TUIK verilerine göre Türkiye’de en sık görülen çocuk hastalıklarının başında ishal ve üst solunum yolu enfeksiyonu geliyor. Ebeveynlerbu hastalıkların önlemini nasıl alabilir?
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada solunum yolu, mide ve barsak enfeksiyonlarına çok sık rastlanır. Bunun birçok nedeni vardır. Bu hastalııkları ortaya çıkaran mikroplar ağız ve burundan çok kolay girerek çocukları çok çabuk hastalandırırlar. Bu hastalıkları virüs, mantar ve bakteriler ortaya çıkarırlar. Bu mikropların bilinen binlerce türleri vardır. Giren mikrobun sayısı ve hastalık yapıcı etkisi hastalığın gidişini etkiler. Bu hastalıklara karşı önlemlerin iyi alınması gerekir. Bu önlemlerin en önemlisi ve en başta geleni el temizliğidir. Çünkü bu tip mikroplar en çok el yolu bulaşır. Bütün çocuklara özellikle beslenmeden önce mutlaka ellerininin sabunla yıkanması öğretilmeli ve gösterilmelidir. Hastalıklar solunum yolundan damlacıklarla geçtiği için kişilerin yüzüne karşı öksürmek ve aksırmak tehlikelidir. Bu yolla hastalık çok kolay bulaşabilir. Öksürme ve aksırmanın nasıl yapılacağı ve önlemleri anlatılmalı ve gösterilmelidir. Öksürürken veya aksırırken ön kolun dış kısmı ağız boşluğuna tutulmalı ve bu bölgeye öksürme ve aksırma yapılmalıdır. Öpüşmeler ve tokalaşmalar en aza inmelidir. Çünkü bu yollada barsak ve solunum yolu enfeksiyonları kolaylıkla bulaşabilmektedir. Hasta çocuklar özellikle hastalığın ilk 3 günü çok iyi izlenmeli ve iyi bir bakım verilmelidir. Hasta çocuklar diğer çocuklardan uzak tutulmalı mümkünse ev koşullarında bakımları yapılmalıdır. Barsak veya solunum yolu hastalığına yakalanan çocuklara iyi bir bakımın yanı sıra iyi bir beslenmede sağlanmlıdır.  Özellikle su başta olmak üzere bol sıvı verilmeli,ateş varsa ateş düşürücü önlemler alınmalıdır. Çocuklar ince giydirilmeli ilaç gerekiyorsa saatinde verilmelidir. Durumu iyileşmeyen ve çok hasta görünen çocukların hastane tedavisi alması gerekebilir. Hasta çocukların anne ve babasınada yakın  ilgi gösterilmeli aile içinde alınması gerekli önlem ve yaklaşımlar anlatılmalıdır.
Mevsim değişiklikleri ile birlikte viral hastalıklar çoğalıyor. Minik bedenleri bu mikroplardan korumak mümkün mü?
Mevsim değişiklikleri bir çok enfeksiyon ve rahatsızlılları da birlikte getirir. Özellikle sonbahar ve kış mevsiminde birçok hastalıkta artış görülür. Bu hastalıkların başında virüsler ve bakterilere bağlı görülen mikrobik rahatsızlıkları sayabiliriz. Sonbahar ve kış mevsiminde okullar açık olduğundan ve çocuklar daha çok kapalı ortamda bulunduğundan enfeksiyonlar artış gösterir. Ayrıca kış ve sonbaharda viral ve bakteriyel mikroplar daha kolay ve hızlı ürerler. Bu da enfeksiyon sıklığını ve sayısını artırır. Bu mevsimlerde önlemler daha çok alınmalıdır. Çocukkların beslenmesi ve giyinmesine daha özen göstermek gerekir. Aşı ile önlenebilen hastalıklar (kızamık, kabakulak, boğmaca, su çiçeği gibi) bu mesimlerde artacağından bu aşıların zamanında ve eksiksiz yapılmasına dikkat etmek gerekir. Mevsimsel değişim zamanında görülen hastalıklar ve alınması gerekli tedbirler çocuklara ve yakınlarına anlatılmalı ve önlem ve teda viler verilmelidir. Miniklerin korunmasında alınacak tedbirlerin başında anne sütü gelir. Küçük bebek ve süt çocukları özellikle ilk 2 yıl anne sütünden en iyi şekilde yararlandırılmalıdır. Beslenmelerine özen gösterilmeli ve aşıları eksiksiz ve zamanında yapılmalıdır. Hasta olanlar sağlam çocuklardan uzak tutulmalı çevre koşulları iyileştirilmelidir.
Mevsim değişikliğiyle birlikte okul çocuklarının yüzde 30'unda görülen “beta enfeksiyonu” olarak bilinen hastalığın belirtileri ve tedavisi nedir?
Beta enfeksiyonları özellikle sonbahar,kış mevsimi görülen bakterileri ortaya çıkardığı hastalık grubudur. Çocuklarda önemli komplikasyonlara yol açabilir. Beta enfeksiyonaları en çok bademciklere yerleşir. Bu mikrobu  alan çocuklarda yüksek ateş, halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık, boğaz, kulak, baş, boyun, baş, eklem ve karın ağrıları görülebilir. Beta mikrobu kalp hastalıklarına, böbrek hastalıklarına, sinir sistemi hastalıklarına ve kızıla yol açabilir. Bu nedenle iyi teşhis ve tedavi yapılmalı ve bu hastalar yakın izleme alınmalıdır. Tedavisi iyi  beslenme ve bakımın yanı sıra uygun ve yeterli antibiyotiklerle yapılmalıdır. Beta enfeksiyonlarına karşı henüz aşı geliştirlememiştir. Bu konuda çalışmalar yapılmaktadır.
Bilinçsizce kullanılan ateş düşürücü, öksürük şurubu ve antibiyotiklerin çocuk sağlığına olumsuz etkileri nelerdir?
Biliçsiz ve gereksiz kullanılan ateş düşürücü ilaçlar,antibiyotikler, öksürük şurupları, vitaminler ve bağışık güçlendiriciler bazı durumlarda çocuklara faydadan çok zarar verebilmektedir. Bu nedenle doktor önerisi önemlidir. Hafif ateş durumunda ateş düşürücüye gerek yoktur. Çocuğa bol sıvı vermek, üstünü açık tutmak çevre ısısını düşürmek yeterli olabilir. Hastalıkların çoğu virüslerle ortaya çıkar. Antibiyotiklerin virüs enfeksiyonlarında yeri yoktur. Hatta zararlı olabilir. Antibiyotikler sadece bakteri enfeksiyonlarıda verilebilr. Burada doktorun önerdiği antibiyotiklerdışında bir ilaç verilmemelidir. Öksürük şuruplarının genelde bir yararı yoktur. En iyi öksürük ilacı su ve sulu gıdalardır. Gereksiz kullanılan bu tür ilaçlar çocuğun sindirim, kan,sinir, iskelet, kan ve bağışıklık sistemlerin bozabilir. Buda faydadan çok zarara sebep olur.