Merhabalar sevgili dostlar,

Ramazan ayı ile birlikte hamur işleri daha bir istenir hale geliyor sanırım.

Özellikle sahur yemeklerin de kahvaltı yapanlar için ,kahvaltılıkların yanında bir hamur işi tercih edilmekte..

Ülkemizin bir çok yöresinde özellikle de Ramazan ayında ,tok tuttuğu söylenerek hazırlanan hamur işi çoğunlukla ''KETE'dir. Katmerler de sıkça yerini alır.

Çeşitli yörelerimiz de ve şehirlerimiz de işlem aynı olsa da içine ilave edilen malzemeler farklılık gösterir.Bazen haşhaşlı,cevizli,tahinli olarak hazırlanır.

Katmer denildiğin de hemen herkesin aklına GaziAntep'in fıstık ve kaymakla hazırladığı tatlı niyetine yenilen katmer gelse de ,çeşitleri itibariyle tuzlu olarak hazırlanan katmerler bir hayli fazla çeşidiyle önümüze çıkmaktadır.

Bizim bugün hazırlayacağımız katmer tereyağ ile hazırlanan ve kahvaltılıklarla rahatlıkla tüketebileceğiniz,tel tel dökülen dış katmanı ve  yumuşacık içi ile seveceğinizi umduğum bir tarif..

Haydi buyrun tarifimizin yapılışına geçelim.

Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • 1 su bardağı ılık süt (200ml)
  •  1 su bardağı ılık su
  • 1/2 paket yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un
  • AYRICA: 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • ARASI İÇİN:
  • 150 gr eritilmiş tereyağ
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt karışımı
  • HAZIRLANMASI:
  • Hamuru hazırlamaya başlayalım.
  • Ilık sütün içine şekeri ve mayayı alarak karıştırın ve 10 dakika mayanın aktif hale gelmesini sağlayın.
  • Kalan sütü,suyu,ve tuzu ekleyerek karıştırın.
  • Unu ilave ederek yoğurun.
  • Hamurun üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
  • İKi katına çıkan hamurunuzu ,2 yemek kaşığı un serptiğiniz tezgahın üzerine alın ve tekrar yoğurun.
  • Ve hamurunuzu 4 eşit parçaya bölerek yuvarlayın.
  • Bir büyük tabağa zeytinyağ gezdirin ve hazırladığınız hamur bezelerini zeytinyağına bulayarak yerleştirin.Üzerlerini strech ile kapatarak 1/2 saat bekletin.
  • Bir bezeyi elinizle büyüterek açın ve tereyağ sürerek bohça şeklinde kapatın.
  • İkinci bezeyi de yine elinizle büyüterek hazır yufka boyutunda açın.
  • Tereyağ gezdirin ve ilk hazırlayıp bohça şekli verdiğiniz hamuru ortasına koyarak altta kalan hamuru üzerine yine bohça şeklinde kapatın.
  • Diğer 2 bezeye de aynı işlemi uygulayın.Ve buzdolabında içine sürdüğünüz tereyağ donana kadar bekletin.
  • Hamurlarınızı buzdolabından çıkarın ve birini masaya alarak elinizle bastırarak büyütün sonra bir merdane yardımıyla ,kalınlığı 1 parmak takribi 2cm olacak şekilde dikdörtgen olarak büyütün.
  • Fırın tepsinize yağlı kağıt sererek iki katmeri de yan yana yerleştirin.
  • Sivri uçlu bir bıçak ile üzerlerine verev çizgiler çekin.
  • Yumurta sarısını yoğurt ile güzelce çırpın.
  • Katmerlerin üzerine sürün.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dakika pişirin.
  • Tel tel ayrılan dış katmanı yumuşacık içi ile çayınızın yanında katmerler sizlere eşlik etsin.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..