KOCAELİ - RÖPORTAJ: SİNAN BERATLIGİL
Levent Erdoğan, maddi manevi güreşin destekçisi. O her şeyini güreşe verdi şimdi 653’ncü Kırkpınar’da pehlivanlarından kürsü istiyor..
Türkiye’de Yağlı güreşin gelişmesi ve yaygınlaşması için her türlü desteği veren Av. Levent Erdoğan bu güreşin geldiği ve yapılması gereken düzenlemelere dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte başarılı yöneticiye sorduğumuz sorular ve yanıtları.

Yağlı güreşin Türkiye’de hak ettiği yeri aldığını düşünüyor musunuz?

Yağlı güreşlerin çok büyük bir seyirci kitlesi olmasına ve dünya çapında dahi ilgi görmesine rağmen bu sporun Türkiye’de yeterince yer almadığını düşünüyorum. Medyada ve resmi kurumlar tarafından Yağlı güreşler maalesef yeteri kadar önem verilmediğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi UNESCO’nun korunması gereken değerler arasında yer almasına rağmen tüm birimler bu ata sporumuzu daha fazla yaymak için çalışmalarda bulunmasını ümit ediyorum.

Yağlı güreşle minder güreşi arasındaki ne fark vardır?

Yağlı güreşle minder güreşi arsında fark oldukça açıkça görülüyor. Her ne kadar ikisi de aynı spora benzese de birileri arasında çok fark var. Yağlı güreş bizim geleneksel ata sporumuz ve yıllardır gelenekselliğini devam ettirmektedir. Minder güreşi ise baksa bir dalıdır. Ancak bu güreş dalımız kendı milli ölçülerimiz dışındaki uluslararası sistem ve ölçülerle ile yönetildiğinden yağlı güreşten çok farklı olduğunu görüyoruz. Her iki güreş birbirinden farklı değimim gibi biri Avrupa standartlar formatında yürütüldüğü için ben bunlara artık güreş bile demek, güreşle mukayese etmek bile istemiyorum. Bana güreş zevki vermiyor. Ve mutlaka yağlı güreşin ayrı federasyon olarak kurulması gerekir. Uluslararası Kaidelerle yönetilen spordur.

Yağlı güreşlerin ayrı bir federasyon altında yönetilmesi gerekiyor mu?

Şüphesiz mutlak ve mutlaka gerekiyor. Özerk bir federasyona sahip olursa ilerlemesi ve gerekli ilgiyi görmesi hızlanır. Minder güreşinden ayrılıp ayrı bir federasyon olarak çalışması halinde bu sporun gelişmesi daha kolaylaşır.

Böyle bir federasyon kurulsa başkan olur musunuz veya bir destek verir misiniz?

Başkanlık yapmam ama böyle bir yapılanma olursa gerekli çalışmaları üstlenip, katkı ve destek veririm.

Kırkpınar’ın yurt dışında tanıtılmasını yeterli buluyor musunuz?

Asla yeterli bulmuyorum. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımın sayısı oldukça fazladır. Ufak çaplı organizasyonlar bu ilginin var olduğunu göstermektedir. Yanı sıra yabancılarında bu spora ilgi gösterdiklerini biliyorum. Maalesef bu faaliyetler yetersiz kalmaktadır.
Bunların daha organize hale getirilmesi gerekir. Böylece hem ata sporumuz daha çok tanınmış olur. Hem de turizm faaliyetleri açısından gelişme sağlanır.

Bu spora gönül veren Gençlere ne tarz öğütler verirsiniz?

Bilhassa gençlerin öncelikle bu sporu sevmesi, güreşe ilgi ilk husus usta-çırak ilişkisidir. Bunun yanı sıra bağlılık ve saygı. Pehlivanlar arasında büyüğüne hürmet küçüğüne sevgi önemlidir. Bunun böyle devam etmesini diliyorum.

Sizin güreşlere emekleriniz çok güreşlere bundan sonra da neler yapmak istersiniz?

Yağlı güreşin öncelikle ayrı bir federasyon olmalı. Ayrı bir sistem oluşmsalı. Şimdiki güreşlerde puanlama denen bir sistem oturtturulmuştur.
Eski kökenine uygun dönmeli pehlivanlar saatlerce güreşirlerdi iki gün süren güreşler kıran kırana devam eden bir güreşler vardı.
Puanlamanın kaldırılmasını ve kıran kırana güreşmeleri gerekmedirler. 179 tane yağlı güreş oyunu vardır. Bir saat gibi yeni kaideler koymaları lazım. Pehlivanlar yenişemezse ikisi birden diskalifiye edilmeli.
Yağlı güreşin seyircisi futbol seyircisi çok daha fazladır. 200’e yakın yağlı güreşler yapılmaktadır. Yalnız medyamız daha çok ilgi gösterse çok daha seyirci kitlesine ulaşır.

Karamürsel Levent Erdoğan güreş kulübü çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Bünyemizdeki kulübümüz çok yetenekli ve çok ünlü sporcular yetiştirmiş bir kulübüz ve şuanda da biz kulüp olarak gençlere önem vermekteyiz bundan sonra da yarınlara hazırlayacağımız pehlivanlarımız mevcuttur. bu sene de Kırkpınar’a çok iyi bir şekilde hazırlanmaktayız.

Torunlarınızın ileride güreşe mi yoksa futbola mı merak duymasını istersiniz?

İki spor dalını da çok seviyorum. İki erkek torunum var. Birinin çayırlarda, birinin de futbol sahalarında başarılı olmasını istiyorum. Zaten biri Beşiktaş altyapısında biri de şimdiden çayırlarda hazırlanıyorlar. Bir de Avukatlık ailecek gurur duyarak yaptığımız bu mesleği de sürdürmelerini isterim.