200 yıllık değişmeyen lezzet SU BÖREĞİ

19.Yüzyıl Osmanlı Mutfağının ünlü hamur işlerinden Su Böreği,günümüzde de çok tüketilen ve sevilen bir börektir.

Yapımı zahmetli ama yemesi de bir o kadar keyifli Su Böreği eskiden düğün ve bayram gibi mutlu günlerin olmazsa olmazlarındandır.

Bu maharet ve ustalık isteyen böreğin eski kaynaklar da doğum yeri Kırşehir olarak geçse de aslında Ülkemizin hemen her yöresinde bilinen bir börektir.

Su böreği tarifine 1844 yılında ''AŞÇILARIN SIĞINAĞI''adlı kitapta rastlanmaktadır.

Gelin bu lezzetli ve çok eskiye dayanan tarifiyle Su Böreğini bugün iftar sofralarımıza buyur edelim.

Hepinize kolay gelsin..

MALZEMELER:

35 x 35 tepsi içindir.

5 adet yumurta

5 ad yumurtanın yarım kabuğu ile su

1 yemek kaşığı sirke

1 yemek kaşığı tuz

1 paket kabartma tozu

5,5 su bardağı un

HAMUR ARALARINA:

200 gr eritilmiş tereyağ

İÇ HARCI:

Beyaz peynir (sert ) + Kaşar peyniri + Maydanoz karışımı

ÜZERİNE:

1 ad yumurta

YAPILIŞI:

Hamur yoğurma kabınıza yumurtaları ve suyu alarak karıştırın.

Unu,tuzu,sirke ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurun.

Hamuru çok iyi özleşene kadar yoğurun.Eğer bir mutfak yardımcınız varsa (mikser)hamuru sizin için o yoğursun.

1 saat kadar hamurunuzu dinlendirin.(dinlenen hamur daha rahat açılacaktır.)

13 ad beze olacak şekilde yuvarlayın.

Yufkaları tepsi boyutunda açın ve hepsini mutfak örtüleri içinde bekletin.

Büyük bir tencere de su kaynatın ve az tuz ekleyin.

Tepsinizi yağlayın ve yufkanın birini haşlamadan tepsiye yerleştirin.

Bir diğer tencere yada genişçe bir kaseyi soğuk su ile doldurun.

yufkaları tek tek önce kaynayan suya bırakın.

2-3 dakika haşlayın ve çıkararak soğuk suya geçirin.

Soğuk sudan süzerek alın .

Aralarına eritilmiş tereyağ sürerek 6 yufkayı tepsiye döşeyin.

Üzerine peynir karışımını eşit olarak yerleştirin.

Kalan 6 yufkayı da aynı şekilde haşlayın ve soğuk suya bırakarak süzün ve aralarına tereyağ sürerek yerleştirin.

Bu arada soğuk su ılınabilir ara ara yenileyin.

Böreği kare dilimler halinde kesin ve kalan tereyağını en üste sürün.

Yumurta sarısını çırpın ve böreğinize sürün.

Fırınınızı 175 derece de ısıtın ve tepsiyi verin.

50 dakika pişirin.

Mis gibi tereyağlı su böreğiniz ikrama hazır..

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.