KOCAELİ  - Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) şampiyonluk mücadelesi veren Kocaelispor, arkasındaki tribün desteğiyle seyirci sıkıntısı çeken Süper Lig takımlarını kıskandırıyor. İmkansızlıklara rağmen mazisindeki başarılara ulaşmak için büyük bir özveriyle gayret eden futbolcuları ve teknik ekibi, taraftar yalnız bırakmıyor. 

Cezası nedeniyle sezona tribün desteğinden yoksun başlayan yeşil-siyahlı ekip, ligde geride kalan 16 haftada 8 maçını iç sahada oynadı. Cezalı maç dikkate alınmadığında, Kocaelispor, İsmet Paşa Stadı'nda oynadığı 7 karşılaşmaya ortalama 10 bin 100 taraftarla çıktı.

Alman "transfermarkt" sitesinden derlenen bilgilere göre, bu taraftar desteği Spor Toto Süper Lig ekipleriyle karşılaştırıldığında, Kocaelispor aralarında Trabzonspor ve Bursaspor'un da bulunduğu 14 Süper Lig ekibini geride bıraktı. Trabzonspor'un iç saha maçlarını ortalama 8 bin 500 kişi izlerken, Bursaspor'un maçlarını ortalama 9 bin 200 kişi takip etti. Kocaelispor'un önündeki takımlar ise Galatasaray, Torku Konyaspor, Fenerbahçe ve Beşiktaş olarak sıralanıyor.  

Son olarak kulüp yönetiminin "rekor" çağrısına cevap veren taraftar, Pazar günü oynanan Büyükçekmece Belediyespor maçına 20 bin 745 kişiyle destek verdi. Bu destekle bölgesel amatör ligde seyirci rekoru kıran yeşil-siyahlı ekip, Süper Lig takımlarından Kasımpaşa'nın 10 maçtaki toplam izleyici sayısına sadece tek bir karşılaşmada ulaşmış oldu.

"Türkiye’ye örnek olacak bir tribün fotoğrafı oluştu"

Kocaelispor Kulübü Başkanı Bahri Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, amatör ligde kırdıkları seyirci rekorunun ilk adımını 8 Aralık 2014 tarihinde attıklarını belirterek, o gün Tekirdağspor’la yaptıkları mücadeleyi 10 bin taraftarın izlediğini söyledi.  

Bu karşılaşmanın ardından yaptıkları "rekor" çağrısını taraftarın yanıtsız bırakmadığını dile getiren Yavuz,  "Pazar günü 20 bin 745 seyirciyle Bölgesel Amatör Lig'de taraftar rekorunu kırdık. Bin 500’e yakın çocuk, çok fazla sayıda da kadın taraftarımız vardı. Türkiye’ye örnek olacak bir tribün fotoğrafı oluştu. Hem küfürden uzak hem de büyük bir coşkuyla muhteşem bir gün yaşadık" diye konuştu.

Yavuz, bu sayıya daha önce 1. Lig'den Süper Lig'e çıktıkları sezonda ulaştıklarını anımsatarak, "Coşkunun sezon sonuna kadar artarak devam edeceğine eminiz. Taraftar sayısının nereye kadar gideceğini kestiremiyoruz ama ilerleyen haftalarda kapıda taraftarımız kalacak gibi gözüküyor. Bizim için önemli olan şehrin coşkusunu sadece bu sezon için değil, önümüzdeki yıllara yayabilmek. Önümüzdeki haftalarda da ilkokul öğrencilerine yönelik kampanyalarımız var. Geleceğin Kocaelispor’u için çok doğru işler yapıldığını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Transfer yasaklarının bulunduğunu ancak bundan şikayetçi olmadıklarını belirten Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz kendi altyapımızdan ve şehrimizdeki diğer kulüplerin altyapılarından aldığımız oyuncularla beraber yürümek istiyoruz. Bu sene 100’e yakın amatör spor kulübünü ziyaret ettik, şehrin altyapısını iğneyle oya gibi işlemeye çalışıyoruz. Bu altyapı kesinlikle Kocaeli’ye yetecek. Bu sene inşallah şampiyon olacağız. 26 oyuncumuzun 20’si İzmit doğumlu. Yıllar içinde İspanya’daki Bask bölgesindeki gibi sadece kendi şehrimizin çocuklarıyla başarıya ulaşan bir kulüp olma hayalimiz var. Bunu da başaracağız, inanıyoruz." 

"Kocaelispor’u tekrar layık olduğu yere çıkarmak istiyoruz"

Teknik Direktör Kayhan Çubuklu ise Spor Toto Süper Lig’de seyirci sıkıntısı çekilirken en alt ligde 20 bin kişinin bir stadı doldurmasının ve özellikle bunun büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluşmasının önemli bir olay olduğunu kaydetti. 

Geçmişteki kötü yönetimlerden dolayı Kocaelispor’un haketmediği bir konumda olduğunu vurgulayan Çubuklu, "Bu sene kulübün başına gelen yöneticilerin çeşitli hedefleri vardı. Bunlardan birisi de Kocaelispor’u yeniden yapılandırmak ve yapılandırırken de daha önce var olan seyirciyi tekrar stada çekebilmek. Bütün projeler iyi gidiyor. İnşallah sezon sonu takımı şampiyon yapıp, planlamamızı biraz daha öne çekip Kocaelispor’u tekrar layık olduğu yere çıkarmak istiyoruz" diye konuştu.

Çubuklu, BAL'da çok kaliteli oyunculara sahip çok sayıda takımın mücadele ettiğini ama Kocaelispor’un geçmişteki misyonuyla bunlardan ayrıldığını belirterek, "Geçmişte 2 defa Türkiye Kupası’nı kaldırmış, ligde ilk devreyi lider tamamlamış, tesisleriyle  ve altyapısıyla birçok kulübe örnek olmuş bir kulübüz. İleride birçok takıma doğru örnek olacağımızı, bu yolda devam edersek Türk futbolunun kurtuluşunun Kocaelispor’dan başlayacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.