Vakıfbank Avrupa ikincisi

16 Mart 2014 18:45 (Son güncelleme 16 Mart 2014 21:06)
DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final'in final maçında, Rusya temsilcisi Dinamo Kazan'a 3-0 yenilen VakıfBank, sezonu Avrupa ikincisi olarak tamamladı.

BAKÜ

Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından düzenlenen DenizBank Avrupa Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri'nde VakıfBank, Rus Dinamo Kazan'a 3-0 yenildi. Dinamo Kazan, Avrupa şampiyonluğunu elde ederken VakıfBank, 2. oldu.

Son şampiyon olarak yer aldığı Dörtlü Finaller'de, unvanını Dinamo Kazan'a kaptıran VakıfBank, Avrupa ikincisi olarak, bu kulvarda sezonu tamamladı.

Büyük çekişmeyle başlayan karşılaşmada ilk teknik molaya 8-7 Dinamo Kazan önde girerken, iyi savunmayla file üzerinde rakibine üstünlük kuran VakıfBank, ikinci teknik molayı 18-16 önde geçti. Son bölümde daha az hata yapan Rus ekibi, seti 25-23 kazandı.

VakıfBank, maçın ikinci setinde rakibinin direncini bir türlü kıramazken, özellikle Gamova'nın hem hücum hem de savunmadaki etkili performansı, Dinamo Kazan'ı oyunun hakimi haline getirdi. İlk teknik molayı 8-5, ikinci teknik molayı da 16-7 önde geçen Rus ekibi, bu seti farklı bir şekilde 25-11 kazanarak skoru 2-0'a getirdi.

Üçüncü sette mücadele seviyesini biraz daha artırmasına karşın, VakıfBank'ın ortaya koyduğu oyun, maçın lehine dönmesini sağlayamadı. İlk teknik molayı 8-6, ikinci teknik molayı da 16-14 önde bitiren Rus ekibi, seti 25-23 alarak maçı 3-0 kazandı.

Şampiyonlar Ligi'nde geride kalan sezonun şampiyonu olarak Bakü'ye gelen VakıfBank'ı set vermeden yenmeyi başaran Rus ekibi, tarihinde ilk kez Avrupa'nın zirvesine adını yazdırdı.

İkincilikle yetinmek zorunda kaldı

DenizBank Avrupa Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri'nde Rus Dinamo Kazan'a yenilen VakıfBank, Avrupa ikinciliği ile yetinmek zorunda kaldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen organizasyondaki ilk maçında dün, bir diğer Türk temsilcisi Eczacıbaşı VitrA'yı 3-1'lik skorla geçen VakıfBank, finalde Dinamo Kazan'a yenilmekten kurtulamadı.

Bakü'ye Şampiyonlar Ligi'nin son şampiyonu unvanıyla gelen VakıfBank, zirvedeki yerini bu kez Rus temsilcisine kaptırdı.

Avrupa kupalarının en başarılı Türk takımı

VakıfBank, bugüne kadar elde ettiği başarılarla Avrupa kupalarındaki en başarılı Türk ekibi olarak dikkati çekiyor.

Tarihinde, 2 kez Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu kazanan ekip, birer kez de Top Teams ve Challenge kupalarında şampiyonluk elde ederken, geride kalan sezonda ise Uluslararası Voleybol Federasyonları Birliği (FIVB) Dünya Kulüpler şampiyonu olarak dünyanın zirvesine çıktı.

Şampiyonlar Ligi'nde 2011 yılının şampiyonu olan ve bu kulvarda kupa kaldıran ilk Türk ekibi olarak tarihe geçen VakıfBank, 2013 yılında bu başarısını bir kez daha tekrarladı. Daha önce bu kulvarda 1998 ve 1999 yıllarında Avrupa ikincisi olan ekip, 2006 yılında ise 4. sırada kendisine yer bulmuştu.

