TRABZON

Trabzonspor Yönetim Kurulu, internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Türkiye Süper Ligi 2010-2011 sezonundaki kirlilik ve şike, 3 Temmuz 2011 tarihinde ortaya çıkarılmıştır" ifadesine yer verilerek, şunlar kaydedildi:

"Temmuz 2011’den beri, Türk, Avrupa ve dünya futbol ailesi sadece UEFA ve FIFA Statüleri ve Disiplin Talimatlarının değil, aynı zamanda hukukun temel ilkelerinin de Türkiye’de çiğnendiğine şahitlik etmektedir. Türkiye Süper Ligi’nde 2010-2011 sezonunda yapılan şikeyi makul şüphenin ötesinde kanıtlayan, ceza mahkemesi ve Yargıtay kararlarına, ilk etik kurulu raporuna, binlerce sayfa telefon görüşmesine, para havalelerine ve son olarak yakın geçmişteki UEFA ve CAS disiplin cezalarına rağmen, Türkiye’de hukuk ilkelerine karşı manidar bir direnç gösterildiğine şahitlik etmekteyiz. UEFA ve FIFA tüzüklerinde açık biçimde ortaya konan amaçlara rağmen, bunların ihlali, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından usulüne uygun şekilde kovuşturulmamıştır. Daha da ötesi, Türkiye Futbol Federasyonu disiplin talimatı tadil edilmiştir, disiplin ve tahkim heyetlerinin üyeleri değiştirilmiştir. Disiplin kararları yanlış tercüme edilmiş CAS kararları içermektedir ve esaslı bir hukuki temeli bulunmayan ikinci bir etik kurul raporu hazırlanmıştır."

UEFA ve CAS kararlarının ardından, Türkiye Futbol Federasyonu’na yapılan başvurunun reddedildiği belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Sonuç olarak şikeye ve mahku edilmiş suç örgütüne karşı hiçbir etkin disiplin müeyyidesi uygulanmamıştır. Hatırlatmak isteriz ki UEFA ve FIFA Tüzükleri uyarınca, üye federasyonlar fair-play ilkelerine uygun olarak sadakat, bütünlük ve sportmenlik ilkelerine ihtimam göstermeli, ayrıca UEFA ve FIFA tüzük, talimat ve kararlarına uymalıdırlar. Bu meyanda kulübümüz 31 Ocak 2014 tarihinde UEFA ve FIFA’ya başvurmuştur. Başvuruda, Trabzonspor, UEFA ve FIFA organlarından, Türkiye Futbol Ligi’ne doğrudan müdahale etmelerini, 2010-2011 sezonunda gerçekleştirilen şikeden sorumlu kulüp ve kişilere müeyyide uygulamalarını,Trabzonspor’un Türkiye Süper Ligi 2010-2011 sezonunun şampiyonu olarak tescil ve ilan edilmesi için gerekli tüm adımların atılmasını talep edilmiştir. Tüm futbol ailesi bilmektedir ki Türkiye Süper Ligi 2010-2011 sezonunun şampiyonu Trabzonspor’dur. Trabzonspor haklarından şike yoluyla mahrum bırakılmıştır ve bazı futbol yetkililerinin cüretli çabalarına rağmen hakkına hukuken kavuşacaktır."

Yönetim kurulu açıklamasında, Trabzonspor Kulübünün, uğradığı zararın tazmini için yetkili ulusal ve uluslararası kurum ve kurullara karşı Türkiye ve İsviçre mahkemeleri nezdinde talep ve dava hakkını saklı tuttuğu da kaydedildi.