Büyük Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 94. yılında saygıyla bir kez daha anıyoruz. Atatürk’ü anmaya ne bize ayrılan sütun, ne de onlarca yazılmış kitaplar yeterlidir. XX. yüzyılın dâhisi, emperyalizmin baskısı altında ezilen ülkelere örnek olan, dünyanın pik çok ülkesinin saygısını kazanmış olan Atatürk’ün büyüklüğü tartışılacak bir konu değildir.

Türkiye Cumhuriyetini kuran, çağdaş devrimleri yapan, din ve devlet işlerini birbirinden ayıran bir öndere toplum olarak layık olmalıyız.

Yabancı ülkelerde Atatürk’e gösterilen saygıdan toplum olarak onur duymalıyız. Birçok ülkede Atatürk’ün ismi çeşitli yerlere verilmiştir. Bunlardan birisi de Şili’nin başkenti Santiago’da bir parkın bahçesinde bulunan bir anıttır. Bu anıtın varlığından yıllar önce rahmetli Cevdet Üstündağ’ın gönderdiği bir resimden ve Aynur Kasabalı’nın izlenimlerinden öğrenmiştim.

Santiago Apoguinde Caddesinde,  Novigal Parkındaki Atatürk anıtını kentin Belediye Başkanı orada yaşayanların örnek alması için yaptırmıştır. 

“O anı kelimelere dökmem imkânsız. Zamanım kısıtlı olduğu için Belediye Başkanı ile görüşemedim. Ancak tercümanın aracılığıyla yetkililere sorduğum da, Atatürk’ün kentte örnek alındığı, herkesin örnek alması içinde bir parka Atatürk rölyefinin konulduğunu öğrendim.”

Novigod Parkındaki Atatürk rölyefinin altında şu sözlere yer verilmiştir;

“Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, vatanın fedakâr ve sadık hizmetkârı, benzeri olmayan kahraman, insanlık idealinin canlı emsali… Bütün hayatını Türk milletine kendi ruhunu, ateşini vermiştir. Hatırası milletinin ruhunu ateşli tutan sönmez bir meşale olarak yaşamaktadır.”

İbret alınacak bir olay… Sanırım bunları okuyan çoğu kişinin gözleri yaşaracaktır. Peki, ya günümüzde Atatürk’ü bilmeden, tanımadan, O büyük adamın ne demek isteğini bir türlü anlayamayan tarih bilmeyenlere ne demeli? 

Aslında söyleyecek sözcüğü lügat dağarcığımda bulamıyorum.

Atatürk bugün yaşamış olsaydı, yıllardan beri kapısında beklediğimiz Avrupa Birliği öncelikle bizi kabul ederdi. Atatürk batı uygarlığından, teknolojisinden yana olduğunu, yaşamının tüm saflarında göstermiştir. Döneminin, emperyalizmin önderi ülke liderlerinin de saygısını kazanmış bir liderdi. 

Atamız bugün yaşasaydı;  vatandaşların sorunlarının üzerine eğilir,  ismini sıkılmadan kullananlardan hesap sorardı.  Başka bir deyişle dini siyasete alet etmezdi. 

Kısacası Atatürk büyük adamdı, dünde büyüktü, bugünde büyüktür ve yarın da her zaman büyük olacaktır.