Neredeyse çeyrek asra yaklaşan bir süredir spor camiasının dilinde dolanan ve giderek bir bataklığa gömülme yolundaki spor aleminin belki de tek çıkışı olan, “Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanun Teklifi”nde çok önemli bir noktaya ulaşıldı.

Herkesin dilinde dolaşan, ancak son dönemde hızla yürütülen çabalarla gündemde olan ancak her nedense bir türlü meclise getirilemeyen çalışmada tünelin ucu görünmeye başladı.

Bu kanun teklifinin geldiği aşama noktasında halen Milliyetçi Hareket Partisi Kocaeli Milletvekili olan eski milli futbolcu Saffet Sancaklı’nın kuşkusuz etkisi son derece büyük.

Hazırlanmakta olan bu yasa genel anlamda beş asal unsurdan oluşuyor.

Yöneticilere sorumluluk şartının olduğu yasa, yönetimlerin halen dernek statüsündeki kulüpleri batırıp gitmesine olanak tanımayacak. Çünkü kulüpler dernek statüsünde olmayacak ve denetim Gençlik ve Spor Bakanlığınca yapılacak.

Yukarıda söz ettiğimiz beş madde neler bir göz atalım;

İlk ve çok önemli olan madde, bundan böyle kurulan tüm kulüplerin tescilinin doğrudan bakanlık üzerinden yapılacak olması.

İkinci madde, spor kulüpleri mevcut spor kulübü derneği, spor A.Ş’ler ve spor kulübü yönetiminde oluşan spor A.Ş’ler olmak üzere üç farklı yapılanma tarzında faaliyet gösterebilecek.

Üçüncü madde denetim mekanizmasının, federasyon ve derneklerce değil, bizzat Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından koordine edilmesini ve bu yöntemle doğrudan denetim sağlanmasını sağlayacak.

Bir diğer madde yöneticilere bazı sorumluluklar ve kısıtlamalar getiriyor. Buna göre kulüplerin borçlanması, temlik edilmesi gibi hususlar belirli sınırlama ve zorlaştırılmalara tabi olacak. Ayrıca, kulüp yöneticileri görevde oldukları döneme ait harcama ve borçlandırmalardan direkt sorumlu olacaklar. Bu sorumluluk hapis cezası almaya dek ulaşabilecek.

Bu yasa Tahkim Kurulu gibi spor yargı organlarına da çeşitli düzenlemeler getirecek.  Mevcut halde, finansal açıdan Anayasanın 59. maddesi gereği tahkim yoluna gidilemezken, kanunun kabulüyle ucubelik de ortadan kalkmış olacak.

Son safhasında olan yasa tasarısı önümüzdeki günlerde TBMM'deki tüm siyasi partilere götürülecek. Sağlanacak uzlaşma sonrası oylamaya sunulacak. Ardından da TBMM Genel Kurulu'na taşınarak kanunlaşacak.

İnanıyorum ki gelinen bu noktada, tek korkum olan siyasi etkenler devreye girmez ve Türk sporunun tek çıkışı konumundaki bu kanun tasarısı yasalaşır ve kangren haline gelen bu sorun kökten hallolur.

Hoşçakalın…

Erden AKTOĞU
[email protected]