MELBOURNE 

 Sezonun ilk "grand slam" tenis turnuvası Avustralya Açık'ta, tek erkeklerde 8 numaralı seribaşı Stanislas Wawrinka, 2 numaralı seribaşı ve son 3 yılın şampiyonu Novak Djokovic'i 2-6, 6-4, 6-2, 3-6 ve 9-7 setlerle 3-2 mağlup ederek turnuvanın dışına itti.

Dokuzuncu günün Rod Laver Arena'daki son tekler maçında, erkeklerde son 3 yılın şampiyonu Sırp Novak Djokovic ile burada elde ettiği en iyi derece olan çeyrek finali 2011'den sonra tekrarlayan İsviçreli Stanislas Wawrinka karşı karşıya geldi.

Djokovic, servisleriyle başlayan maçın 6. oyununda rakibinin servisini kırdı (4-2). Sırp tenisçi, kötü servis kullanan ve çok sayıda basit hata yapan Wawrinka karşısında 8. oyunda bir kez daha servis kırdı ve ilk seti 6-2 kazandı.

İkinci setin 2. oyunu, belki de Wawrinka için setin dönüm noktasıydı. İsviçreli tenisçi, 0-30 geriye düştüğü servis oyununu alarak güven tazeledi. Wawrinka, Djokovic'in servisleriyle devam eden sonraki oyunda ise 0-40 öne geçti ve karşılaşmada ilk kez servis kırma fırsatı elde etti ancak 3 puandan da faydalanamadı. Oyun her ne kadar Djokovic'in olsa da Wawrinka bu andan itibaren psikolojik üstünlüğü ele geçirdi.

Wawrinka'nın tazelediği özgüveni, 2-3 geride girdiği 6. oyunda kendisini gösterdi. 0-30 geriye düşmesiyle riske giren servis oyununa tutunan Wawrinka, 7. oyunda 30-0 geriden gelerek Djokovic'in servisini kırdı ve 4-3 öne geçti. Üretilen "winner" sayısında Djokovic'i geride bırakan İsviçreli raket, set için servis attığı 10. oyunu alarak, ikinci seti 6-4 kazandı ve maça denge getirdi (1-1).

Wawrinka üçüncü sete iyi bir giriş yaptı ve 3. oyunda servis kırdı. Servis kullandığı 4. oyunu, zorlanmasına rağmen etkili servisleri sayesinde kazanan 8 numaralı seribaşı, 5. oyunda yakaladığı servis kırma şansını da değerlendirerek sette 4-1 öne geçti. Daha az basit hata yapan ve servislerinden daha yüksek oranda puan çıkaran Wawrinka, seti 6-2 alarak karşılaşmada 2-1 öne geçti.

Dördüncü setin ilk 7 oyunu servis kırılmadan geçerken, Djokovic, servis oyunlarında Wawrinka'ya göre daha rahattı. Hem daha etkili servis kullanan hem de rakibinin servislerini daha iyi karşılayan Sırp tenisçi, büyük heyecana sahne olan 8. oyunda servis kırdı. Djokovic, servis kırmasının ardından 4. set boyunca biriken enerjisini nara atarak boşalttı. Wawrinka 9. oyunda yakaladığı servis kırma puanını değerlendiremeyince, Djokovic, 49 dakika süren seti 6-3 aldı ve maçta durumu 2-2'ye getirdi.

Djokovic, iki tenisçinin de servis oyunlarını rahat şekilde kazanmasıyla başlayan final setinin 3. oyununda bir kez daha servis kırdı. Ancak Wawrinka, sonraki oyunda rakibine servis kırarak cevap verdi. Devam eden 6 oyunda tenisçiler, servislerine tutunmayı başardı.

Wawrinka, servis kullandığı 11. oyunda 40-15 öndeyken bastıran yağmur nedeniyle hakeme, oyuna devam edemeyeceğini söyledi. Maça, çatı kapatılıncaya kadar ara verildi. İsviçreli raket, çatının kapatılması sonrası devam eden oyunu alarak sette 6-5 üstünlük yakaladı. İki tenisçinin de servislerinde etkili olduğu final setinin sonucunu, ayrıntılar belirledi. Wawrinka, 16. oyunda Djokovic'in servisini kırdı ve 79 dakikada tamamlanan seti 9-7, 4 saat süren maçı da 3-2 kazanarak, son 3 yılın şampiyonunu devirdi.

"Grand slam"lerdeki en büyük başarısını, geçen yıl ABD Açık'ta yarı final oynayarak elde eden İsviçreli tenisçi, böylece ikinci kez bir "grand slam"de yarı finale yükseldi.

Wawrinka, Djokovic ile 20. karşılaşmasında 3. galibiyetini alırken, üst üste 14 "grand slam" yarı finaline yükselen Djokovic'in serisini de noktaladı.

Wawrinka, yarı finalde 7 numaralı seribaşı Tomas Berdych ile karşılaşacak.

Dokuzuncu gün tamamlandı

Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen turnuvanın, teklerde çeyrek final maçlarının oynandığı dokuzuncu günü tamamlandı.

Günün en beklenmedik sonucu, tek erkeklerde 2 numaralı seribaşı Novak Djokovic ile 8 numaralı seribaşı Stanislas Wawrinka arasındaki karşılaşmada yaşandı. Burada elde ettiği en iyi derece olan çeyrek finali 2011'den sonra tekrarlayan İsviçreli Stanislas Wawrinka, son 3 yılın şampiyonu Sırp Novak Djokovic'i 3-2 (2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7) yenerek, kariyerinde ilk kez Avustralya Açık'ta yarı finale çıktı.

Erkeklerin 7 numaralı seribaşı Tomas Berdych, 3 numaralı seribaşı David Ferrer'i 6-1, 6-4, 2-6 ve 6-4'lük setlerle 3-1 mağlup ederek burada ilk kez yarı finale yükseldi.

Tek kadınlarda 30 numaralı seribaşı 19 yaşındaki Eugene Bouchard, 2009'da başladığı profesyonel tenis hayatının en iyi turnuvasındaki yürüyüşünü sürdürdü. Bouchard, Serena Williams'ı eleyen 14 numaralı seribaşı Ana Ivanovic'i 5-7, 7-5 ve 6-2'lik setlerle 2-1 mağlup ederek yarı final biletini aldı ve kariyerinin en önemli başarısına imza attı.

Kadınlardaki diğer maçta ise 2011 ve 2013 finalisti Li Na, 28 numaralı seribaşı Flavia Pennetta'yı 2-0 (6-2, 6-2) ile rahat geçti.

Çeyrek final maçları şöyle sonuçlandı:

Erkekler:

Stanislas Wawrinka (İsviçre) (8) - Novak Djokovic (Sırbistan) (2): 3-2 (2-6, 6-4, 6-2, 3-6, 9-7)

Tomas Berdych (Çek Cumhuriyeti) (7) - David Ferrer (İspanya) (3): 3-1 (6-1, 6-4, 2-6, 6-4)

Kadınlar:

Li Na (Çin) (4) - Flavia Pennetta (İtalya) (28): 2-0 (6-2, 6-2)

Eugenie Bouchard (Kanada) (30) - Ana Ivanovic (Sırbistan) (14): 2-1 (5-7, 7-5, 6-2)

Muhabir: Recep Çakar- Hüseyin Burak Demirer