İnsan olmanın ayrıcalığı bu,gereği de bu. Sev, çok sev, sevme beklentisinin olmazsa olmazı da bu. İnanması ile biat etme hallerini ayırt et, öyle sev. Sevmeye namzet olduğuna boğulma, sevmeye aday olduğunun sevmelerin de ki boğulma mı samimiyet mi fark et, öyle sev.

Yobazlık en tehlikeli hal, araştırır, irdelerken, neyini araştırıyor, neyini irdeliyor, önemse, ayrıştırmalarını erteleme. Hayata duruşunu analiz et, aydın, medeni, çağdaş mı? Anı kurtarmak dışın da kibar, zarif nezaket sahibi mi? Yanlış yaptığındaki özür dileme, hatasını fark ettiğindeki tavırlarını incele. Hata ve kabalıklara muhatap kaldığındaki hal ve tavırlarını da gözlemle. Derinlemesine siyasi bilimci olmasına, politik meseleler de ezberleri olmasının hiç önemi yok, vatan ve millet tanımını dinle, tarihi yorumlarını irdele, birkaç kahramanlık öyküsü dinle, sevgi temelli fedakarlık içerenler mi belleğin de, mucizevi kurgular mı? Uygar kelimesinin altını nasıl dolduruyor, adabı mahşeret kurallarından haberdar mı? Sadece ezber ve dayatmalarla mı tarif ediyor. İnsan tarifini apaçık bilir de insani olmak ne demek, mutlak sorgula. Özgür ve bağımsız olma konusunu konuş, tasmasız köpek, semersiz sahipsiz eşek olarak algılamasını da. Cahilliğini ne yaparsan yap sağlıklı çözemezsin, kimlere cahil diyor, kimleri bilgili, bilge görüyor, öğrenmen yeterli. İnsanlarla ilişkilerini, diyaloglarını sorma, birlikte kafeye git siparişleri onun vermesini sağla, garson ya da görevliyle irtibata girme şekillerini irdele, marketten birkaç ufak alışverişi birlikte yap, diyaloglarını gözlemle. Yürürken, minibüste, otobüste, karşıya geçerken, otobüse yetişmek için koşarken, ellerinizde ki birkaç poşeti taşırken, gör, dinle, irdele. Gereksiz ve sebepsiz biriyle, otobüste ya da minibüste kavgaya yelten ve sonrasında özür dile bitir, tam da bu hallerinde neler yapmakta, gör ve anla. Seveceksin ya, yarına dair, bir hafta ya da bir ay, yıl sonraki plan ve beklentilerini sor.

Sev tabi dedik de, bu irili ufaklı testler, bir nevi imtihan süreci sonun da doğruları yapıp yapma ma halleri senin de doğrularla yoğrulmuş ve yoğunlaşmış olman gerek. Sonuçları tartarken, sonuç kararını verirken kıstasın kendi uygulamaların ve bakış açın olmamalı. Doğru ve kabul gören gerçekleri kıstas hanesine koy ve kıyasla, tam ve bütün bir ideallik beklentisi saçma, değişim ve gelişime açık mı? ezberlerle yaşamıyor intibası verdi mi? Tüm olan biteni aklınla değerlendirirken yüreğine de danışmayı unutma.
Ne karar almış olursan ol, yaz bir kağıda, tarih ve saati ekle zarfa koy, zarf üzerine de tarih ve saat ekle, evet şimdi tam 24 saat bekleme zamanı. Kendine ve sevgili namzedine samimi düşüncelerinle düşündüklerini yazdın ise, 24 saat sonra zarfı açıp okuduğun da okudukların ile o an ki düşüncelerin aynı ise, sev tabi ki, hayat sevince güzel.