ANKARA - Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA), dünyada 6'ya kıtaya bölünmüş (Avrupa, Afrika, Asya, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler, Güney Amerika, Okyanusya) futbol konfederasyonlarının düzenlediği kulüp bazındaki en önemli turnuvaların (Şampiyonlar Ligi) şampiyonlarını karşı karşıya getirme fikriyle başlayan kupanın 10'uncusu, Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) üyesi Fas'ın Agadir ve Marakeş kentlerinde yapılacak.

45 bin 240 kapasiteli Marakeş ve 45 bin 480 kapasiteli Adrar statlarında oynanacak maçlarda, CAF'tan evsahibi kulüp Raja ve El-Ehli (Mısır), Asya Futbol Konfederasyonu'ndan (AFC) Guangzhou Evergrande (Çin), Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nden (UEFA) Bayern Münih (Almanya), Güney Amerika Futbol Konfederasyonu'ndan (CONMEBOL) Atletico Mineiro (Brezilya), Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu'ndan (CONCACAF) Monterrey (Meksika) ve Okyanusya Futbol Konfederasyonu'ndan (OFC) Auckland (Yeni Zelanda) kulüpleri mücadele edecek.

Dünden bugüne şampiyonlar

FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nın ikincisi, 4 yıl aranın ardından 2005'te Japonya'nın evsahipliğinde düzenlendi. Finalde, o zamanki adıyla UEFA Kupası'nı kazanan İngiliz temsilcisi Liverpool'u Mineiro'nun 27. dakikada attığı golle 1-0 yenen Sao Paulo, kupayı bir kez daha Brezilya'nın kazanmasını sağladı.

Kupayı en fazla kazanan kulüpler, 2'şer şampiyonlukla İspanya'dan Barcelona (2009, 2011) ve Brezilya'dan Corinthians (2000, 2012) oldu. En başarılı ülkeler listesinde ilk sırayı, 4 şampiyonluk ve 2 ikincilik elde eden Brezilya kulüpleri aldı. Brezilya'yı 2'şer şampiyonluğu bulunan İspanyol ve İtalyan kulüpleri takip etti.

Kupanın en golcü isimleri

FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nın en golcü futbolcuları listesinin zirvesinde, 4'er golle Mısırlı Muhammed Ebutrika, Brezilyalı Denilson ve Arjantinli Lionel Messi yer aldı.

2005, 2006, 2008 ve 2012'den sonra 5. kez katılacağı turnuvada kariyerinin son maçlarına çıkacak 35 yaşındaki Ebutrika, 2006'da 3, 2012'de ise tek gole imza attı. Bu yıl turnuvada yer almayacak 37 yaşındaki Denilson, 4 golünü de 2009'da kaydetti. Son 4 yılın dünyada yılın futbolcusu seçilen Messi ise Barcelona'nın şampiyon olduğu 2009 ve 2011 yıllarında 2'şer kez fileleri havalandırdı.

Listede ayrıca 3 golle bir dönem Fenerbahçe forması giyen futbolcular Fransız Nicolas Anelka ve Brezilyalı Washington da bunuyor.