Mustafa Kemal; Babasını kaybettikten sonra dayısının yanında yaşamaya başladı. Küçük yaşlarda hayatın zorlukları ile tanıştı, çocukluk dönemlerinde çobanlık yaptı...
Süleyman Demirel: Isparta İslam köy’ de fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çocukluğunda çobanlık yaptı.
Turgut Özal; Malatya’da doğdu. İTÜ 'den mezun olduktan sonra devlet bursu ile gittiği ABD'de ekonomi öğrenimi yaparken restaurantlar da bulaşık yıkamak dahil bir çok işlerde çalışmak zorundaydı.
Vehbi Koç; 1917 yılında, babası ve dedesiyle birlikte oturdukları evin altını bakkal dükkanı olarak açıyorlar. İlk sermayeleri bir sandık ayakkabı lastiği, bir sandık şeker, birkaç tane kaşar peynir, zeytin, makarnadan oluşmaktaydı.
İshak Alaton; 1927 doğumlu Alarko Holding ortağı Alaton, 1950 yılında lokomotif fabrikalarında kaynak işçisi olarak hayata atılıyor.
Üzeyir Garih; 1929 doğumlu Alarko holding ortağı Garih, 1950 yılında İTÜ Makina müh mezun oluncaya kadar öğrenciliğinde günlük işlerde çalıştı. Mezuniyet törenine giyecek elbisesi olmadığından katılamadığını, 1954 yılına kadar tesisat müh olarak çalıştığını söyler.    
Bülent Şenver; Akademisyen, İşadamı, bankacı olan  Şenver 'in çocukluğu yetiştirme yurtlarında geçmiştir.
Kemal Şahin; Konya, Beyşehir, Taşpınar Köyünde çocukluğu çoğunlukla çobanlıkla geçmiştir. Devlet bursu ile Almanya’da üniversiteyi okurken çeşitli gündelik işlerde çalışmıştır. Şahinler Holding Almanya' da Vergi rekortmenleri arasındadır.
Ömer Duruk: Aynı zamanda dayım olan Ömer Duruk 1917 Antalya Akseki de doğmuştur.1933 te iflas eden babasının 500 tl borcunu ödeyebilmek ve ailesine bakabilmek için iş hayatına borçla atıldı. İlk ticari girişimleri sırasında yaşının çok küçük olması nedeniyle maliye bakanlığından özel izinle vergi mükellefi olabildi. 150 civarında dokuma tezgahı fason çalıştırıp "Toros " markası ile kaput bezi üretip satmaya başladı. 2 yıl sonra tüm borçlarını ödedi ve  Akseki de en çok vergi ödeyebilen mükellef oldu. Aroma meyve suları, İstanbul Gelik restaurant, petrol istasyonları, otomotiv ve deri sektöründe kurucu ortaklıkları vardır. 
Sisal Nedir? 
Bir bitkidir. Amerika kıtasında soğuk rüzgar, sert, verimsiz toprak ve Güneşin sürekli sıcağına maruz kalarak yetişir. Yaprakları çok elyaflı dokumada kullanılıyor. Elyafın kıymeti nedeniyle, bu bitkiyi uzmanlar daha verimli topraklarda yetiştirmeyi deniyorlar. Bitki yetişiyor, çok daha büyük yaprakları çıkıyor.  Fakat bakıyorlar ki yaprakların içinde elyaf yok. Sonra anlaşılıyor ki bitkinin kötü toprak, soğuk rüzgar… vb zorlu tabiat koşulları,  liflerin oluşmasını sağlıyormuş. 
Sisal Bitkisinin güçlü dayanıklı olmasına neden olan zorlu tabiat koşulları bize, topluma mal olmuş oldukça başarılı birçok insanımızın zorlu yaşam öykülerini hatırlatıyor. 
Fakat bazen de, babalarının karşılaştığı zorlukların hiçbirini yaşamadığı ve çok rahat şartlarda çocukluk ve gençlik devresinden sonra, aldıkları iyi eğitimin de katkısı ile miras şirketleri çok daha iyi konumlara getirebilenler veya devir aldıkları mahalli çaptaki şirketleri uluslararası  nitelik kazandırabilenler de oldukça fazladır. Herkes kendi başarı formülünü yazabilmelidir. Makalemizin başında adı geçen iş adamlarımızı, Bülent Şenver 'in 152 iş adamı, iş kadını ve yönetici ile yaptığı çeşitli konuşmalar, onlardan talep ettiği  kendi başarı öyküleri ile ilgili yazılar,  notlardan oluşan ve üç yıllık çalışmasının ürünü olan "Kulağınıza küpe olsun" adlı kitabından alıntı yaparak yazdım.
Kitabın ilk sayfalarında “Başarının Sırları” konusunda görüş bildiren iş adamlarına göre, önem sırasına göre sıralanan 24 başarı kriterlerinin ilk üçü, insanları sevmek, Dürüst olmak, Çalışkan olmak olarak tespit edilmiştir.
Tüm okurlara sevgilerimle.