Geçmiş yıllarda düzenlenen olimpiyat oyunlarından çok sayıda ödülle dönen Afrikalı atletlerin, bugün Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde başlayacak 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda da yeni başarılara imza atmaları bekleniyor.

Turnuvada 54 ülkenin sporcuları tarafından temsil edilecek Afrika Kıtası, atletizm müsabakalarında en çok Kenyalı Ezekiel Kemboi, Asbel Kiprop ve Etiyopyalı Almaz Ayana'dan umutlu.

En son 2012'de İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen olimpiyatlardan 32 madalyayla dönen Afrikalı sporcular, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda ise 40 madalya kazandı.

Kenya doping iddialarıyla gündeme geldi

Yarışmacılarının kazandığı onlarca madalyayla olimpiyatlarda başarılı ülkeler arasında yer alan Doğu Afrika ülkelerinden Kenya, kısa süre önce doping iddialarıyla gündeme gelerek dikkatleri üzerine çekti.

İlk defa olimpiyatlara katıldığı 1956'dan bu yana toplam madalyaların önemli bölümünü kazanan Kenya'yı olimpiyatlarda, 3 bin metre hendekli yarışların kralı olarak bilinen ve dünya atletizm şampiyonlarında 7 madalya kazanan Kemboi temsil edecek.

Kenya'nın bir diğer gururu Kiprop, bin 500 metre atletizm yarışında öne çıkan isimler arasında yer alıyor. Dünya şampiyonalarından 3 madalyayla dönen Kiprop, Rio'da da altın madalyayı hedefliyor.

Öte yandan spor dünyası, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda 800 metre yarışında dünya rekoruna imza atarak şampiyon olan Kenyalı David Rudisha'nın yine kendisini gibi 2012 Londra'da altın madalya kazanan Cezayirli Tevfik Mekhlufi ile yarışını da heyecanla bekliyor.

Olimpiyatta Afrikalı kadın yarışmacılar da dikkat çekiyor

Etiyopyalı Genzebe Dibaba, 2015'te 3 bin metre ve bin 500 metre yarışında dünya şampiyonluğu ve 5 bin metre yarışında bronz madalya kazanmıştı.

Aynı ülkeden bir diğer yarışmacı Almaz Ayanna ise bu yıl ilk defa olimpiyat oyunlarında sporseverlerin karşısına çıkacak. İki yıl önce Moskova'da bronz madalya kazanan Ayanna haziranda, Roma'da 5 bin metre yarışında dünya rekoru kırmıştı.

Güney Afrikalı Caster Semenya, Afrika'da 800 metre, bin 500 metre gibi yarışlarda birçok kez şampiyon oldu. Semenya, Fas'ın başkenti Rabat'ta, mayısta düzenlenen atletizm şampiyonasında 800 metre yarışını, 1 dakika 56 saniyede bitirerek yılın en iyi performansını sergilemişti.

Tunuslu Habiba Ghribi ise ülkesine olimpiyatlarda ilk defa madalya kazandıran kadın unvanını taşıyor. Performansını her geçen yıl daha da yükselten Ghribi de olimpiyatlarda öne çıkan isimler arasında bulunuyor. En iyi performansını bu yıl Belçika'da 9 dakika 5 saniye ile elde eden Ghribi böylece, Kenyalı Hyvin Jepkemoi ve Etiyopyalı Sofia Assefa'nın başarılarını geride bırakmıştı.

Uzun mesafe yarışında Kenyalı Kipchoge favoriler arasında

Rio'da bu isimlerin yanı sıra 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda 5 bin metre yarışında gümüş madalyayı ve nisanda Londra'da düzenlenen maratonda şampiyonluğu kazanan Eliud Kipchoge, Ugandalı Stephen Kiprotich ile yarışacak.

Kadınlardan Kenyalı Jemina Sumgong ile Etiyopyalı Mare Didaba da uzun mesafe yarışlarındaki favoriler arasında yer alıyor.

Afrikalı sporcular, 1956 Melbourne Olimpiyatları'ndan bu yana olimpiyat oyunlarından 94'ü altın, 286 madalya kazandı.