İSTANBUL - Yunan sineması’nın Yönetmeni Theo  Angelopoulos’a motosiklet çarpmasından 5 dakika önce ölüm anının İlias Bourgiotis tarafından fotoğraflandığı İstanbul’daki fotoğraf sergisi.
Geçtiğimiz yıllarda kaybettiğimiz Yunan sineması’nın Yönetmeni Theo  Angelopoulos’un filmlerini İstanbul’da izlemiştim

Angelopoulos’un filmleri deyince, Eleni Karaindroun’un müzikleri eşliğinde ve her film karesinde içime işleyen derinlikli tarihi süreçleri ve yaşamın içinde olan insanların kederlerini,  aşklarını, ölümlerini ve ayrılıklarını nakış gibi işlemiştir.
Unutamadığım filmleri arasında ‘Sonsuzluk ve bir gün’ün şiirsel anlatımı çok etkileyici.
‘Ağlayan Çayır’ filmi unutulmaz izler bırakmıştır.
 Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu ile Yunanistan Basın İletişim Bürosunun organize ettiği  Sismanoglia Megaro Binasında, Yunanistan  Sinemasının ünlü Yönetmeni Theo Angelopoulos’un son filmlerinin ve ayrıca yarım kalan ‘Diğer Deniz’ sahne arkası görüntülerinden oluşan İlias Bourgiotis imzalı ‘Sonsuzluğun Bakışı’ konulu siyah beyaz fotoğraflardan oluşan sergideydim…
Sergideki siyah beyaz fotoğraflarlardan ilginç olanı da bizi duygulandıran o hazin olay; Theo Angelopoulos’a motosiklet çarpmasından 5 dakika önce ölüm anının İlias Bourgiotis tarafından fotoğraflanması.
Çok ilginç ve görülmesi gereken bir sergi idi. Mekanın ışık olsun! Angelopoulos.

Theo Angelopoulos Kimdir:


Theo Angelopoulos (d.27 Nisan 1935 -ö. 24 0cak 2012)
Yunan Sinemasının Costa Gavras ve Costas Ferris ile birlikte öncü yönetmeni. Sanatsal Sinemanın en önemli Çağdaş temsilcilerindendir.
Mitolojik göndermelere bol yer verilen filmlerinde daha çok bireyden hareketle tarihsel bağlam içinde toplumsal olaylar konu edilmektedir. Karaindrou’nun müziklerini yaptığı  filmleri arasında şunlar sayılabilir: 36 Günleri, Avcılar, Kumpanya, Kitara’ya Yolculuk, Arıcı, Puslu Manzaralar, Leyleğin Geciken Adımı, Ulis’in Bakışı, Sonsuzluk ve Bir Gün,  Ağlayan Çayır, Zamanın Tozu.
Angelopoulos, 24 Ocak 2012 günü akşam saatlerinde Pire- Drapetsona otoyolunda,   ‘Öteki Deniz’ adlı yeni filminin çekim sırasında çarpan bir motosiklet yüzünden yaşama veda etti.