İdam mahkumunun son arzusu, “Bi sigara yakmak” olur. Kaza geçirmiş şok yaşayana “Yak bi tane” uzatılır. Yakınını kaybetmişe “Yak bi tane” denilir. Atanacaklar arasında ismi çıkmış sevinçten göklere uçuyor, “yak bi tane”. “Oo bu kahve ile keyif verir.” “Yak bi tane”. Zor problemi çözmeye çalışıyor kafayı toplamak için “yak bi tane.” Canım sıkılıyor “Yak bi tane”

Hem zehirliyor hem her şeye çare(!)

Can sıkıntısı/Konsantrasyon, Stres/Rahatlama; zıt duygular.

Hangi sihirli uyuşturucu madde, yirmi dakika önce oluşturduğu etkiyi birden bire tam tersine çevirebilir. Aslında sigara yukarıda belirtildiği gibi; ne konsantrasyonu arttırır, ne rahatlatır, ne can sıkıntısını alır ne de zevk verir. Bu bir yanılsamadır, kandırmaca ve beyinlerin yıkanmasıdır özellikle oluşturulmuş yanlış inançlardır.

Yıllarca izlediğimiz filmlerle, okuduğumuz roman ve dergilerle bu şartlanmayı sağladılar. Biz de tüm hayatımız boyunca bu konuyu farkına bile varamadan pekiştirdik ve pekiştirmeye devam ediyoruz. 

Tuzak; tüm tiryakilerin olduğu gibi sizin de içinde kalmanız ve çıkamamanıza göre dizayn edilmiştir. Tuzağı kuranlar, ömür boyu tüketen kişiler hedeflemiştir. Tuzağı kuranlar çektiğiniz sıkıntıların, yaşadığınız streslerin, mahvolan hayatınızın değil, ödediğiniz bedellerin hesabındadırlar. Tükettiğiniz her pakette, biraz daha tükenirsiniz. Bu tuzak BÜYÜK CANAVARIR.

Bir ters beklenti yaratma denemesi

İki denek grubu; 1. Gruptakilere rahatlatan madde veriyorlar. “ Verdiğimiz bu maddenin sizde uyarıcı etkisi olacaktır.” deniliyor. 2. Gruptakilere uyarıcı madde veriyorlar. “ Verdiğimiz bu madde sizde rahatlamaya neden olacaktır” deniliyor. Deneklerde yaratılan beklenti ile ilacın etkisi terslik oluşturuyor. Sonuç: %70 beklentiler gerçekleşiyor.

Nikotin nedir?

Nikotin damara verilince öldürebilen böcek ilacıdır. Tütün, zehir içeren” Öldürücü avrat otu” ile aynı ailedendir. İlk nefesinde öksüren kişinin vücudu, “Bana zehir veriyorsun, yapma” anlamında alarm veriyor. İçilen tek sigara insanı nikotin bağımlısı yapabilir. “Büyük canavar” dediğimiz; yanlış inanç ve şartlanmalarla, alt yapısı çok güçlü bir şekilde sigara lehine oluşturulan bilinçaltı, vücudun tüm isyanına rağmen, kimyasal altyapının da oluşmasıyla nikotinin zehirleyen etkisine vücut duyarsızlaşıyor. Beynimizin arzuları işleme biçimi olumsuzlukları görmezden gelmeye dayalıdır. Sigaranın tüm zararları konusunda toplumun en bilinçli kesimi doktorlar ve eğitimcilerin %60’ının tiryaki olduğu ortadadır.

Stres ve Nikotin

Her söndürülen sigaradan sonra, vücut nikotinden temizlenmeye başlar. Bu Nikotin çekilmesidir. Bir saat sonra kandaki nikotin seviyesi1/4 oranına düşer. Bu arada tiryaki nikotin çekilmesinin yarattığı açlık duygusu, boşluk hissi ve huzursuzluk onda nikotin isteği oluşturur. Nikotinin yarattığı açlık hissi, bazı tiryakilerin “Sigara benim iştahımı arttırdı” diye algılamasına neden olur. Bir taraftan uyuşturulan, bir taraftan kilo alan tiryaki yıllar içinde hantal bir görüntüye sahip olur. Alınamayan nikotinden dolayı tiryaki stres yaşar. İçtiği sigara, oluşan nikotin çekilmesinin rahatsızlığını giderirken bir sonraki rahatsızlığın eşiğini yükseltir. Dar ayakkabı giyenin, çıkarınca rahatlaması gibidir. Tiryaki kısır bir döngünün içindedir artık. Nikotin uyuşturucu bir maddedir. Nikotin alan tembelleşir. Fiziksel ve ruhsal yönden yıprandığı için sürekli sinirlilik hali gözlenir. Strese iyi geldiği söylenen sigara en büyük stres nedenidir.

