İSTANBUL - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren kanun ve bu kanunun uygulanmasına dair yönetmelik iptal edilmediği müddetçe elektronik kart ve elektronik bilet uygulamasının devam etmekte olduğunu bildirildi. 

TFF, resmi internet sitesinde, Ankara 16. Tüketici Mahkemesi'nin Passolig uygulamasının durdurulması kararıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, tedbire ilişkin kesin ve itiraz edilemeyecek kararın 15 Mayıs 2014'teki duruşmada alınacağı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Bilindiği üzere Ankara 16. Tüketici Mahkemesi, tüketici aleyhine bir uygulama yapıldığı ihtimaline binaen Passolig uygulamasının tedbiren durdurulmasına karar vermiştir. 8 Mayıs 2014 tarihli tebligatla haberdar olduğumuz bu kararda; tedbirin gerekçesi, nasıl uygulanacağı, uygulamanın hangi kısmına ilişkin olduğu, 6222 sayılı yasa ve getirdiği yükümlülükler varken bu kanuna da uygun olacak şekilde tedbirin nasıl  uygulanacağı hususlarında bir açıklık bulunmaması sebebiyle sponsor şirket tarafından mahkemeye ihtiyati tedbirle alakalı itiraz edilmiştir. Mahkeme bu itiraz üzerine tedbirin uygulanması veya kaldırılması, uygulanacaksa da kapsamını belirlemek üzere tarafları 15 Mayıs 2014 tarihinde mahkemeye davet etmiştir. Tedbire ilişkin kesin ve itiraz edilemeyecek karar 15 Mayıs 2014'teki bu duruşmada alınacaktır. Verilecek bu karar üzerine Türkiye Futbol Federasyonu gereken hukuki sorumluluğunu yerine getirecektir."

 

- "Elektronik bilet uygulaması devam etmektedir"

 

Açıklamada, Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig kulüplerinin müsabakalarının oynandığı statlarda 14 Nisan 2014 tarihinden itibaren kanunda tarif edilen elektronik kart-bilet uygulamasına başlanıldığı vurgulanarak, şöyle denildi: 

"14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren kanun ve bu kanunun uygulanmasına dair yönetmelik iptal edilmediği müddetçe  elektronik kart ve elektronik bilet uygulaması devam etmektedir. Bu yasada tarifi yapılan elektronik karta sahip olmayan kişilerin müsabakanın oynanacağı stadyumlara girmeleri kanunen  yasaktır. 14 Nisan 2014 tarihinde ilgili kanun gereğince başlatılan uygulama nedeniyle, hafta sonunda oynanacak müsabakaların biletleri de hafta başından itibaren yani tüketici mahkemesinin durdurma kararı öncesinde elektronik kartlar üzerinden satılmaya başlanmış ve  tüketici konumundaki pek çok taraftar da kanuna uygun hareket ederek elektronik kart ve bilet satın almışlardır.

Yine kanun hükümlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla değiştirilmiş olan stadyum girişlerindeki turnikeler ve bilet okuyucularının liglerin bitimine kadar kalan 10 günlük sürede tekrardan değiştirilmesi ve eski sistemlere geri dönülmesi  fiilen imkansızlık içermektedir. Aynı şekilde Passolig kart yerine kanunda tarif edilen nitelikte alternatif bir elektronik kartın hazırlanıp dağıtılması da 10 günlük süre içerisinde mümkün olmadığından dolayı, tüketici mahkemesinin almış olduğu ihtiyati tedbir kararı bu hafta ve bir sonraki hafta için uygulanması imkansız olan ve bu sebeple hukuken uygulanması yükümlülüğü olmayan, icra edilemeyecek bir karardır."