LEFKOŞA

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, KKTC'ye uygulanan uluslararası izolasyonu eleştirerek, "Avrupa'nın demokrasi disiplininden dem vurduğu süreçte adadaki halkın izole edilmesi, en temel hayat gereksinimlerinden mahrum bırakılması ve yaklaşık 300 bin kişinin uluslararası müsabakalardan uzak tutulması son derece gayri insani ve hukuk dışı bir yaklaşımdır" dedi.
Bakan Kılıç, KKTC'deki temasları çerçevesinde Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan'ı makamında ziyaret etti. Burada yaptığı konuşmada Kılıç, KKTC'nin Türkiye'nin dış politikasında çok önemli bir dayanak noktası olduğunu, menfaatlerinin Türkiye'nin menfaatliyle paralel olduğunu söyledi.
Kılıç, Kıbrıslı Türk gençlerinin ihtiyaçlarının karşılanması için Gençlik ve Spor Bakanlığı'na çok iş düştüğünü, Türkiye'nin de sorumluluklarını yerine getirmeye gayret ettiğini vurguladı. 10 Şubat 2012'de Türkiye ve KKTC arasında imzalanan protokollere değinen Kılıç, işbirliğinin iki ülke arasında gençlik ve spor alanlarının genişletilmesi ve karşılıklı olarak organizasyonlara destek verilmesini içerdiğini anımsattı. 
Bakan Kılıç, KKTC futbol takımlarının Avrupa'da ve Türkiye'de oynayamamasına ilişkin bir çalışma olup olmadığının sorulaması üzerine, şu yanıtı verdi:
"Adaya geliş vesilemiz 7 ülkenin katıldığı bir spor organizasyonudur. Bu adımların her birini önemli adımlar olarak değerlendirmek lazım. KKTC'nin kuruluşundan bugüne kadar böylesine bir uluslararası bir organizasyon yapılamadı. İlk defa böylesine bir organizasyon yapıyoruz. Temennimiz böyle organizasyonların her yıl büyüyen adımlarla daha da güçlenmesidir. Bununla birlikte futbol dahil olmak üzere farklı organizasyonların adada yapılabilmesidir. Çünkü spor barışa dayalı bir disiplindir." 
Farklı ülkelerdeki gençlerin aynı kulvarlarda yarıştırılmadığı takdirde adadaki gençlerin sporda başarıyı yakalayabilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Kılıç, "Herkes koşacak, herkes futbol oynayacak ama başarılı olduğunu neye göre anlayacağız. Farklı ülkelerdeki gençler, aynı müsabakaya girdikleri zaman spordaki başarı arka arkaya büyümeye devam edecek" dedi.
"KKTC'nin devleti ve milletiyle beraber maruz bırakıldığı müsabakalar" olduğunu dile getiren Kılıç, şunları söyledi: 
"Avrupa'nın demokrasi disiplininden dem vurduğu süreçte adadaki halkın izole edilmesi, en temel hayat gereksinimlerinden mahrum bırakılması ve yaklaşık 300 bin kişinin uluslararası müsabakalardan uzak tutulması son derece gayri insani ve hukuk dışı bir yaklaşımdır. Uluslararası bir disiplinde örtüşmeyen bir yaklaşımdır. Biz bu konuda maruz kaldığımız haksızlıkları haykırmaya devam edeceğiz. Görecekseniz adım adım uluslararası hukuka aykırı olan bu adımlar son bulacak."