Konsantrasyon ve Sigara

Beynimiz vücudumuza giren oksijenin % 25 ini tüketir. Zihinsel kapasitemiz yani “kafamızı toplayıp” zor konularda sağlıklı düşünebilmek, problem çözebilmek için sağlıklı bir bünyeye ve bol oksijene ihtiyacımız vardır. Çektiğimiz her nefesle ciğerlerimize dolan binlere zehirli gaz, vücudumuzun ve beynimizin yeteri kadar oksijen almasını engeller. Sigara zihinsel kapasitemizi geriletir. Konsantrasyon kapasitemiz azalır.

Sigara sosyalleşme aracı değildir. Tiryakiler nikotinin uyuşturucu etkisinden dolayı uyuşturucu bağımlısı, hasta insanlardır. Söz konusu olan sigara alışkanlığı değil, uyuşturucu bağımlılığıdır.

Nikotinin etkisine KÜÇÜK CANAVAR diyorum.

Kendinize sorun;

1)Sigara içmek bana ne veriyor?

2)Gerçekten zevk alıyor muyum? (Yoksa, uyuşturan madde olan nikotinin çekilmesinin yarattığı stresin, sigara içmeyle giderilmesini mi yaşıyorum)

3) Bu şeyleri yaşam boyunca ağzıma sokup kendimi zehirlemek ve üstüne birde bunun için servet harcamak zorunda mıyım?

4) Yaparken, “keşke yapmasam” dedirten, yapmazken de kendini özleten hobi midir?

5) Sağlık, enerji, varlık, iç huzur, özgüven, cesaret, öz saygı mutluluk ve özgürlük tiryakinin kaybettikleridir. Karşılığında ne kazanıyorlar?

6) Sigaranın avantajları ve dezavantajlarını mukayese ettiniz mi?

7) Sigaraya hiç başlamamış olsaydınız, tekrar başlar mıydınız?

8) Tiryakinin; güçlü, sosyal, modern, çekici, karizmatik olduğuna inanıyor musunuz?

9) Ağzı pis kokan, uyuşuk ve huysuz olmasına karşın; kendini modern, çekici veya karizmatik ve güçlü zanneden bir hayat arkadaşınız olmasını ister miydiniz?

10) Çok sevdiğiniz insanların; çocuğunuzun, annenizin, babanızın, eşinizin tiryaki olmasından memnun olur muydunuz?

İddia ediyorum ki, “Sigarayı Bırakmak Oldukça Kolaydır” 

Önce istemelisiniz, kararlı olmalısınız, kuşku duymamalısınız.

İlk yapacağınız kafanızda ki yıllarca oluşturulmuş yanlış beklentileri ve inançları yok edin. İlk yok edeceğiniz BÜYÜK CANAVARDIR.

Sigara, ruhsal, fiziksel ve zihinsel olarak insanı bitirir. Hiçbir derde deva değildir. Hiçbir sorunumuzun çaresi değildir. Önce buna tam inanın. Hiç kuşku duymayın, kesinlikle korkmayın. Sizi alıkoyan şey; yaşadığınız tuzağın akıbetini tam çözemediğiniz için oluşan belirsizliğin yarattığı korkudur. Yaşadığınız gerçekleri görmenizi, yaratılan yanlış beklentiler engelliyor perdeliyor. “Milyonlarca insan göremedi, ben nasıl görebilirim” demeyin. Görebilen o kadar çok insan “İrade gücüne” hiç başvurmadan tek vuruşla hiç zorlanmadan, zevkle bırakabiliyor. Sigarayı bırakmaya karar veren kişilerin yaşanacak süreçle ilgili inançları, beklentileri; sürecin çok kolay veya “zor” geçmesinin ana nedenidir. “Bu yolculuk ile hayatımın geri kalanını acınacak bir tiryaki olarak yaşamaktan kurtuluyorum, özgürleşiyorum, zincirlerimden kuruluyorum”a odaklanırsak yaşayacağımız tahammül edilebilecek ve sıkıntılar bir anlam kazanacaktır. Kurtuluşumuzun ayak sesleri olarak anlamlandırdığımız bu süreçten zevk bile almaya başlayacağız.

