ANKARA - Rusya'nın Soçi kentinde yarın başlayacak olan 22. Kış Olimpiyatları, güvenlik endişesi, Çerkeslerin itirazları ve Avrupalı liderlerin protestosunun gölgesinde yapılacak. Rusya ise 3 hafta sürecek olimpiyatları sorunsuz atlatarak, güvenli ve istikrarlı bir ülke imajını tüm dünyaya göstermek istiyor.

7-23 Şubat tarihlerinde Soçi'de düzenlenecek 22. Kış Olimpiyatları, Rusya için önemli bir test niteliği taşıyor. 1991'de Sovyetlerin dağılmasının ardından çalkantılı yıllar geçiren, 2 Çeçen savaşı yaşan Rusya, 2000'li yıllarda Devlet Başkanı Vladimir Putin'in göreve gelmesiyle birlikte önemli bir ivme kazandı. Güvenli ve istikrarlı bir Rusya vadeden Putin için olimpiyatların sorunsuz geçmesi, Rusya'nın geçmiş yıllara oranla geldiği noktanın tüm dünyada görülmesi açısından önemli bir ekran olacak.

Güvenlik tehdidi

Rusya, 2009'de Çeçen savaşının resmen sona erdiğini açıklamış olsa da Kuzey Kafkasya bölgesindeki gelişmeler bölgedeki güvenlik sorununun devam ettiğini gösteriyor. 2007'de Çeçen-İçkerya Cumhuriyetini feshederek, tüm Kuzey Kafkasya'da bağımsız ve birleşik bir İslam devleti kurmayı amaçlayan Doku Umarov liderliğindeki "Kafkasya Emirliği", olimpiyatların güvenliğini tehdit eden önemli bir unsur olarak ön plana çıkıyor. Umarov'un olimpiyatların eylemlerle engellenmesi için direnişçilere verdiği talimatlar, Rusya'nın Soçi'yi bir güvenlik duvarıyla örmesine neden oldu.

Ek güvenlik önlemleri

Rusya Soçi'de en ufak bir güvenlik zafiyeti yaşanmaması için Moskova, St. Petersburg gibi büyük şehirlerden ek güvenlik birliklerini bölgeye sevk etti. Ayrıca, Tataristan gibi özerk cumhuriyetlerden de ek güvenlik takviyesi yapıldı. Soçi'yi üç hafta boyunda 40 bine yakın güvenlik görevlisi koruyacak. Bu konuda Rusya yalnız da değil. ABD, İngiltere gibi ülkeler Soçi'de güvenliğin sağlanması için her türlü yardıma hazır olduklarını uzun süre önce Rus yönetimine iletti.

Rusya, sınır güvenliğinde de çok titiz davranıyor. 2008'deki Rus-Gürcü savaşının ardından Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya sınırlarında güvenlik en üst seviyeye çıkartıldı. Olimpiyatlar boyunca Abhazya'dan taşıt girişileri yasaklandı.

Avrupalı liderlerden boykot

Rusya'nın son yıllarda meydana gelen muhalefet gösterilerine karşı yaptığı uygulamalar ve insan hakları ihlallerine yönelik iddialar, birçok Avrupa ülkesini rahatsız etti. Bu kapsamda öne çıkan ülkeler ise Fransa, Almanya ve Hollanda oldu. Nitekim söz konusu üç ülkenin lideri, Rusya'da muhalefetin baskı altında tutulduğunu ve yoğun insan hakları ihlalleri yaşandığını öne sürerek olimpiyatlara katılmayacaklarını açıkladılar. 

Başbakan Erdoğan Rusya'ya gidiyor

Son on yıldır büyük bir ivme kazanan Türkiye-Rusya ilişkileri kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılmak üzere yarın Rusya'ya gidecek.

Ziyaret çerçevesinde, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşme gerçekleştirecek Erdoğan'ın, Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılacak bazı yabancı liderlerle de bir araya gelmesi bekleniyor.