ANTALYA

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Dünyanın en büyük spor kongresine ev sahipliği yapıyor olmaktan ve bu vesileyle Türk ve dünya sporuna destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

Antalya'nın Belek beldesinde devam eden 12. SportAccord Kongresi'nin açılış töreni yapıldı. Uluslararası Spor Federasyonları Birliği (SportAccord) tarafından Susesi Luxury Resort Otel'de düzenlenen kongrenin açılış töreninde konuşan Kılıç, konuklara seslenerek, "Türkiye'ye, bu güzel kentimize hoşgeldiniz. Umarım burada çok önemli işlerinizle ilgilenirken, bu güzel kentimizi de deneyimleme fırsatı bulursunuz" diye konuştu.

İlk olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hoşgeldiniz" mesajını iletmek istediğini kaydeden Kılıç, "Seçim döneminden yeni çıktık ve kendisi bu nedenle çok yoğun. Ülke olarak geleceğimiz üzerinde çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük spor kongresine ev sahipliği yapıyor olmaktan ve bu vesileyle Türk ve dünya sporuna destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Çok genç bir nüfusa sahibiz. Spor geleceğimizi hazırlanmak için çok yoğun çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bakanlık olarak çok önemli bir çalışma başlattık. 6 milyon gencimizi taramalardan geçiriyoruz ve onları gelecekte yapabilecekleri, kendilerine uygun olan spor dallarına yönlendiriyoruz."

"Son dönemlerde çok başarılı spor organizasyonlarına imza attık"

Türkiye'nin son dönemlerde çok başarılı spor organizasyonlarına imza attığını dile getiren Kılıç, "Erzurum'da düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın yanı sıra çok kısa bir sürede hazırlandığımız Akdeniz Oyunları'nı başarıyla düzenledik. Bu tür organizasyonlar için çok uzun hazırlık dönemleri gerektiğini hepimiz biliyoruz ama biz 18 ay gibi kısa bir sürede bu büyük organizasyonun altından başarıyla kalktık. Türkiye'nin geleceğine en iyi şekilde katkıda bulunmak, marka değerini arttırmak için gece gündüz çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Özellikle sporcu sağlığı ve ahlakı konusunda hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerini anlatan Kılıç, şunları söyledi:

"Açık açık söylemek gerekirse 'dopinge karşı sıfır tolerans' politikasıyla yolumuza devam ediyoruz. Çok kısa bir süre önce bir ödül töreninde sporcularımıza söylediğim gibi sporcu veya antrenör, bu işe bulaşan kim olursa olsun karşısında bizi bulacak. Meclis çatımız altında bir doping araştırma komisyonu kurduk. Dopingi kökünden kazımak için neler yapabileceğimiz hakkında çalışıyoruz. Sizler gibi bizim de en büyük isteğimiz temiz bir spor dünyasına sahip olmak. Sporda başarı önemli, madalya sporcunun nişanesi. Ülkesinin bayrağını göndere çektirmek büyük onur, ancak bunun daha da önemlisi bunu, hayatının geri kalanında gurur duyacakları bir şekilde yapmaları. Centilmenlik, saygı, sporcunun kendisine saygısı çok önemli."

"Hükümetimizin iradesi ortada"

Türkiye'nin çok ciddi bir yatırım hamlesi içinde olduğunu ve açılan birçok tesise yenilerinin ekleneceğini ifade eden Kılıç, bunun yeterli olmadığını, tesisleri sporcularla doldurup, onlara en iyi şekilde destek vermenin önemli olduğunu kaydetti.

"Hükümetimizin iradesi ortada" diyen Kılıç, "Biz şanslıyız, sporcu bir Başbakanımız var ve sporu seviyor, önem veriyor" dedi.

Sporculara seslenen Kılıç, "Sizlerden tek istediğimiz mücadelenizi onurlu bir şekilde vermeniz. Biz her zaman sizin yanınızdayız" diye konuştu.

Kılıç, konuşmasını, "Gelin hep birlikte, siz spor camiasının önde gelen isimleriyle dünya sporunu daha temiz, daha onurlu bir hale getirelim. Kongredeki çalışmalarınızda başarılar diliyor ve sizlerle, yakın bir zamanda başka bir platformda buluşmayı diliyorum" diyerek tamamladı.

IOC Başkanı Bach

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach, sporun yeni bir rekabetle karşı karşıya olduğunu belirterek, "İnsanları spor yapmaya teşvik etmeliyiz" dedi.

IOC olarak dopingle mücadelede aktif olduklarını vurgulayan Bach, "20 milyon dolarlık fon kurarak temiz sporcular için girişim başlattık. Dopinge karşı araştırmalar için 10 milyon dolar ayırdık. Diğer 10 milyon ise bununla ilgili yolsuzlukların önlenmesinde kullanılacaktır" ifadelerini kullandı.

TMOK Başkanı Erdener

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener de dünyanın en önemli spor organizasyonlarından SportAcccord Kongresi'nin Antalya'da düzenlenmesinden gurur duyduklarını belirtti.

Erdener, "Türkiye'nin 76 milyonluk dinamik nüfusuyla böyle önemli organizasyonlara ev sahipliği yapması çok önemli. Antalya sahip olduğu turistlik tesislerle buna hazır olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

SportAccord Başkanı Marius Vizer

SportAccord Başkanı Marius Vizer ise spor kültüründe gelişme kaydetmek zorunda olduklarını söyledi.

Türk milletine misafirperverliğinden dolayı teşekkürlerini sunan Vizer, "Sınırları aşmak zorundayız. Bunun için de herkesle işbirliği yapmak durumundayız. Ancak bu şekilde spor kültüründe aşama kaydedebiliriz. Sporda dürüstlük konusunda toplumda bir bilinç oluşturmalıyız" ifadelerini kullandı.