SOÇİ - Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nda kayaklı koşu branşında Türkiye'yi temsil eden Sabahattin Oğlago, elde ettikleri derecelerle ilgili kayak camiasından kendilerine yönelik eleştirilere isyan etti.

Dün katıldığı serbest sprint mücadelesini 75. sırada tamamlayan milli sporcu, camiadaki bazı insanların şartları bilmelerine rağmen kendilerini adeta eleştiri bombardımanına tuttuğunu ifade ederek, onlara "Kendinize gelin, işinizi yapın" diye seslendi. Yapılan eleştirilerle ilgili Oğlago, şunları söyledi:

"Bize bayağı bir saldırı geldi. Sosyal medyadan olsun... Özellikle bizim içimizde olanlar. Vatandaş istediğini söyleyebilir, bilgisi olmadığı için ama bizim içimizde olanlar bize diyor ki 'kendinizi Karadeniz'e atın'. Bunu bizim kendi içimizde olan insanlar yazıyor. Bir internet sitesi var resmen bombardımana tutuyor. 

Tekerlekli kayakla adamlar gidiyor yazın çalışıyor, iki ülke ile yarışıyorlar, gidip madalya alıyorlar, gelip 'biz dünya şampiyonuyuz' diyorlar. Şimdi de bizi bombardımana tutuyorlar. Moralimi bozmuyorum. Buradan mesaj vermek istiyorum; kendinize gelin, işinizi yapın. Biz zaten işimizi yapıyoruz. Buradan puan almak kolay bir şey değil."

Buraya kimse babasının hayrına gelmiyor

Elde ettikleri neticeler sonunda vize alarak olimpiyatlara katıldıklarını anımsatan Oğlago, "Buraya kimse babasının hayrına gelmiyor. Belirli bir mesafe katettiğimiz için buradayız" dedi. 

Bir yıldır puan alabilmek için çalıştıklarını kaydeden milli sporcu, "Buraya hiç kimse babasının hayrına da gelmiyor. Belirli bir mesafe katettiğimiz için buradayız. Herkes de bu başarıyı gösteremiyor. Hak etmeyen gelemiyor. Ülke kotasından bile gelip de her yarışa giremeyecek sporcular var. Biz kendi puanlarımızla gelip yarışlara giriyoruz, bu da zor bir şey" ifadelerini kullandı. 

Aynı şartlara sahip değiliz

Milli kayakçı, mücadele ettikleri sporcularla aynı şartlara sahip olmadıklarını, dünyanın başarılı sporcularının tam bir ekip çalışmasıyla bu noktalara geldiğini kaydetti. 

Kendilerine verilen bir antrenörün her görevi üstlendiğini, yarıştıkları diğer ülke sporcularının sahip oldukları imkanları görünce hüsrana uğradıklarını anlatan Oğlago, şunları söyledi:

"Diğer sporcularla aynı imkanlara ve şartlara sahip değiliz. Onlar daha iyi ekipler. Biz bir antrenörle çalışıyoruz. Antrenörümüz hem antrenörlük yapıyor hem hizmetkarlık yapıyor hem kayakları temizliyor. On kişinin işini bir antrenör veya sporcular yapıyor. Diğer sporculara nazaran bu durum bizim için hüsran oluyor. Doktorları, diyetisyenleri, başantrenörleri, masörleri, özel doktorları bile var. Bizde sadece bir antrenör var. Müthiş bir ekipleri var. Biz 3-5 kayakla hazırlanırken adamlar 150 kayakla hazırlanıyor. Bunları konuşmak ve görmek lazım. Eksiklerimizi düzeltmek lazım, nasıl düzeltebiliriz bunları konuşmamız lazım. 

Eskiden 100'ün altında 1 puan alıp gelebiliyordun, şimdi 20 puan alsan kolay kolay gelemiyorsun. Belirli bir kotaya girmen lazım. İlk 300'e girmen lazım. Biz bunları başardık geldik. Hala bize sorun çıkaranlar oluyor." 

Beklentimiz 40. sıralara kadar inmek

Sabahattin Oğlago sahip oldukları şartlarla şu anki beklentilerinin mücadele verdikleri yarışlarda 40. sıralara kadar inmek olduğunu kaydetti. 

Soçi 2014'teki diğer yarışlar için beklentisinin ne olduğu sorusuna milli kayakçı, "Mücadelemizi vereceğiz. Beklentimiz ilk 40'a kadar inmektir. 40'lardan öncesi için şu an durumumuz yok, mümkün değil oralara gidemeyiz. Şu an çalışmamız şartlarımız onu gerektiriyor. Şu anki durumda 40'lara kadar inebiliriz" diye konuştu. 

Bırakmak istedim ama bayağı bir tepki aldım

Oğlago, bırakmak istediğini ancak aldığı tepkiler nedeniyle yarışmaya devam edeceğini kaydetti. 

Kariyerine devam edip etmeyeceği sorusu üzerine milli sporcu, "Devam edeceğim. Bırakmak istedim ama bayağı bir tepki aldım. Öncülük, ağabeylik yapmam isteniyor. Ben de devam edeceğim" ifadelerini kullandı. 

Kayakta var olduğumuzu gösterdik

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK), Kayak Federasyonu'nun, Spor Genel Müdürlüğü'nün ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Türkiye'de kayak sporcularının gelişmesine çok sıcak baktığını kaydeden Oğlago, "Bütün Türkiye duysun ki kayakta var olduğumuzu gösterdik ve daha da olacak" dedi. 

Arkalarından gelen çok yetenekli sporcular bulunduğunu anlatan milli sporcu sözlerini şöyle tamamladı:

"Beni katlayacak bir sürü sporcu da var ama maalesef bilgi yetersizliklerinden dolayı sporcular harcanıyor. Buraya 4 sporcuyla da gelebiliyorduk. O kadar sorunlar çıktı ki iki arkadaşımız buraya gelmemek durumunda kaldı. Beni ceplerinden çıkaracak bir sürü yetenekli sporcularımız var. Türk sporcuların genelinde doğuştan yetenek var ama değerlendiremiyoruz maalesef. Şartlarımız uymuyor.

Bütün Türkiye duysun ki kayakta var olduğumuzu gösterdik, daha da olacak. Olimpiyat Komitesi, Federasyon, Genel Müdürlük ve Bakanlık sıcak bakıyorlar. Mehmet Baykan Bey geldi, diğer ülkelerin odalarını gezdi, pistlere baktı, nasıl çalıştığımızı gördü, eksiklerimizi tespit etti, gereken her şeyi yapacaktır. Bununla ilgili düzgün çalışmalar olacaktır, yapıyoruz da zaten."