ANKARA

Son 2 haftaya girilen elemelerde A Grubu'nda İzlanda ve Çek Cumhuriyeti, E Grubu'nda İngiltere ve G Grubu'nda Avusturya finallere kalmayı şimdiden garantiledi.

 A Grubu'nda Hollanda'yı 3-0 yenerek 12 puanla 3'üncülüğe yükselen Türkiye, 18 yıl aranın ardından rakibini ilk kez mağlup ederken, play-off turuna kalma konusunda da önemli bir avantaj yakaladı. 19'ar puanla grubun ilk iki sırasında yer alan  İzlanda veÇek Cumhuriyeti ise EURO 2016 finallerine katılmayı garantiledi.

Türkiye, grupta kalan 2 maçında Çek Cumhuriyeti ile deplasmanda, İzlanda ile evinde oynayacak. 10 puanı bulunan Hollanda ise Kazakistan deplasmanının ardından Çek Cumhuriyeti'ni ağırlayacak.

Şampiyonanın en tecrübeli takımlarından Hollanda, play-off turuna katılma şansını kaybetmesi halinde 32 yıl aranın ardından ilk kez turnuvada yer alamayacak. Türkiye ise gruptaki 3'üncülüğünü koruması ve play-off turunu geçmesi halinde 4. kez şampiyonaya katılma şansı elde edecek.

B Grubu'nda favoriler Galler ve Belçika

B Grubu'nda 18 puana sahip Galler ile 17 puanlı Belçika ilk iki sırada bulunuyor.

Finallere kalma adına önemli şansa sahip bu iki takımı 13 puanla İsrail ve 11 puanla Bosna Hersek izliyor. Grupta kalan kalan son 2 maçından birisini kazanmaları halinde Galler ve Belçika finallere kalmayı garantileyecek.

İspanya avantajlı

Son 2 Avrupa Şampiyonası'nı zirvede kapatan İspanya, C Grubu'nda topladığı 21 puanla finallere kalmak adına önemli bir avantaja sahip.

Üç takımın rakipleriyle puan farkını açtığı grupta 19 puana sahip Slovakya ile 16 puanlı Ukrayna arasında ise doğrudan finallere kalma adına mücadelede yaşanıyor. Slovakya son iki maçında Belarus ve Lüksemburg, Ukrayna ise Makedonya ve İspanya ile karşılaşacak.

Almanya lider

Son dünya şampiyonu ve turnuvanın favorilerinden Almanya, D Grubu'nda 19 puanla ilk sırada yer alıyor.

Grupta Polonya (17 puan), İrlanda Cumhuriyeti (15 puan) ve İskoçya (11 puan) arasında finallere veya play-off'a kalmak için mücadele yaşanacak.

Yunanistan hayal kırıklığı yaşıyor

Kuzey İrlanda (17 puan) ve Romanya (16 puan) arasında liderlik mücadelesinin yaşandığı F Grubu'nda Macaristan ve Finlandiya ise gruptan çıkma mücadelesi veriyor.

EURO 2004'de şampiyonluğa ulaşan Yunanistan ise eski formundan çok uzak bir görüntü çiziyor. Grupta 3 puan toplayabilen Yunanistan, 6 puanlı Faroe Adaları'nın ardında grupta son sırada yer alıyor.

İtalya'ya yakın takip

Turnuvanın tecrübeli takımlarından İtalya'nın 18 puanla ilk sırada yer aldığı H Grubu'nda ise Norveç (16 puan) ve Hırvatistan (15 puan) zirve takibini bırakmıyor.

Grupta ilk 3 sırada yer almayı garantileyen bu takımlar arasında liderlik mücadelesinin son maça kadar sürmesi bekleniyor.  

Portekiz önde götürüyor

5 takımın yer aldığı I Grubu'nda ise bir maç eksiği bulunan 15 puanlı Portekiz'in liderlik adına önemli bir avantajı bulunuyor.

Danimarka ve Arnavutluk ise gruptan çıkmak için mücadele veriyor.