LONDRA - Sezonun ilk haftasından itibaren ortaya koyduğu olağanüstü performansla İngiltere Premier Lig'e yeni bir soluk getiren Leicester City, bitime iki hafta kala şampiyonluk ipini göğüsleyerek taraftarlarının ve bu sezon kendisini destekleyenlerin beklentilerini boşa çıkarmadı.

1884 yılında Leicester Fosse adıyla kurulan, 1919 yılından itibaren ismini Leicester City olarak değiştiren mavi-beyazlı kulüp, İtalyan teknik adam Claudio Ranieri'nin "ya bu sezon ya da hiçbir zaman" sözleriyle ortaya koyduğu şampiyonluk hedefini gerçekleştirerek tarihi bir başarıya imza attı.

1928-29 sezonunda şampiyonluğa çok yaklaşan ancak 42 haftalık lig maratonunu Sheffield Wednesday'in 1 puan gerisinde tamamlayarak kupayı kıl payı kaçıran Leicester City, tarihinde ikinci kez eline geçen fırsatı bu kez iyi değerlendirdi ve Premier Lig'in büyük bütçeli dev kulüplerini geride bırakarak şampiyonluk turu attı.

10 yıllık aradan sonra 2014 yılında yeniden Premier Lig'e çıkan ancak ilk sezonunda adeta "kabus" yaşayan 132 yıllık kulüp, bu sezon kimsenin beklemediği bir performansla zirveyi domine etti ve 1992 yılında kurulan Premier Lig'de Manchester United, Arsenal, Chelsea ve Manchester City'nin tekelini kıran ikinci takım olmayı başardı. Manchester United'ın 13 kez şampiyon olduğu Premier Lig'de daha önce Blackburn Rover sürpriz yaparak 1994-1995 sezonunda zirveyi kimseye bırakmamıştı.

40 puan hedefinden şampiyonluğa

Kulüp başkanı Vichai Srivaddhanaprabha'nın "Claudio, kulüp için bu yıl çok önemli. Premier Lig’de kalmak bizim için çok mühim. Küme düşmemeliyiz" sözleriyle göreve getirdiği ve önüne 40 puan hedefi konan 64 yaşındaki Ranieri, nisan ayı geldiğinde kendi ifadesiyle takımını "hayal bile edemedikleri" bir noktada buldu.

Dört hafta Londra ekibini yakından takip eden Leicester City, rakiplerinin puan kaybetmesinin ardından 23. haftada yeniden liderliği ele geçirdi ve bir daha hiç bırakmadı. Manchester City'nin 12, Arsenal'ın 4 ve Manchester United'ın bir hafta oturduğu liderlik koltuğunda Leicester City 19 hafta geçirdi.

Tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katılacak

Premier Lig'de ilk şampiyonluğunu yaşayarak tarihi bir başarıya imza atan Leicester City, tarihinde bir başka ilki de UEFA Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılarak yaşayacak.

Daha önce üç kez Avrupa kupalarında boy gösteren Leicester City, üçünde de ilk turda kupaya veda etti. 1960-1961 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda İspanya'nın Atletico Madrid takımına elenen mavi-beyazlılar, 1997-1998 sezonunda katıldıkları UEFA Kupası'nda yine Atletico Madrid ile eşleşti ve ilk turda elenmekten kurtulamadı.

Son olarak 2000-2001 sezonunda UEFA Kupası'nda mücadele eden Leicester City, ilk maçta berabere kaldığı Kızılyıldız'a rövanşta 3-1 yenilerek Avrupa'ya veda etti.

Premier Lig'de şampiyon olan, UEFA Şampiyonlar Ligi biletini cebine koyan Leicester City, sezon öncesi hazırlıklarını dünyanın önde gelen kulüpleriyle birlikte yapacak.

Temmuz ve ağustos aylarında düzenlenecek Uluslararası Şampiyonlar Kupası'na katılacak olan Leicester City, organizasyon çerçevesinde, 3 Ağustos'ta İspanya'nın Barcelona, 31 Temmuz'da Fransız Paris Saint Germain ve 23 Temmuz'de İskoç ekibi Celtic ile karşı karşıya gelecek.

Ranieri'nin 64 yaşında gelen şampiyonluk sevinci

Kariyerinde bugüne kadar biri milli takım düzeyinde olmak üzere 15 takım çalıştıran 64 yaşındaki teknik adam, ilk şampiyonluğunu son takımında yaşadı.

Claudio Ranieri, 1992 yılından bu yana Premier Lig'de şampiyonluk sevinci yaşayan 8. farklı teknik adam oldu.