Dünya satrancının kalbi Türkiye’de attı. Dünyanın en prestijli spor organizasyonlarından biri olan “Avrupa Kulüpler Kupası” 38 ülkeden 300’ü aşkın sporcunun katılımıyla Türkiye Satranç Federasyonu'nun (TSF) organizasyonuyla Antalya’da gerçekleştirildi. Son tura kadar müthiş bir heyecanın devam ettiği Avrupa Kulüpler Kupası’nda, Avrupa şampiyonu genel kategoride Globus(Rusya), kadınlarda ise Batum Nona Satranç Kulübü(Gürcistan) oldu. Dünya satranç otoriteleri, Türkiye Satranç Federasyonu'nun organizasyonuna övgüler yağdırdı.

KAPANIŞ TÖRENİ COŞKULU GEÇTİ

Dünyanın en güçlü satranç kulüpleri ve sporcularının buluştuğu dev turnuvanın kapanış törenine, Dünya Satranç Federasyonu(FIDE) Başkanı Kirsan Ilyumzhinov, ECU Başkanı Zurab Azmaiparashvili, Dünya Satranç Federasyonu Asbaşkanı ve TSF Başkanı Gülkız Tulay, FIDE Kongre Üyeleri, TSF Başkan Vekilleri Prof. Dr. Yusuf Doğruer, Aşkın Keleş, Yönetim Kurulu Üyesi – Etkinlik Direktörü Özgür Solakoğlu ve satranç otoriteleri katıldı. ECU Başkanı Azmaiparashvili, yaptığı konuşmada TSF'yi “Bugüne kadar düzenlenen en iyi Avrupa Kulüpler Kupasına imza attınız” sözleriyle kutladı. Azmaiparashvili "TSF, bir organizasyonda ne yapılması gerekiyorsa mükemmel derecede yaptı” ifadelerini de kullandı.

TULAY: “DÜNYA SATRANÇ OTORİTELERİNİN TAKDİRİNİ KAZANIYORUZ”

Dünyaca ünlü usta sporcuları Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu kaydeden TSF Başkanı Gülkız Tulay da,  konuşmasında şunları söyledi:

“Federasyon olarak 2017 Avrupa Kulüpler Kupası ve 88. FIDE Kongresi gibi iki dev organizasyonu ülkemizin ev sahipliğinde başarıyla gerçekleştirdik. Ülkemizin cennet köşesi Antalya’ya gelen konuklarımız ile hamlelerimizi dostluk ve barış için yaptık. Türkiye artık bir satranç ülkesi... Bunu sadece biz değil dünya satranç otoriteleri de söylüyor. Hem sportif başarılarımız ile hem de organizasyonel yetkinliğimiz ile emin adımlarla zirveye yürüyoruz. Türk satrancı olarak organizasyon başarımızla da dünya satranç kamuoyunun takdirini kazandık. Satranç dünyası Türkiye’yi ayakta alkışladı. Dünyanın her tarafından tebrik mesajları aldık. Dünyaya benzersiz bir spor şöleni sunmaktan onur duyuyoruz.

2018 Dünya Gençler Satranç Şampiyonası ve 2018 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı'nda da yine dünyanın dört bir yanından sporcuyu ülkemizde ağırlayacak ve örnek organizasyonlara imza atacağız. Kalitesiyle dünya satranç kamuoyunun takdirini kazanan 20'ye yakın uluslararası açık satranç turnuvasını Türkiye'de düzenliyoruz. Dünyanın her yerinden satranç severleri, unutamayacakları hamleleri yapmak üzere, rüya ülke olan Türkiye’ye davet ediyorum."

DÜNYA YILDIZLARININ MÜCADELESİ NEFESLERİ KESTİ

Avrupa Kulüpler Kupası’nda aralarında Almanya, Romanya, İsviçre'nin de bulunduğu 38 ülkeden, 36 genel 12 kadın olmak üzere 48 takımı ve 300’ü aşkın sporcu müthiş bir mücadele verdi. Dünyaca ünlü 85 büyükustanın (GM), 40 uluslararası ustanın (IM), 10 kadın büyük ustanın (WGM), 42 FIDE ustasının (FM), 6 kadın uluslararası ustanın (WIM) ve 12 kadın FIDE ustasının (WFM) nefes kesen maçlarına sahne olan Avrupa Kulüpler Kupası’nda, şampiyon 7 turun sonunda belli oldu ve Avrupa’nın en büyüğü genel kategoride Globus Satranç Kulübü oldu. Kupada ikinciliği Alkaloid elde ederken, üçüncü ise Odlar Yurdu oldu. Kadınlarda ise şampiyon Batum Satranç Kulübü Nona olurken, 2’inci Odlar Yurdu ve 3’üncü ise Bossa Nova oldu. Şampiyonada dağıtılan para ödülünün toplamı da 34 bin Euro oldu.