Top Teams Kupası'nda 2004 yılında, Challenge Kupası'nda ise 2008 yılında adını zirveye yazdıran VakıfBank, CEV Kupası'nda ise 1991, 1992 ve 2000 yıllarında üçüncülük elde etti.

FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası'nı geçen sezon kazanma başarısı gösteren VakıfBank, 2011 yılında bu organizasyonu 2. olarak bitirmeyi başarmıştı.

Voleybol Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi'nde 54. sezonun şampiyonu Dinamo Kazan oldu ve Türk ekiplerinin 3 sezonluk üstünlüğü sona erdi.

Türk ekiplerinin üstünlüğü sona erdi

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen Dörtlü Finaller'de Rus Dinoma Kazan, VakıfBank'ı 3-0 yenerek kupayı kaldırırken, bu kulvarda Türk ekiplerinin 3 sezon süren üstünlüğü de sonlanmış oldu.

Son 3 sezonda, 2011 ve 2013 yılında şampiyonluğu VakıfBank elde etmiş, 2012 yılında ise Fenerbahçe "Devler Ligi"nde zirveye çıkmıştı.

Rekor Dinamo Moskova'da

Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) tarafından ilk kez 1960-1961 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla başlatılan ve daha sonra Şampiyonlar Ligi adını alan organizasyonu, 22 farklı takım kazanma başarısı gösterdi.

"Devler Ligi"nde en fazla şampiyonluğu, tamamı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde olmak üzere 9 kez mutlu sona ulaşan Dinamo Moskova elde etti. Dinamo Moskova, sırasıyla 1961, 1963, 1965, 1970, 1971, 1972, 1974, 1975 ve 1977 yıllarında bu kulvarda şampiyonluk yaşadı.

Bu kulvarda Dinamo Moskova'yı, kazandığı 8 şampiyonlukla Uralochka takip etti. SSCB döneminde Uralochka Sverdlovsk adıyla 6 şampiyonluk elde eden kulüp, Rusya döneminde ise Uralochka Ekaterinburg ismiyle 2 kez daha mutlu sona ulaştı.

Şampiyonluk yarışında iki Rus ekibinin ardından gelen takım ise İtalyan Volley Bergamo oldu. İtalyan ekibi, Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi'nde 7 kez zirvede yer aldı.

Öte yandan, kadınlarda Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu toplamda 22 kez ile en fazla SSCB ekipleri elde etti. SSCB'nin ardından 14 şampiyonluk kazanan İtalyan ekipleri ikinci durumda bulunurken, Türkiye ve Bulgaristan ekipleri de 3'er kupa kaldırdılar.

Kupa ve madalyalar törenle sahiplerine verildi

DenizBank Avrupa Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri'nde kupa ve madalyalar, törenle sahiplerine verildi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de iki gün süren organizasyonun ardından, dereceye giren takımlar için madalya seremonisi yapıldı. Törende, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaşan Dinamo Kazan kupasına kavuşurken, 2. olan VakıfBank ve 3. olan Rabita Bakü madalyalarını aldı.

Şampiyonluk kupasını Dinamo Kazan'a, CEV Başkanı Andre Meyer ile DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş verdi. Rus ekibinde oyuncular kupayı kaldırırken, büyük bir sevinç yaşadı. Kupa ve madalyalarıyla medya mensuplarına poz veren Rus ekibi, uzun süre salonda kaldı.

Dörtlü Finaller'i gümüş madalya ile tamamlayan VakıfBank'ta ise oyuncular ile teknik ekibin morallerinin bozuk olduğu gözlendi.

Gamova, MVP oldu

Dörtlü Finaller'in en değerli oyuncusu (MVP), Rus ekibi Dinamo Kazan'ın yıldız ismi Ekaterina Gamova oldu.

Gamova'ya MVP ödülünü CEV Başkanı Andre Meyer verirken, turnuvanın en skorer oyuncusu ödülü de yine Gamova'ya takdim edildi.

