Herkese merhabalar.

Bugün sizlerle Sivriada civarında yapmış olduğum  dalışı ve sualtı görüntülerini  paylaşacağım.

Sivriada  Marmara Denizi’ndedir. Hayırsız Ada olarak da anılmaktadır. Sivriada adından da anlaşılacağı üzere piramidi andıran sivri bir kayalıktan oluşmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 90 metredir. Yassıada’ya yakındır.  

Rivayete göre ise Bizans İmparatorluğu zamanında din adamları ve imparatorların bu adaya sürgüne gönderildiği söylenmektedir. Adada yaşayan yoktur.

Bu adaya  Hayırsız Ada denmesinin  hazin bir hikayesi vardır. Burası  aynı zamanda bir köpek sürgünü adasıymış. Şöyle ki 1910 yılında Bizans’da kedi popülasyonu yüksekken Osmanlı da da köpek popülasyonu gitgide yükselmekteydi. Dönemin siyasileri Avrupalaşmak adı altında ve ticari kazanç için katliama davetiye çıkarak bir anlaşmaya imza atarlar. 1900’ lerin de başında Avrupa’daki parfüm ve kimya sanayiinde kullanılacak denek köpeklerinin sayısının  artmasından ötürü, köpek popülasyonunu ciddi oranda düşürmüştü. Bundan dolayı da Fransızlar Osmanlı’dan köpekleri satması teklifinde  bulundu ve anlaşma imzalandı. 80 bine yakın köpek Fransa’ya yollanması üzerine talimat beklerken, Fransızlar bundan vazgeçtiler ve 3 Haziran 1910 tarihinde de 80 bin köpek Sivriada’da kaderine terk edildi.

 

Köpekler aç susuzdular ve denilene göre sesleri Anadolu yakasına kadar gelmekteydi. Bir süre halk onlara yemek götürse de olmadı ve ölümün vahşetinin ölen köpeklerin laneti olduğu düşünüldü.  Maalesef  Hayırsız Ada’ da olanlar insanlık tarihi için büyük bir vahşettir.

O yıllardan bu zamanda adada çok şey değişti. Denizlerde çok tür yok oldu. Ama yine de Sivraada diğer adalara nazaran daha sakin olmasına karşın sualtında canlılığını korumaya çalışmıştır.

Adanın etrafında gezilecek yerlerin çok olduğunu biliyoruz. Sualtı canlılığı, özellikle makro canlılığı olan adada dalış yapmaktan çok keyif aldığımı söyleyebilirim. Derini yakındır ve blok yapıları ve özellikle videoda izlyeceğiniz Eunicella ve Paramuricea türü gorgonyalar bir hayli fazladır. 

Aşağıda yapmış olduğum dalıştan bazı kareleri sizlerle paylaşmaktayım.

Hepinize sağlık, mutluluk ve güvenli  dalışlarınızın olacağı bir hafta dilerim. 

Doğada ve mavide kalmanız dileğiyle.

Çalışmalarımı web sitem üzerinden takip edebilir, web siteme abone olarak gelecek olan yeniliklerden haberdar olabilirsiniz. 

Hepinize iyi çalışmalar, mutlu haftalar diliyorum.