Mehmet Ali Babar (Yaşam Koçu & Antrenör)

Merhaba Sevgili okurlar. Bu haftaki köşe yazımızda Sağlıklı bir "Sporcu Nasıl beslenir" diye sizler için enine boyuna analiz ettik. Ben bir yaşam koçu ve Antrenör olarak bu dertle çok müzdarip oldum.  Bundan 10 sene öncesine kadar, 143 kiloluk bir adamdım. Hayatı yeme ve içmeden ibaret sanırdım ama öyle değilmiş. Şimdi bu konuya hemen girmicem bu yazımda. Çünkü neden  Derseniz ? Bu başarımı ve azmimi ayrı kaleme alacağım sizler için. lakin Bu haftaki konumuza dönelim isterim.   Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek isteyen  bireyin yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Bu durum sporcular için de geçerlidir.

Vücudun çalışabilmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerji de dışarıdan besin alımıyla sağlanır. Bir sporcunun normal bir bireyden daha fazla efor sarfettiği düşünülürse tüketmesi gereken besin miktarının da daha fazla olduğu sonucuna varılır.Enerji ihtiyacı arttığı gibi bağışıklığı kuvvetlendiren,konsantrasyon , güç ve denge sağlayan ögelerin ve alınan sıvı miktarının da önemi artmaktadır.

Genel olarak yoğun kas faaliyetleri olduğu için , kasların enerji kaynağı olan karbonhidrat miktarını arttırmak , yapılan spora uygun olacak şekilde protein almak , yeterli miktarda sıvı,vitamin ve mineral almak önemlidir.

Yapılan spor çeşidine uygun fiziksel yapı ve kondisyona ihtiyaç vardır. Bir yüzücünün ya da koşucunun kuvvetli kasların yanında yüksek oksijen kapasitesine , bir halterci ya da güllecininse güçlü kaslara ,yoğun konsantrasyona daha  çok ihtiyacı vardır. Ağırlık kategorilerinin önemli olduğu spor dallarında ise ağırlığın stabilize edilmesi gerekir. Müsabakalardaki yoğun antrenman dönemlerindeki beslenmeyle dinlenme dönemindeki  besleneme aynı olmamalıdır. Ne yazık ki yüksek besin tüketimine alışan sporcular bir sonraki müsabaka dönemine kadar bu düzene devam etmekte ve müsabaka öncesinde şok diyetlerle zayıflamaya çalışmakta.Diüretiklerle su kaybı sağlayarak kilo vermek,aç kalmak, istifra ederek kilo vermeye çalışmak bunlardan birkaç tanesi.

Sağlıklı ve dengeli beslenen bir sporcunun avantajları:

-yüksek konsantrasyon

-performansta iyileşme

-daha zinde hissetmek ve daha az yorulmak

-sık hasta olmamak ve sakatlanmamak ve daha çabuk iyileşmek,

-Büyüme ve gelişmenin istenen düzeyde olması,

-toplam ağırlık ve yağın istenen seviyelerde tutulması

Bir sporcu için sağlıklı ve dengeli beslenmede temel ilke doğal beslenmeden gereksinimleri karşılamak ve daha sonra yeterli gelmeyen besin ögeleri varsa takviyelerle tamamlamaktır....