Organizasyonda ödül alan diğer oyuncular şöyle:

Fair-play ödülü: Naz Aydemir Akyol (VakıfBank)

En iyi smaçör: Neslihan Demir (Eczacıbaşı VitrA)

En iyi blok yapan oyuncu: Jordan Quinn Larson-Burbach (Dinamo Kazan)

En iyi servis atan: Anotella Del Core (Dinamo Kazan)

En iyi libero: Brenda Castillo (Rabita Bakü)

En iyi manşet alan: Caroline Costagrande (VakıfBank)

En iyi pasör: Tootsara Tomkom (Rabita Bakü)

BAKÜ (AA) -

VakıfBank üzgün

Rus ekibi Dinamo Kazan'a yenilerek 2. olan VakıfBank takımı, büyük üzüntü yaşadı.

Karşılaşmanın ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan VakıfBank Antrenörü Giovanni Guidetti, takımının bugün sergilediği oyunun galibiyet için yeterli gelmediğini belirterek, "Çok farklı seviyede iki voleybol vardı. Rakibimiz her sayıda teknik, taktik ve fizik olarak çok doğru bir oyun sergiledi. Biz takım ruhuyla mücadele ederek, ayakta kalmaya çalıştık. İki takım arasındaki voleybol farkı çok büyüktü" dedi.

Dinamo Kazan'ın çok iyi bir takım olduğundan şüphe edilmemesi gerektiğini ifade eden İtalyan çalıştırıcı, "Oyunun her bölümünde çok iyi oynadılar. Üst seviyede maçlar da yapsak, bu şekilde kazanmamızın çok zor olduğunu söyleyebilirim. Ama buraya en iyi kondisyonumuzla gelmediğimizi de söyleyebilirim" diye konuştu.

Koç: "Güçlü bir rakibimiz vardı"

VakıfBank Genel Menajeri Başak Koç ise üzüntü içinde olduklarını dile getirirken, Dinamo Kazan'ın gücüne değindi.

Takımlarının herkesi şampiyonluğa alıştırdığını söyleyen Koç, "Bizim en büyük farkımız, kalbimizi ortaya koyarak oynamamızdı ama bugün yetmedi. Gerçekten güçlü bir rakibimiz vardı. İki Türk takımının burada olması da çok önemli bir şey. Bizim açımızdan Avrupa ikinciliği de kötü değil ama oyuncularımız alışık olmadıkları için üzüntü yaşıyorlar. İnşallah önümüzdeki yıllarda tekrar şampiyonluklara kavuşuruz" değerlendirmesinde bulundu.

Paşaoğlu: "İkincilik için çok üzgünüz"

VakıfBank oyuncusu Güldeniz Önal Paşaoğlu da Dinamo Kazan'a 3-0 yenilmelerine karşın oyun içinde zaman zaman başarılı bir performans sergilediklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Biz kendimize çok inanıyorduk, üzüntümüzün sebebi de bu. Buraya şampiyon olmak için geldik. Tüm sene bunun için çalıştık. Geçen seneden beri, hedefimiz tekrar Şampiyonlar Ligi şampiyonu olmaktı. Bu nedenle ikincilik için çok üzgünüz. Her şey bunun içindi. Ama rakip de gerçekten çok iyi bir takım. İyi oynadılar ve hak ettiler. Bizim açımızdan olmadı, bazı şeyleri yapamadık ve yenildik. Gerçekten çok iyi bir takımız ve bundan sonra da yolumuza devam edeceğiz."

Maçta 2-0 geriye düştükten sonra bile 3-2 kazanabileceklerinin inancını taşıdıklarını kaydeden Paşaoğlu, "Keşke Eczacıbaşı VitrA ve biz, iki Türk ekibi olarak, birinci ve üçüncü olup, buradan iki kupayla dönebilseydik. Bunu gönülden istiyorduk ama olmadı" ifadelerini kullandı.