KAHİRE - Mısırlı İbrahim el-Huseyni Hamaditu, iki eli olmamasına rağmen başarısını ispatlayan dünyanın "ilk engelli masa tenisçisi" olarak nitelendiriliyor.

Son olarak, 2010 yılında düzenlenen Afrika Engelliler Şampiyonası’nda 2'inci olan Hamaditu, küçük yaşta geçirdiği trafik kazası sebebiyle iki elini kaybettiğini ancak zorluklara karşı koyma konusundaki iradesini kaybetmediğini belirtti.

Dimyat kentindeki bir gençlik merkezinde antrenman yapan Hamaditu, "Arkadaşlar tenis oynarken hakemlik yapıyordum. Ancak bir gün aldığım karara itiraz eden oyuncunun tepkisi beni bu sporu yapmaya sevk etti" dedi.

 Ağzıyla masa tenisi oynayan ilk kişi olma unvanını kazanan Hamaditu şunları kaydetti:

"Bana bu konuda yardımcı olacak birini bulamayınca ayak parmaklarımı kullanarak, kendi kendime çalışmaya başladım. Topu duvara atıp ağzımdaki raketle karşılıyordum. Uzun süre bu şekilde çalıştım. Birçok zorlukla da karşılaştım özellikle boynumda dayanılmaz ağrılar oluyordu. Ama yılmadım ısrarla devam ettim. Daha sonra boynum da bu duruma alıştı."

Hamaditu vücudunun en çok zarar gören kısmının dişleri ve boynu olduğunu vurgulayan İbrahim el-Huseyni Hamaditu, 80'li yılların sonunda başladığı masa tenisinde, 1991 Afrika Engelliler Turnuvası'nda altın madalya, 2010 Afrika Engelliler Şampiyonası'nda da gümüş madalya kazandı. Hamaditu, 2006 Dünya Engelliler Turnuvası'nda da dördüncülük elde etti.