Van
 
Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, İnci Kefali balığının "kutsal yolculuğunu" tanıtmak amacıyla Van Gölü'nde "değişken ağırlıklı paletsiz" dalda, 61 metre derinliğe dalarak, dünya göl ve deniz dalış rekorunu kırdı.
 
Geçtiğimiz yıl Van'a gelen ve İnci Kefallerinin üremek için tatlı sulara akın etmesine tanıklık eden Ercümen, bu göçü dünyaya tanıtmak için Van Gölü'nde rekor denemesi yapmaya karar verdi. 
Bu talebini Van Valisi Münir Karaloğlu'na ileten Ercümen, valiliğin de desteğini alarak rekor denemesi için hazırlıklara başladı.

Van Gölü'nün rakımının yüksek olması nedeniyle yoğun bir hazırlık dönemi geçiren Ercümen, 15 gün önce  Van'da kampa girdi.

Van Gölü'nün sodalı suyuna ve irtifa basıncına alışmak için her gün dalış provaları yapan Ercümen, "4. Uluslararası İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali" kapsamına bugün rekor dalışını gerçekleştirdi.

Akdamar Adası'nın kuzey doğusunda bulunan açıklıkta yapılan dalışta dünya serbest dalış rekortmeni Ercümen, 61 metre derinliğe dalarak, 55 metre olan dünya göl dalış rekorunun yanı sıra 60 metre olan dünya deniz dalış rekorunu da kırdı. 

Fatma Şahin'den kutlama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Şahika Ercümen'i kutlayarak, "Artık kanın konuşulduğu değil, Şahikaların, inci kefallerinin konuşulduğu bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz" dedi.

Şahin, Van'daki tüm güzelliklerin, Şahika Ercümen'in kırdığı rekorla taçlandırıldığını vurgulayarak, hiçbir başarının tesadüfi olmadığını, büyük bir gayret, kararlılık, inanç ve aşk gerektirdiğini ifade etti.
Türkiye'de kadınıyla, erkeğiyle her alanda büyük başarılara imza atıldığına değinen Şahin, şöyle konuştu:

"Yarınlar bu coğrafyanın. O bakımdan da destekleyen herkese teşekkür ederim. Değerlerimizin farkında değiliz. Balıkların göçü dünyada sadece Alaska ve Van'da var. İnci kefali, Şahika, bu medeniyet, insanlar bizim. Artık kanın konuşulduğu değil, Şahikaların, inci kefallerin konuşulduğu bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz."