İSTANBUL - Beşiktaş'ın tecrübeli file bekçisi Tolga Zengin, Galatasaray derbisi sırasında gözünden yaşadığı sakatlık ve tribünden gözüne tutulan lazer ışığıyla ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Medical Park Antalyaspor maçı öncesi bu sabah yapılan antrenmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Zengin, derbi maçta gözüne tutulan lazerle ışığıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bazı kontrollerden geçtim, gün içerisinde gözüm tekrar muayene edilecek, retinanın arkasına bakılacak. Lazer daha önce de tutulan bir şey ve gerçekten hoş değil. Tribünden gözüme lazer tutan kişiye bir sormak lazım, acaba o ağabey kendi evladının gözüne de lazer tutuyor mu? Net bilmiyorum ama görme kaybı yaşama olasılığı da varmış. Üzerinde tabiri yerindeyse 'eşek' kadar göze tutmayın yazıyor. O da pişmandır eminim. İşin acı tarafı biri yapıyor, öteki gülüyor. Kocaman adamlar, biz de gençken alır duvara tutardık ama kimsenin gözüne tutmadık. Ben sırtıma pil de yedim çakmak da. Maç içerisinde dönüp hakeme söylemedim çünkü faydası olmaz, önüne geçemezsin." 

Lazerin son derece tehlikeli olduğunu ve ciddi sıkıntılara yol açabileceğini anlatan Tolga, "Bu kadar sakıncalı bir şey zaten satılmamalı. Balonun üzerine tutulduğunda patlattığını görebilirsiniz. Satışını bırakın, promosyon ürünü olarak dağıtılıyor. Engellemeye kalksanız engelleyemezsiniz, insanın içinde olacak. Gözümün zaten ışığa karşı hassasiyeti var fakat lazere sığınacak kimseler de değiliz. Maçta hassasiyet daha da fazlalaştı. Devre arasında spot ışıkları da etkileyince, arkadaşlarımın emeğine yazık etmek istemedim ve oyundan çıktım" ifadelerini kullandı.

Kendisi yerine oyuna giren ve başına aldığı darbeyle sakatlanan ikinci kaleci Cenk Gönen'in de son derece iyi durumda olduğunu ifade eden siyah-beyazlı futbolcu, "Cenk bana golü ne zaman yediğimizi ve oyuna neden girdiğini sordu, muhabbet ettik, güldük. Şimdi durumu çok şükür gayet iyi. Hastanede de iyiydi. Ben de benzer bir durumu Kayseri'de yaşadım. Gerçekten çok kötü, o an dünyayla bütün bağlantınız kesiliyor" diye konuştu.

Yakaladıkları galibiyet serisinin yine bir Galatasaray maçıyla bozulmasını da değerlendiren başarılı oyuncu, "Ligin ilk yarısındaki sıkıntı, sadece Galatasaray'a mağlup olduğumuz için yaşanmadı, taraftar sahaya girince de kötü etkilendik. Şu anda da üzgünüz tabii. Rakibin kaleyi tutan şutu yok ama kaybettik. Buna rağmen moral ve inanç olarak hiçbir eksiğimiz yok. İlk yarıda yaşadığımız düşüşü tekrarlamayacağız ve seriyi devam ettireceğiz" şeklinde görüş belirtti.

"Kaptanlık gururlandırdı"

Altı ay gibi kısa bir sürede kaptanlığa getirilmesinin kendisini gururlandırdığını dile getiren deneyimli eldiven, kaptan olmasını arkadaşları, yöneticileri ve bütün teknik heyetin istemesinin çok anlamlı olduğunu kaydederek, tek amacının bu görevi layıkıyla yerine getirmek olduğunu söyledi.

"Dany'e kefilim"

Galatasaray maçında yaptırdığı penaltıyla şimşekleri üzerine çeken Dany'e de sahip çıkan kaptan Tolga sözlerine şu şekilde devam etti:

"Futbol hatalar oyunu. Dany de hata yapmıştır, kasıt aranmamalı. Biz de zamanında hatalar yaptık. Ben de belki Trabzonspor maçında birtakım yanlışlar yaptım. Galatasaray'dan kiralık geldiği için zaten bu kadar sorun yaşadı, kaldı ki Dany yarım sezonluk düşünülen bir oyuncu değil. Suç atarken biraz düşünmeli. Sonuçta İstanbul'da yaşıyor, bir sosyal hayatı var. Daha dikkatli olmak, kasıt aramamak lazım. Ben her anlamda, Tolga Zengin olarak kendisine kefilim. Bu formayı giyip buraya layık görülmüşse, herhangi bir kasıt olamaz ya da art niyet olsa bu kadar bariz olamaz. En ufak bir şey hissetsem tepkiyi ben koyardım. Canı sağ olsun, kardeşimizdir, arkadaşımızdır."