Profesyonel Destek

Canavarı ilk yaratanlar, nasıl yok edilebileceğinin de yolunu gösteriyorlar. Devletlerin harcadığı tedavi giderleri, aldıkları vergileri kat ve kat aşmaya başlayınca insanları uyandırma yolunu seçtiler. Yaratılan canavarın içinin boş olduğunu deşifre etmeye başladılar. Yıllarca sigara içmekten zihinsel, ruhsal ve fiziksel yönden tükenmiş insanların mutlaka profesyonel desteğe ihtiyacı olacaktır.

Aha anı

Beyne yerleşmiş büyük canavarın aslında kocaman bir hiç olduğunu anladığınız zaman, “Evreka” diyen Arşimet misali, beyninizde çakan o kıvılcımın, sorunun şah damarının yakalandığı andır. Birilerinin “Aha buldum” diyen, o “Aha anı”; aslında işin püf noktası bu. İşin sırrı; tuzağın ve kandırmacanın farkına varmaktı. Siz uyanırsanız, bilinçli oluşturulmuş ters beklentiler, yanlış inançlarınız sis perdesi gibi gözlerinizin önünden kaybolur. Büyük görünen canavarın aslında bir hiç olduğunu anlarsınız. Uyanın ki, ölsün canavarınız.

Küçük Canavar

Nikotin bağımlılığı için sadece ilk üç gün aşılınca beşinci gün tüm etkilerin yok olduğu görülmekle beraber, çoğunlukla üç hafta sonra hiç içmemiş kadar kanınız temizlenir. Nikotin çekilmesinin yarattığı rahatsızlık çok kolay aşılacaktır. Yaşanacak boşluk hissi ve kısmen huzursuzluk, yönetilemeyecek boyutlarda olmayacaktır. Ağrı ve sızı hiç hissedilmeyecek kadardır. O anlarda yaşayacağınız açlık hissini andıran nikotin çekilmelerine yükleyeceğiniz anlam önemlidir. Beklentilerin yaratılması örneğinde olduğu gibi “bu iş benim için çok zor olacak” korkusuna ve beklentisine saplanırsanız panikleyebilirsiniz. Yapmanız gereken çok basit sadece “Kendimi kutluyorum, hayatımın kalan dönemlerinde çok daha sağlıklı ve her yönden güçlü olacağım” Kendinize söyledikleriniz, sizin ruh halinizi oluşturacaktır. Ne konuşursam, neye inanırsam; nikotin çekilmesinin yarattığı olumsuz hislerden zevk bile almaya başlarım? Sadece olumlu bir yaşamın olacağı ve bu kararından dolayı çok mutlu olduğunuzu düşünün. Bu ruh hali size güç verecektir. Yaşayacağınız yoksunluk belirtilerini bir müjdenin ve iyileşmenin ayak sesleri ve gereği olarak algılayınız. İçini kaplayacak olumlu duygular yaşayacağın yoksunluk belirtilerini hafifleteceğine hatta yok edeceğine inan.

Araba yarışlarında ki yüksek risk altındaki pilotların tüm dikkatleri; pistin yan duvarlarına değil pistin tam ortasıdır. Onların odak noktası boş pistlerdir. Tüm dikkatlerinizi vererek odaklandığınız şey gerçek olur. Pistin yan duvarlarına çarpma korkusu ve endişesi ile yarışa başlarsanız korktuğunuz şeye odaklanmaya başlarsınız. Korktuğunuz şeye odaklandıkça onun gerçekleşmesini sağlarsınız. Siz sigarasız bir yaşama odaklanın. Yolun sonunda elde edeceklerinizin olumlu anın hayali, ödeyeceğiniz bedele anlam katar. Çektiklerinize tahammül sınırınız artar. Ve rahatlıkla aşarsınız.

Son Sigara

HADİ ŞİMDİ SON SİGARANIZI İÇERKEN ÇEKTİĞİNİZ HER NEFESTE CİĞERLERİNİZE DOLAN O ZEHİRLİ DUMANIN İÇERİSİNDEKİ PİS MADDELERİN SİZİ NE KADAR ZEHİRLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜN. BU KARARI ALMASAYDINIZ NE DURUMLARA DÜŞECEKTİNİZ. KENDİNİZİ KUTLAYIN. BU KARARINIZ SİZE VE SEVDİKLERİNİZE EN BÜYÜK HEDİYEDİR. SON SİGARAYLA YENİ BİR YAŞAMA MERHABA DEMEK İÇİN HİÇBİR YARDIMCI YA, İLACA, NİKOTİN SAKIZINA, HAPINA İHTİYACINIZ YOK. TEK İHTİYACINIZ KENDİNİZE OLAN GÜVENİNİZ VE İNANCINIZDIR. KOLAY GELSİN.