Başlığı yanlış okumadınız. Brezilya ve Amerika’da sokağa çıkma eylemleri yapılıyor. Evde kalmayı protesto etmek bize anormal gelse bile onlar için gayet normal bir durum. Bizim kültürümüzde ise devlete itaat etmek çok önemli. Bizler devletini dinler ve dediklerini sorgulamadan yaparız. 

Avrupa’da protesto etme kültürü olduğundan kendi istek ve arzuları için bunu çok rahat yapabilirler.  Bu yüzden Avrupa’daki birçok ülke kademeli olarak yasakları kaldıracak. Birçok ülkenin aniden böyle bir karar alması insanları evlerinde tutamamasından kaynaklı. 

Protestolar sıcakların gelmesiyle artacak ve insanlar kimseyi dinlemeden dışarı çıkacak. Devletler, insanların sabırları tükendiği zaman programsız ve düzensiz şekilde dışarı çıkacaklarını çok iyi biliyor. Devletler bunu bildikleri için kontrollü şekilde insanları sokağa çıkarmak zorunda.

İnsanların evde durmamasının diğer bir nedeni; hiçbir ülke, vatandaşlarına sosyal devlet olma konusunda yeterli olamadı. Bunun sonucu olarak insanlar açlıktan ölmek yerine virüsten ölmeyi tercih ettiler. 

Türkiye de kademeli olarak dışarı çıkma yasağını kaldıracak ama bu yasaklar aşamalı olarak kaldırılırken önlemlerin bırakılmaması gerek. Yaşlıların sokağa çıkma yasağında evlerinin etrafında dolaşması gibi serbestlikler kontrolsüz olursa, salgın ufak dalgalar halinde görülebilir. 

Bundan sonra Türkiye başta olmak üzere birçok ülke sosyal devlet anlayışına daha çok ağırlık vermek zorunda. Bu salgın, ekonomilerin kırılgan olduğunu ve ekonomi konusunda dışa bağımlı olan ülkelerin buna benzer durumlarda aç kalabileceğini gösterdi. 

NE ZAMAN NORMALE DÖNERİZ?

Bunun cevabını şu anda kimse veremez. Normale dönüşün birden olmayacağı kesin. İnsanlar bu süreçte evde kalarak alışkanlıklarını törpülediler. Oluşan psikoloji dolayısıyla insanlar bir süre daha dışarı çıkma konusunda çekingen davranacaktır. Bu süreçte orta ve küçük işletmeler eski canlılığını hemen kazanamayacağından kriz ortamı devam edebilir. Bu sürecin planlamasını şimdiden yapmalıyız. 

Birçok işletme kredi alarak iş yerlerini ayakta tutmaya çalışıyor. Krediyle ayakta kalan birçok işletme iş yapamadığı her ayın kredisini bir sonraki aya erteleyerek borçlarını öteliyor. Sürecin birden normalleşmeyeceği göz önüne alındığında, yaşanacak bu krizleri şimdiden düşünmeliyiz.

İşsiz kalan birçok insan iş aramaya başladı. İş bulamayan vatandaşlara şimdiden insan kaynakları danışmanlığı verilmeli. İşsiz kalanların iş kolları tespit edilmeli. Bu iş kollarına göre şimdiden istihdam alanı açmalıyız. En azından bunları araştırıp, önlemleri alıp hayat normale dönerken bu normalleşmeyi hızlandırmak gerek. 

UYARI!

Bayramdan sonra normalleşme sürecine gireceğimiz söylendi. Bu süreç ile ilgili hazırlıklar yapıldı mı? Maskeleri şimdiden bulamazken dışarı çıkan sayısı artınca maskeler nasıl temin edilecek? Toplu taşımalar nasıl düzenlenecek? Toplu taşımaların eskisi gibi çalışması büyük risk olmaz mı? Bunların planı şimdiden yapıldı mı? Bunlar belirginleşmeden kimsenin içi rahat etmeyecektir.