ADANA - Spor Genel Müdürü (SGM) Mehmet Baykan, 17. Akdeniz Oyunları'nda sporcuların başarılarını üst düzeyde tutmak için ödül yönetmeliğinde değişiklik yaptıklarını belirterek "Akdeniz Oyunları'nın ödüllerini Avrupa Şampiyonası ödüllerine çıkardık. Normal Akdeniz Oyunları'nda altın madalya alan bir sporcu 100 cumhuriyet altını ile ödüllendirilirken bu Akdeniz Oyunlarına özel olarak 500 cumhuriyet altını ile ödüllendirilecek" dedi.

Baykan, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen engel atlama binicilik yarışları için geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'de 20-30 Haziran'da düzenlenecek 17. Akdeniz Oyunları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Kendileri için Akdeniz Oyunları'nın 1,5 yıl önce başladığını anlatan Baykan, çok kısıtlı sürede gerek antrenmanların gerekse müsabakaların yapılacağı tesislerin inşası ve restorasyonu konusunda önemli çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. Tesislerin tamamlandığını ve oyunlara hazır hale getirildiği bildiren Baykan, şunları kaydetti:

"Mersin ve Adana, oyunlar tarihinin en yüksek katılımına ev sahipliği yapacak. 6000 civarında sportif katılımın yanı sıra teknik delege ve hakemler olmak üzere 10 bine yakın misafiri ağırlayacağız. En ince ayrıntısına kadar herşeyi planlamaya çalıştık. Türkiye bu kadar kapsamlı bir organizasyonu şimdiye kadar gerçekleştirmedi ve yine biliniyor ki olimpiyat öncesi bir sınav olarak algılandı hep bu hazırlıklar. Her ne kadar çok o tarafını gündeme getirmemeye çalışsak da katılımcı ülkelerin oyunlar bittikten sonra kafalarında oluşacak algı bizim için çok önemli."

"Mükemmel bir açılış töreni olacak"

Baykan, perşembe günü gerçekleştirilecek açılış töreninde de çeşitli sürprizlerin olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Senaryoları bilen, provaları seyreden birisi olarak açılış töreninde çok büyük sürprizler olacağını biliyorum. Mükemmel bir açılış töreni gerçekleştireceğiz. Türkiye olarak son yıllarda çok büyük organizasyonlara ev sahipliği yaptık. Yaz ve Kış Universiade, EYOF gibi birden çok spor branşını bir arada bulunduran dev organizasyonların yanında, dünyanın en popüler sporlarının Avrupa ve dünya şampiyonalarını başarıyla gerçekleştirdik. Akdeniz Oyunları'nda da 24 ülke, 32 spor branşında mücadele edecek. 17. Akdeniz Oyunları'nın ülkemize ne katacağının farkındayız."

100 altın yerine 500 altın ödül

Türkiye'nin son 10 yılda her alanda büyük atılım gerçekleştirdiğini belirten Baykan, sportif anlamda da gelecek adına önemli adımlar atıldığını söyledi.

Bakanlığın 718 spor tesisi inşaatını yaptığını, bunların bir kısmının hizmete girdiğini, kalanlarda çalışmanın sürdüğünü anlatan Baykan, şu bilgileri verdi:

"Böyle bir organizasyonu da en iyi şekilde yapmak durumundayız. Son 10 yılda düzenlediğimiz organizasyonları başarıyla tamamladık. Bu müsabakaya ev sahipliği yaparken, diğer taraftan da Türkiye olarak sportif anlamda en iyi sonucu almak durumundayız. Türkiye'nin genel klasmanda bakıldığında 16 Akdeniz Oyunları'nda üçüncülük konusunda İspanya ile git-gelleri var. Son 2 Akdeniz Oyunları'nda dördüncü olmuş Türkiye. Sporcularımızın başarılarını üst düzeyde tutma adına ödül yönetmeliğinde değişiklik yaparak Akdeniz Oyunları'nın ödüllerini Avrupa Şampiyonası ödüllerine çıkardık. Normal Akdeniz Oyunları'nda altın madalya alan bir sporcu 100 cumhuriyet altını ile ödüllendirilirken bu Akdeniz Oyunları'na özel olarak 500 cumhuriyet altını ile ödüllendirilecek. Akdeniz Oyunları öncesinde kapsamlı çalışmalar yürütüldü. Federasyonlarımız işe sıkıca sarıldı. Özel sağlık ekipleri sürekli sporcularımızı kamplarda ziyaret etti. Sportif alanda da hedefimiz büyük."