ANKARA 

Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, Ziraat Türkiye Kupası'na ilişkin "gazozuna kupa" eleştirisi yaparak, "Gazozuna mı oynuyoruz, kupasına mı belli değil" ifadesini kullandı.

İlhan Cavcav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Türkiye Kupası statüsünün Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından belirlendiğini ve kulüplerin de buna uymak zorunda olduğu için maçlara çıktıklarını vurguladı.

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın "Kupa statüsü değişmeli, bunu TFF Başkanına ileteceğiz" açıklamasına da değinen İlhan Cavcav, "Bu Gümüşdağ'ın yalnız vereceği bir karar değil. Konu önce Kulüpler Birliği'nde değerlendirilir, görüşülür ve alınan ortak karar TFF'ye götürülür. 'Ben yaptım' devri bitti. Gümüşdağ kardeşimiz statü hakkında düşüncesi neyse önce bizimle ve diğer kulüplerle paylaşmalı" diye konuştu.

İlhan Cavcav, Ziraat Türkiye Kupası'nın kulüplere ek masraflar getirdiğine dikkati çekerek, "Konya'ya gittik, inanın hesaplara bakamadım. Bir maça gidiyorsunuz, masrafınız gelirinizden fazla yani anlayacağınız astarı yüzünden pahalıya geliyor, adeta gazozuna kupa. Yedeklerle çıksan bir dert çıkmasan başka. Kim bilir kaç futbolcu sakatlandı maçlarda" ifadelerini kullandı.

Futbolda, geleneğin önemini de vurgulayan Cavcav, statünün sürekli değişmesini de eleştirerek, "Bırakın statüyü, finali hep aynı tarihte, aynı şehirde oynayan ülkeler var. Biz sürekli değiştiriyoruz. Daha önce de söylemiştim, Türkiye Kupası Finali, Türkiye’nin başkenti Ankara’da oynanmalıdır" dedi.

"Grup sistemi yanlış"

İlhan Cavcav, Türkiye Kupası'nda uygulanan grup sisteminin yanlış olduğunu savundu.

Statünün sürekli değiştiğine işaret eden Cavcav, "Adı üzerinde, Türkiye Kupası bu. Ama statüsüyle senede bir oynarsanız kupanın prestiji kalmaz. Gazozuna mı oynuyoruz, kupasına mı belli değil. Statü kalıcı ve daha prestijli hale getirecek şekilde değiştirilmeli. 'Şu İstanbulluları kaç defa karşılaştırabilirim' diye statü icat ediyor. Bunlar yanlış hesaplar. Bak kupa gazoz kupasına döndü, elli tane maç oynandı gruplarda. Tribünde yüz bin kişi seyretmiş midir? Emin değilim" şeklinde konuştu.

"Sakatlıklar artıyor"

Maçların kulüplere maliyeti ile getirisi arasındaki dengenin iyi kurulması gerektiğini belirten İlhan Cavcav, şunları söyledi:

"Maç sayısı artıyor tamam ama kulüplerin giderleri de artıyor. Maç trafiği artıyor, zemin bozuluyor, sakatlıklar artıyor. Futbolcularımız bizim gözbebeğimiz, bizim kadar TFF'nin de onları düşünmesi gerekir. Maç sayısının fazlalığı kupanın itibarını zedeliyor. İnanın ben bile hepsine yetişemiyorum. Bazı haftalar her gün ikişer-üçer maç var. Tabii böyle her gün, her saat olunca kimse için bir değeri de kalmıyor. Oysa az maç olsa, kupada heyecan çok daha yüksek olur. Yayınlandığında da seyredeni artar, ses getirir. Bunları statüyü yapanlar, maçları yayınlayanlar, sponsor olanlar da biliyor olmalı ama demek ki benim bilmediğim bir şeyler var."

Kupada "sakat"a gelenler

Beşiktaş, Çaykur Rizespor ile grupta oynadığı son maçta son 16 tura kalmanın sevincini iki yeni transferinin sakatlanması nedeniyle buruk yaşadı.

İlk yarının sonlarına doğru önce İsveçli stoper Alexander Milosevic, ayağından sakatlandı ve oyuna devam edemedi.

Daha sonra Daniel Opare'nin ayağı çime takıldı ve Ganalı sağ bek kısa bir süre sonra oyundan alındı. İki yeni transferden İsveçli stoper Milosevic'in, sağ ayak tarak kemiğinde kırık tespit edildi, Opare'nin de sol arka adelesinde yırtık oluştu.

Akhisar Belediyespor ile oynanan kupa maçında sakatlanan Trabzonsporlu futbolcu Jose Bosingwa'nın çekilen MR'ında ikinci derecede yırtık olduğu görüldü. Ortalama üç hafta tedavi görecek Portekizli savunma oyuncusu, yarınki zorlu Fenerbahçe maçında forma giyemeyecek.

Fenerbahçe ise Türkiye Kupası'nda üç fire verdi. Bayburt Grup Özel İdare maçında Pierre Webo, Altınordu karşılaşmalarında Emre Belözoğlu ve Nijeryalı golcü Emmanuel Emenike sakatlandı.

Kupada son 16 takıma arasına kalan Bursaspor'da da genç forvet Enes Ünal, Centone Karagümrük maçının ilk yarısında rakip kaleci ile çarpıştı. Göğsüne aldığı darbe sonucunda baygınlık geçiren genç golcü, ambulansla hastaneye götürüldü.