ZÜRİH

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliğinin (FIFA) yeni kurulan Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Ekibi, ilk toplantısını İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirdi.

FIFA Merkezi'ndeki toplantı, FIFA Başkan Yardımcısı, Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) Başkanı Jeffrey Webb'in başkanlığında yapıldı.

Toplantı sonunda, FIFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Ekibi'nin, konuyla ilgili çok ağır yaptırımlar önerdiği belirtildi.

Öneriler arasında, "takım oyuncularının, yetkililerinin veya taraftarlarının FIFA'nın koymuş olduğu kurallar çerçevesinde, ırkçılık ve ayrımcılık konusunda suçlu bulunması halinde, takımlarının kupa dışı bırakılması, puanlarının silinmesi veya küme düşürülmesinin" yer aldığı kaydedildi.

Ekibin ayrıca, statlarda bu tür eylemleri tespit edecek bir yetkilinin görevlendirilmesini talep ettiği bildirildi. Ülkelerden ve futbol kulüplerinden de bu sorunla savaşmak ve yaptırımları uyumlu bir şekilde uygulamak için somut bir eylem planı istendiği kaydedildi.

Toplantıda ortaya konulan öneriler, bu ayın sonunda Mauritius'ta yapılacak FIFA Kongresi'ne sunulacak taslak kararda yer alacak.