İSTANBUL

Kulüpler Birliği Vakfı'nın Haliç Kongre Merkezi'ndeki toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan başkan Orman, geçtiğimiz günlerde statla alakalı karşılıklı açıklamaları olduğu Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ile yan yana gelip gelmediği sorusuna verdiği cevapta şunları kaydetti:

"Yok, ben gelmedim. Biz medeni insanlarız, sadece bir 'merhaba' dedim. Bu camialar birbirleriyle 110 yıllık dostluk ilişkisi olan camialar ve bu ilişkiler devam edecektir. Kulüpleri yöneten insanlar olarak bizlerin, camialar arasında iyi ilişkiler kurmamız, kamuoyu önünde iyi şeyler yapmamız lazım. Birbirimize dostça el uzatmamız lazım."

Sporcularına söyledikleri, "Şeref'inle oyna, Hakkı'nla kazan" sözünü ve centilmenliği, dün Ziraat Türkiye Kupası'nda Adana Demirspor ile yaptıkları maçta, futbolcuları Veli Kavlak'ın davranışıyla bütün Türkiye'ye gösterdiğini kaydeden Orman, şu ifadeleri kullandı:

"Biz bunları bütün oyuncularımıza söylüyoruz. 'Bizim için makbul şeyler bunlardır' diyoruz. Dün kırmızı kart olabilirdi ve Beşiktaş maçı alabilirdi ama biz bugün maçı kaybetsek bile bu duruşumuzla olmaktan memnunuz. Camiaları yönetirken de kulüpler arasındaki ilişkiye dikkat etmek lazım. Ben ve yönetim kurulum buna azami önem gösteriyoruz. Aynı beklenti, aynı tutarlılık içinde diğer kulüplerin de hareket etmesini bekleriz en azından. Bunun zıttı olduğu zaman da üzüntülerimizi kamuoyu önünde dile getiriyoruz."



- "Herkes önce kendi evinin bahçesini temizleyecek"



Parasal olarak kulüplerin içinde bulunduğu zor durumu, herkesin kendi içinde çözmesi gerektiğine inandığını anlatan başkan Orman, "Kulüplerin kendi içindeki mali disiplini sağlamadan, devlet üzerinden veya bir banka üzerinden böyle bir şey yapılmasını açıkçası çok doğru bulmuyorum. Herkes ilk önce kendi evinin bahçesini temizleyecek diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Sporcu malzemelerinden çoraba reklam alınması konusundaki taleplerinin oy birliğiyle kabul edildiğini aktaran Orman, stat konusunda da şunları kaydetti:

"Beşiktaş'ın statla alakalı sorunları var. Futbol Federasyonu'nun talimatları gereği, bildirilen statta oynamak lazım. Kulüpler Birliği, Beşiktaş için bunun bu sezon uygulanmaması gerektiği yönünde tavsiye kararını oy birliğiyle aldı. Bu, federasyona iletilecek. Bir tek bizim başımızda böyle bir durum var. Kendi stadımızı kendimiz yapıp, oynayacağımız bir stat bulamıyoruz. Diğer kulüpler, devlet yaptığı için mevcut statlarında oynayıp, sonra o stada geçiyorlar."



- "Dost dosttan yardım ister, ama dost dostu belaya sokmaz"



İstanbul Başakşehir Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın kendilerine stat konusunda çok yardımcı olduğunu anlatan Fikret Orman, şöyle devam etti:

"Bundan sonra da sahanın zemini devre arası düzelirse yardımcı olmaya devam edeceğini ifade etti. Her seferinde söylerim; 'Dost dosttan yardım ister, ama dost dostu belaya sokmaz.' Kendi işimiz görülürken bir başka kulübü sıkıntıya sokmak, bizim adalet anlayışımıza yakışmaz. Bugünden 'şurada, burada oynayacağız' demenin manası yok. Devre arası olup çim bakımları yapılsın, hangileri müsait olacak, ona göre ikinci yarıda açıklayacağız."



- "Derbiyi kimin kazanıp kazanmayacağına futbolcular karar verecek"



Beşiktaş Kulübü Başkanı, Spor Toto Süper Lig'de gelecek hafta Galatasaray ile yapacakları derbi maçla ilgili de "Kimin kazanıp kazanmayacağına futbolcular karar verecek" değerlendirmesinde bulundu.

Orman, şunları söyledi:

"Her derbinin kendine özgü bir hayat hikayesi vardır. Beşiktaş, Galatasaray ile yüzlerce müsabaka yapmıştır. Kazanmıştır, kaybetmiştir, beraberlik olmuştur. Derbilerde takımların ligdeki durumu hiç önemli değildir. Maçta kazananı o belirlemez. Daha önümüzde bir 10 gün var. İnşallah Beşiktaş takımı yeni yıla da hayırlı olarak girer. Bütün kulüplerin girmesini dilerim. Maça çıkacağız, sonrası futbolcuların yapacağı iş. Kimin kazanıp kazanmayacağına onlar karar verecek."

Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında, taraftar azalmasının sadece e-bilet ile alakalı olmadığının konuşulduğunu aktaran başkan Orman, "Çaykur Rizespor ile Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki maça gelen seyirci sayısı 915 kişiydi. UEFA maçları oynuyoruz, orada da aynı sıkıntılar var" şeklinde görüşlerini aktardı.