Geçen hafta Salı günü saat 15.30 sularında Manisa Soma ilçesinde özel sektörün işlettiği maden ocağında meydana gelen kaza bütün Türkiye’yi yasa boğdu. Vardiya değişimi esnasında meydana gelen felaketi andıran kazada çok sayıda yurttaşımızı kaybettik.
Öncelikle ülke ekonomisi adına hayatını kaybeden şehitlerimize ulu Tanrı’dan rahmet, ailelerine ve yakınlarına ve Türk milletine baş sağlığı diliyorum. Bu büyük kazada yaralananlara ve kurtulanlara da acil şifa ve geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.
Kazanın hemen ardından kazaya sebep olan nedenlerle gerek sistemden gelen gerekse işletmeden kaynaklanan hususlar ortaya atılmaya başlandı. Tabii Cumhuriyet Savcılığının başlattığı adli tahkikat yanında konu ile ilgili bakanlıklar, sendikalar, üniversiteler ve diğer kuruluşlarca da, ileri ülkelerde sık sık tanık olduğumuz ciddiyet ve düzen içinde incelemeler yapılarak bu büyük ulusal acıda ihmali, kusuru veya suçu olanlar örnek bir şekilde cezalandırılacaktır.
Bunun dışında öncelikle ülke ekonomisine hizmet ettiklerine samimi olarak inandığım bu insanlarımızın geride bıraktıkları kadersiz yakınlarının korunup kollanması, onlara insanca yaşayabilecek şartların sağlanması da cumhuriyet hükümetlerinin boynunun borcudur. Bu konuda alınacak bütün tedbirlerin; milletvekillerimizin özlük hakları düzenlenirken davetli olduğu düğünlerde altın takmalarının düşünüldüğü gibi düşünülüp düşünülmeyceğini hep beraber göreceğiz. Umarız yardımsever halkımızın katılacağı yardım kampanyaları, yapılacak yasal düzenlemeleri engellemez veya geciktirmez.
Bu büyük felaketin ardından Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, Siyasi Parti Başkanları ve milletvekilleri de acıları paylaşmak için bölgeye gittiler. Tabii acılar paylaşılarak azaltılır. Bu ziyaretlerde, ziyaret edilenlerin de ziyaret edenlerin de kontrolu kaybetmemeleri, her şeyden önce örfümüz ve adetlerimiz gereği olmasına rağmen, yine iyi sınav verdiğimiz söylenemez.
Ayrıca artık kader ve ecelin bu tür kazalarda, ihmal ve sorumlulukları ortadan kaldırmadığı düşüncesinin hakim olduğu, yasal ve idari tüm tedbirlerin eksiksiz alınması zamanı gelmiş ve geçmekte olduğu apaçık ortadadır. Türk halkı bir an önce layık olduğu koşullara kavuşturulmalıdır.
Sayın Okuyucularım,
Bugün Birinci Dünya Savaşı sonunda yer yer işgal edilen ülkemizin kurtuluşu için, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ayak basışının 95’nci yılı ve Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Bayram nedeni ile Kadıköy’de, Ulu Önderimiz, ebedi başkomutanımız Atatürk’ü anacak, anıtına çelenk koyup saygı duruşunda bulunacağız.
Sağlık ve mutluluk içinde nice 19 Mayıslar.