"Türk toplumu olarak farklı bir hale geldik" diyen Tolga, "Yapılanların arkasında hep bir kasıt arıyoruz. Artık önümüze bakmalıyız. Alınacak 36 puan var ve hepsini almak istiyoruz. Maç maç bakıyoruz, şu anda her şey çok iyi gidiyor. Mağlubiyetin izlerini sildik. İkinci yarıya başlarken kimse puan farkının böyle aniden kapanabileceğini düşünmüyordu ama şimdi 6 puan fark var. Tek tek konsantre olmalı ve çok iyi mücadele etmeliyiz" diye konuştu.

Melo'nun hareketi

Derbi maçın ardından Galatasaraylı futbolcu Felipe Melo'nun yaptığı ve sarı-kırmızılı takımın başkanı Ünal Aysal'ın "son derece sempatik" dediği dans için ise Tolga şunları söyledi:

"Kimi zeybek, kimi horon sever, tercihlere karışamayız ama sen futbolcusun, küçüklere örnek olmalısın. Sonuçta Melo bir rol model, Semih Kaya nasıl takdir topladıysa, o da takdir toplayacak hareketler yapmalıydı. Bizden önce kulübü düşünmeli. Türkiye'ye gelen yabancıların örnek olması lazım. Omuzlarda karşılanıyorlar, ayakları yere basmıyor, ev kiralarına kadar ödeniyor. Benim yurt dışında, antrenmana gitmek için otobüse binen futbolcu arkadaşım var. Haliyle bu adamlar 'ben ne oldum?' diyor, sonra ortaya böyle hareketler çıkıyor."

"Futboldan fazla konuşmamız gereken bir sürü şey var"

Tolga, Türkiye'de yabancı hayranlığının olduğunu ifade ederek, "Bizim kendi insanımıza değer vermeyi öğrenmemiz lazım. Kemal Sunal'ın kendisini siyaha boyadığı 'Ortadirek Şaban' filmini hatırlayın. Siyaha boyandığı için adam yerine konan bir basketbolcuydu o filmde. Biz de maalesef yabancı hayranlığı var. Yabancılar bir hareket yapınca, genç futbolcular da aynısını yapıyor. Bir de bizim ülkede futbol gereğinden fazla konuşuluyor. Para ve rant var, kulüp başkanları siyasi liderlerden daha önemli bir konumda. Futboldan fazla konuşmamız gereken bir sürü şey var. İnsanlar aç, bunlar konuşulmalı. Bu kadar yorumcu ve eleştirmenin olduğu yerde kalite de kalmıyor ve abes bir çok şey ortaya çıkıyor."

Milli takımın rakipleri

Trabzonspor ve Beşiktaş camialarını kıyaslamasının mümkün olmadığını, iki kulübün de kalbinde ayrı bir yeri olduğunu belirten Tolga Zengin, A Milli Futbol Takımı'nın Avrupa Şampiyonası elemelerindeki grubunu da şu sözlerle değerlendi:

 "Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve biz varız. Fakat kağıt üzerinde bakmamak lazım, geçmişten ders çıkarmalıyız, çünkü grubumuzda tehlikeli takımlar da var. Daha iyi hazırlanıp iyi bir başlangıç yapmamız gerekiyor.  Milli takımda görev almayı çok istiyorum. Milli takımın içinde olmak, bayrağa hizmet etmek çok önemli. Hizmet sadece oynamak değildir, çağrılmadığında, oynamadığında da arkadaşlarını, hocalarını aramak sormak, destek vermek en azından bir dua etmek de çok önemli."

"Bilic ile çalıştığım için şanslıyım"

Teknik direktörü Slaven Bilic hakkındaki görüşleri de sorulan Tolga, "Hocalık anlamında değerlendirme yapamam, kişilik ve insanlık olarak Bilic çok düzgün, herkesle diyalog içinde ve tüm takımla yakından ilgileniyor. Hepimizle yakın diyalog içinde. Bana, 'git, maça gel' diyebilen bir insan. Bilic ile çalıştığım için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Önder Özen'in de buraya gelişimde çok etkisi var. Önder hoca çok dürüst, Beşiktaş için bir şans. Eğrisi doğrusu yok, camia olarak kendisine destek olmalıyız. İnsanları kolay harcamamalı. Önder Özen bu işe gönül vermiş bir insan" şeklinde konuştu.

"Jones, kalitesini kanıtladı"

Takım arkadaşı Jermaine Jones'un da kalitesini ispatlamış bir futbolcu olduğunu ifade eden Beşiktaş Kaptanı, "Jones'un kariyeri belli. İdmanlarda çok iyi çalışıyor. Takıma katkı sağlayacak bir oyuncu. Önümüzdeki maçlarda bize çok yardımcı olacak. 'Kiralık geldim' diye düşünmüyor, çok hırslı" diyerek sözlerini tamamladı.