İSTANBUL

FIBA'dan yapılan açıklamada, temmuz ayında önerilen yeni formatın Avrupa kulüpleri temsilcileri ve Avrupa Ligi yönetiminin katılımıyla 3 Kasım'da İsviçre'de gerçekleştirilecek bir toplantıda görüşüleceği belirtildi.

Yeni formata göre Avrupa Ligi’nde 16 takım mücadele edecek. Türkiye'den Anadolu Efes ve Fenerbahçe'nin yanı sıra, İspanya'dan Barcelona Lassa, Real Madrid, Yunanistan'dan Olympiakos, Panathinaikos, İsrail'den Maccabi FOX ile Rusya'dan CSKA Moskova olmak üzere 8 takım turnuvaya doğrudan katılacak. Fransa, Almanya, İtalya ve Litvanya’nın lig şampiyonları da turnuvaya direkt katılım hakkı kazanacak. Son 4 takım ise 28 ulusal ligden ekiplerin yer alacağı ön eleme maçları sonucu belli olacak.

Yapılması planlanan yeni sistemde, karşılaşmalar lig usulüne göre oynanacak. Lig sonunda ilk 8 sırada yer alan takımlar play-off oynama hakkı elde edecek. Üç maç üzerinden oynanacak play-off'lar sonunda Dörtlü Final'deki ekipler netleşecek.

Yayın haklarından ve pazarlamadan elde edilmesi beklenen 30 milyon avroluk gelir, turnuvada yer alan kulüplere pay edilecek. Katılımcı kulüplerin harcamalarında  futboldaki gibi Finansal Fair Play (FFP) kriterleri devreye sokulacak.