Kaybettiğimiz şairlerimiz, bir yıldız gibi parlıyor gökyüzünde

Türk Edebiyatımızın en önemli şairlerinden Cemal Süreya‘nın (1931- 1990) 26. Ölüm yıldönümü, Türkiye’nin bir çok yerinde unutulmadığı gibi Kadıköy Belediyesi ve Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği’nin  gerçekleştirdiği anma etkinliği İstanbul da ‘Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde’ Usta Şairin Edebiyat dünyasında ki yaşamına dair kesitlerin işlendiği , şiirlerinin okunduğu gecede duygu dolu anlar yaşandı. Yaşamı boyunca denemeler, söyleşi, günce, mektuplar ve 1958 yılında yazdığı şiir kitabı ‘Üvercinka’ eserleri arasındadır. Cemal Süreya ‘yı anlamak için, şiirlerini okumak gerekir. Şiirlerindeki aşk, tutku, erotizm ve kadın kimliği ön planda. Şarkı olmuş dizeleri gerçekten çok etkileyici. En güzel sevda sözlerini yaşamın içinde ki kadın için yazmış. Cemal Süreya’nın yaşadığı evinin Kadıköy ‘Cemal Süreya sokakta’ taşlara yazılmış şiirlerini okuyorum. Diyor ki: Hayat kısa, kuşlar uçuyor. Cemal Süreya.. Özgürlüğün geldiği gün, o gün ölmek yasak! Cemal Süreya.. Umulmadık bir gün, olabilir bu gün. Bir çay söyle, yağmurların kokusunda Cemal Süreya..

Kim bilir, belki bir şiir okumak, yaşamınızı değiştirebilir! Şiir okumalı günler dileği ile...  

Şair Cemal Süreya kimdir:

Asıl adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da doğdu. Babası Hüseyin Seber, annesi ise Gülbeyaz Seber'dir. 6 yaşında ailesiyle beraber Erzincan'dan ayrılarak Bilecik'e yerleşti. İlkokula, Bilecik'te başladı ve İstanbul'da devam etti. Lise öğrenimini Haydarpaşa Lisesi'nde yaptı. Yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamladı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Maliye Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orta Doğu İktisat Bankası ve Türk Dil Kurumu'nda çalıştı. Annesini küçük yaşta kaybeden Cemal Süreya, edebiyata yönelişi ile ilgili şunları söyler: "Belki beni edebiyata götüren bir sürü neden vardır. Ama bir keskin neden ararsam bunu annemde bulduğumu söyleyebilirim." Cemal Süreya'nın okuma tutkusu çocukluğunda başlamıştı. O günleri şöyle anlatıyor: “Bizim çocukluğumuzda her kitabı bulamazdık. Bunun için elime ne geldiyse okudum. Hatta sokakta kese kağıdı ve gazete bulurduk, içinde roman varsa okurduk."
Dostoyevski'nin yazarlık kariyerinde önemli bir etkisi oldu: "Benim edebiyatla ilgili olarak ikinci bir doğum tarihim var: 1943. Dostoveyski'yi okudum ve ondan sonra hiç huzur kalmadı bende." Cemal Süreya, şiir ve yazılarını çeşitli dergilerde ve gazetelerde yayınladı. 1990 yılında vefat etti. Cemal Süreya'nın Eserlerinden Bazıları:
*Üvercinka, *Göçebe, *Beni Öp Sonra Doğur Beni, *Güz Bitiği, *Şapkam Dolu Çiçek’tir.