Ben ve sen 
Keşke sende 
Bir şey söylesen…?
Amerika’nın 30 yıllarında çıkan bir şarkı sözüdür. New York sokaklarında yankılanan. Oyun içinde minör tonlar hâkim ve arka planda bakır nefesli sazlar çalınıyor fonda. Anlatıcının deyimiyle oyun hoş duygusal ve bir o kadar gerçeküstü. Anılar yatar temelinde gerçeklerle de yüzleşir bir vaziyette. Dil becerisi yüksek, dindar bir anne. Âmâ katı değil lakin dominant. Azıcık pimpirikli. Amerikan Devrimci Kızlar derneğine üyelik için abonelerle saatleri çene çalmak zorunda kalırdı saatlerce.
Evin kızı Laura’nın ise bir “Sırça Hayvan Koleksiyonu” vardır
Bu ismi annesi Âmânda bulmuştur. Müzik eşliğinde arkasında sahneye dönerek Laura el kollarını hareket ettirerek üst bölümüyle dans etmeye başlar Bu dans bana Rudolf Stenier’ın euyritmi derslerindeki dansı hatırlatır anımsattır her nedense. Asistanlık yıllarından bugüne dek yalelli düm tek nereden nereye. Hayvanları çok seven Laura’nın hayvanat bahçesindeki en sevdiği bölüm kuşlar elbette. Yazarın ve Laura’nın Banu Doğan'ın kuşlar bana uçmayı öğretin modern model çocuk ilahisi nden esinlendikleri daha henüz kanıtlanmamıştır, esinlendikleri kesinlik kazanmamıştır.
Unicorn (boynuzlu mitolojik beyaz at ) Laura’nın koleksiyondaki en sevdiği parçadır. Sesiz bir o kadar da derindi babasından arda kalan plaklar, onun sessizliğinde çare olabilecek midir? Ve gelelim Tom’a; Seyretmek değil seyir halinde yaşamaktan yanadır Tom. Maceraperest Tom bu dileğine oyunun sonunda kavuşabilecek miydi acaba? Bence bunu seyredin ve sizler karar verin olmaz mı.? Otobiyografik özellikleri de Taşıyan eserler buram buram Williams olmakta, kokmakta güneyin ataerkilliği ile, kuzeyin özgürlüğünü, pratik, para kazanma hırsıyla dolu mekanik kültür insanın yapısını ruhunu çağımıza bizlere çağımıza taşımakta.
 William’sın eserleri arasında orfenin inişi adlı çalışması ileriki dönemlerde muhtemelen ülkemizede gelebilir düşüncesindeyim. 
 Sayın tiyatro oyun yönetmeni Yıldırım Fikret Urağ’ın tespitine ek bir şekilde diyebilirim ki: bizlerin, sizlerin, onların kısaca hepimizin aslında vakti halimizden biraz silkinmemiz gereklidir. Zaman bu zamandır iki saat yirmi dakika iki perdelik oyunumuz hem romantik hem gerçekçidir. Tıpkı Amerikalı William’sın kendisi gibi 
Sayın Yıldırım Fikret Urağ’a orijinal yapısını koruyarak özene bezene hazırladığı çalışması için sonsuz teşekkürleri
İyi seyirler!
Son Boynuzlu At
Yayın tarihi: 19 Kasım 1982 (ABD)
Yönetmenler: Arthur Rankin, Jr., Jules Bass
Süre: 1 saat 33 dakika
Film müziğinin bestecisi: Jimmy Webb
Öykü: Peter S. Beagle
Bir kral tarafından denize hapsedilmiş beyaz, tek boynuzlu atlar, bunların denizden kaçmasına engel olması için görevlendirilmiş kızıl boğa ile ve şans eseri son boynuzlu at ı bulup kendini bu atları kurtarmaya adamış komik bir büyücüdür.