olan eski ekip arkadaşlarını İstanbul’da bir araya getirir. Ama ‘aksilikler’ peşlerini bırakmaz! 

Bu bir bodrum katında başlayan ve yasaklamalar sonucu tekrar bir bodrum katına dönmek zorunda kalan yasaklı tiyatroyla dayanışma, onları tekrar görünür kılma çabasıdır. 

2016 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından işten çıkarılan Kürt tiyatrocuların yola devam etmek için özel bir tiyatro kurma çabalarına kadar uzanıyor filmin yapım hikayesi. 

Yönetmen Küçük, kamerasıyla onların bu çabasını çekmeye başlar. Önce belgesel olarak düşünülen proje sonrasında karakterlerin kendilerini oynadıkları bir kurmaca filme dönüşür. 

Filmde Kemal Ulusoy, Erdal Ceviz, Yıldız Gültekin, Cabbar Barış ve Nihat Öz’e eşlik eden oyuncular arasında Nazmi Kırık, Rugeş Kırıcı ve Murat Batgi de yer alıyor. Ayrıca Azad Tunç, Yavuz Akkuzu, Ömer Şahin ve Rêzan Kaya da kendi karakterlerini oynayarak filmde yer alıyorlar.

Film eski kuşak tiyatrocularla yeni kuşak oyuncuları, bir oyunu oynama çabaları etrafında bir araya getiriyor. Daha önceki kuşaktan bir oyuncu olan Hilmi Demirer, Mamoste rolüyle bu buluşmaya renk katıyor.

Filmin oyuncu kadrosunda efsane müzik grubu Koma Amed’in solisti Serap Sönmez ile Güneşe Yolculuk’un oyuncularından Mizgin Kapazan da yer alıyor.

Yönetmen Özkan Küçük filmle ilgili şunları söylüyor; ‘Rojbash, 2017 yılı başlarından itibaren çekimlerine başladığım bir belgesel olarak hayatıma girdi. Ancak karakterlerle ilişkim çok daha eskiye, doksanlı yıllara dayanıyor. Zaman içerisinde gelişerek bir kurmaca filme dönüşse de filmde belgesel bir yanı hep korumaya çalıştım. Sahnelemede ve kamera tekniğinde bu çabamı hissettirecek şekilde spontane izler bıraktım. Filmin tüm aşamalarına oyuncuların da katılımını sağlamaya çalıştım. Bu nedenle çekimler boyunca her sahneden önce uzun tartışmalar ve hazırlıklar yapıyorduk. Bazen bıktırıcı da olsa ve bazen umutsuzluğa kapılsam da bu tartışmaların filme çok katkısı oldu. Filmi birlikte omuzlamış olduk böylece. Oyuncuların yanı sıra başta reji olmak üzere küçük film ekibimizin çok özel çabalarıyla filmi kısa bir zaman dilimi içinde çekmeyi başardık. Uzun ve zor planları çekmek için sabırla çalışan görüntü yönetmenimiz Koray Kesik de özgün bir dil yaratmamıza eşsiz bir katkıda bulundu.’


Şebnem Schaefer Atla Podyuma Çıktı 

İzmir Hara At Çiftliği’nde düzenlenen Western Fashion Festival'de ünlü mankenler yer aldı. 

Tuncay & Anıl Çetin kardeşlerin düzenlediği koreografi bir ilke imza atarak, insanlık tarihinin en eski dostu olan atları podyumda ünlü isimler ile bir araya getirdi. İzmir’de Western Fashion Festival kapsamında düzenlenen defilede tanınmış model Şebnem Schaefer atla podyuma çıktı. 

Hara At Çiftliği’nde Two Cowboys Prodüksiyonluğu’nda gerçekleştirilen defile, İzmirli moda tasarımcısı Ece Dörtköşe’nin koleksiyonlarını moda severlerin beğenisine sundu. Defilede podyuma çıkan modellere atlar eşlik etti.Nefes kesen defile renkli görüntülere sahne oldu.Festival tadında hazırlanan etkinlik western temalı noktalarda araçların ve motosikletlerin sunumu , sokak lezzetleri ve country müzik birleşimi ile happy hour tadında başladı.Defilenin ardından Hara At çiftliği  içerisindeki Kulüpte düzenlenen after party ile eğlence gece geç saatlere dek devam etti. Farklılıklarla dolu festival geceye katılan konuklara alışılmışın dışında bir deneyim yaşattı.

Beyaz atlı prensi aramaya çıktım 

Podyuma atla çıkan Şebnem Schaefer defile sonrası yaptığı açıklamada: "4 sene binicilik yaptım. Podyumda benim heyecanım ata, onunki bana geçti. Işıkları görünce geri geri gitti. Onunla beyaz atlı prensi aramaya çıktım. Siyah atlı prenses olarak beyaz atlı prensi aramaya çıktım" dedi.