Günümüzde  hemen hemen herkesin kullandığı en az bir tane sosyal medya hesabı mevcuttur. Bu hesaplarımızı açma gayemiz ise; siyaset, spor, müzik, sanat, gibi ilgi duyduğumuz alanlarda faaliyet gösteren kişiler ve kurumlar ile;

akrabalarımızla, arkadaşlarımızla ve ortak görüş  ve beğenilere sahip olduğumuzu düşündüğümüz sayfa arkadaşlarımızla duygularımızı düşüncelerimizi belirten gönderilerimizi, bazen  bunlara ait fotoğraflarımızı paylasmaktır değil mi?

Sayfalarda paylaşılan gönderilere yapacağımız yorumlarımızı ise ancak saygı çerçevesi dahilinde yapmak gibi zorunluluğumuz olduğumuzu da unutmamız lazım. Belirtilen fikirler yahut görseller hoşumuza gitmeyebilir, bizim düşüncelerimizin tam aksi yönünde de olabilir bu durum kişilerin kendilerine ait sayfalarında onlara hakaret  etmek gibi  bir hakkı ki vermez.Yapılacak en doğru hareket o sayfayı takip etmeyi bırakmak olacaktır.

Tıkı normal yaşantımızda olduğu gibi, sosyal hesaplarımızda da herkesin kendi sınırlarını koruması gerektiği gibi başkalarının sınırlarını da ihlal edemeyeceğini bilmesi gerekmektedir.

Gelelim mesaj kısımlarına...

Kadınlarımızın,

kızlarımızın tacizlere uğramadan rahat bırakıldığı bir yer yok sanırım.

Hele ki geç saatlerde  hesaplarımızı kullanmamız; tıpkı hava karardığında dışarıya çıktığımızda uğradığımız tacizler kadar garantili bir durum.Resmen aktif ışıklarını gözetleyip saat ikide,üçte bile anında el sallayıp,yazan hadsizler hiçte az değil.

Eşine,sevgilisine yazarcasına da rahat... "Uykun mu kaçtı?,iyi misin?...."

Sanane be densiz  sana ne?

Malesef bu hadsizler engellemeklede bitmiyorlar,yazdıklarını  açıp okumasanda yazmayı bırakmıyorlar.Oysa bir erkeğin o saatte ancak eşine yahut sevgilisine mesaj atabileceğini idrak etmek bu kadar zor mu?

Gece komşumuzun ışığını açık görsek,uyanık diye gidip ziline basabilir miyiz?Hayır tabiki değil  mi?Peki o zaman aynı hassasiyet neden sosyal medyada gösterilmiyor?

Face,instagram vs...amacının;gönderi paylaşmak ve paylaşılan gönderileri görmek olduğunu unutanların hatırlamasını temenni ediyorum.

Çocuklarımızın hesapları var ise hesaplarını sıkı kontrolümüz altına  almalıyız. Yabancılara nasıl davranması gerektiği hususunda ve en ufacık bir rahatsızlık hissettiği durumda bunu büyüklerine  hemen söylemesi gerektiğinin bilincini oluşturmalıyız.

Çocuklarımızın bilhassa küçük çocuklarımızın fotoğraflarını paylaşmanın ve konum bilgisi  atarak gönderi paylaşmanın güvenliğimizi tehdit ettiğini de hatırlatmak isterim.

Sosyal medyayı herkesin bilinçli,faydalı ve rahat olarak  kullanabileceği günler temenni ediyorum. 

Saygılarımla.

Bilge Ceyhan