İSTANBUL

Paris'te meydana gelen terör saldırıları, Fransa'nın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na (EURO 2016) ev sahipliğinin tartışılmasına neden oldu.

Yaşanan gelişmeler ve süren operasyonlar, 10 Haziran-10 Temmuz 2016 tarihlerinde olmak üzere bir ay sürecek EURO 2016 öncesi Fransa'nın ev sahipliği konusunda endişeleri artırdı.

Başkent Paris dışında, Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marsilya, Nice, Toulouse ve Saint-Etienne'de oynanacak maçlarda, ülkede oluşan korku ortamı nedeniyle seyirci sayısının da düşmesi bekleniyor.

Spor müsabakalarını etkiledi

Fransa ile Almanya arasındaki hazırlık maçı sırasında stat dışında meydana gelen patlamalar, mücadele esnasında net şekilde duyuldu. Karşılaşmayı izleyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, patlamaların ardından yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde stattan çıkarıldı. Müsabaka bitmesine rağmen bir süre taraftarın stattan çıkışına izin verilmedi. Yaşanan korku ve panik nedeniyle kalabalık bir taraftar grubu tribünden inerek sahada bekledi.

Türk judo kafilesi müsabakalara çıkamadı

Fransa Açık Tekvando Turnuvası'na katılmak için Paris'e giden Türk Milli Takımı kafilesi, müsabakalara çıkamadı.

Terör korkusu diğer ülkelere de sıçradı

Paris'teki saldırılar sonrası dün iki hazırlık karşılaşmasının iptal edildiği Belçika ve Almanya, terör tehdidinden etkilenen ülkeler oldu.

Belçika'nın başkenti Brüksel'in ev sahipliği yapması gereken Belçika-İspanya karşılaşması, ülkedeki terör alarm seviyesinin yükseltilmesi nedeniyle oynanamadı. Gece yarısı alınan iptal kararının ardından İspanya Milli Takımı kafilesi, öğlen saatlerinde ülkesine döndü.

"Endişeler daha da arttı"

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet, yaptığı açıklamayla ülkenin EURO 2016 ev sahipliğinin tehdit altında olduğunu gözler önüne serdi. Le Graet, saldırıların ardından "Şampiyona için güvenlik konusunda zaten endişelerimiz vardı, bu endişeler daha da arttı" ifadesini kullandı.


El Clasico'yu da etkiledi

İspanya Birinci Futbol Ligi'nin (La Liga) 12. haftasında 21 Kasım Cumartesi günü oynanacak Real Madrid-Barcelona maçında, Paris'teki terör saldırılarından dolayı güvenlik önlemlerinin artırılacağı bildirildi.

Ülke basınında, El Clasico olarak adlandırılan maç için 83 bin kişi kapasiteli Santiago Bernabeu Stadı'nda ve çevresinde binden fazla güvenlik görevlisinin yer alacağı, kontrollerin normalden daha sıkı olacağı öne sürüldü.