İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde, Turgut Özakman’ın yazdığı Kemal Kocatürk’ün yönettiği ‘’Fehim Paşa Konağı’’  adlı müzikli tiyatro oyununu izledim.
2009 yılında İzmir‘de ‘27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’  kapsamında, Turgut Özakman’ın ‘Tiyatro’da geçen yıllar’ söyleşisinde bulunmuştum. Ağzından çıkan her kelimede üretim dolu bir yaşam ve tarihin süzgecinden geçirdiği toplumsal olaylara olan tanıklığını da gerçek belgeleriyle anlatmıştı.
Tiyatro ve Edebiyat Dünyası’nın değerli yazarı Turgut Özakman’ın; tarihi romanları, tiyatro oyunları, senaryoları ve birçok önemli eserleri bulunmaktadır.
‘Fehim Paşa Konağı’, oyunun gecesine dönüyoruz.
 1908 yılı, siyasi karışıklıkların ve iktidar kavgaları arasında geçen olaylarla hürriyet ve adalet temasının eksikliğinin işlendiği ‘Fehim Paşa Konağı’ oyunu, iki saat kırkbeş dakika süren oyunculuklarıyla, dekoruyla, kostümleriyle ve müzikleriyle mükemmel eğlenceli bir oyun.
Oyunun önemli karakterlerinden Yusuf’un final replikleri, bugün halen güncelliğini koruyor!
Bakın ne diyor:
‘’Sıkıldım ben bu kabadayılık oyunundan…’’
Yusuf:  “Sıkıldım ben bu kabadayılık oyunundan. Hiç kimse sevda şarkısı söylemiyor. Ela gözden, güzel yüzden, çiçekten, böcekten söz eden yok. Yalnız çığlık atıyoruz. As, kes, vur, kır, döv, söv, yak, yık, saldır, daldır, oldur!  Ee bu böyle giderse, mutluluğu uğrunda silaha sarıldığımız halktan geride tek canlı kalmayacak. Kan gölünde nilüfer açar mı?  Toprağı yüz bin insanın gözyaşıyla sulasak, bir tek çiğdem yeşertebilir miyiz? Baba yiğidin has ı karınca bile ezmez. En bilekli el diye okşayan ele derim; en yürekli kabadayı da herkesi yüreğine sığdıran insandır.’’
Fehim Paşa Konağı -Yusuf  Turgut Özakman.
Işık oldun bize, Işık ol! Turgut Özakman.

Turgut Özakman kimdir:


1 Eylül 1930 yılında Ankara’da dünyaya gelen Turgut Özakman, Bürokrat ve Türk yazardır. Aynı zamanda Ankara Hukuk Fakültesi Mezunu olan Turgut Özakman, mezun olduktan sonrada avukatlık mesleğini icra etmiştir.
Köln Üniversitesi de Tiyatro Bilimi Enstitüsü’ne giren Turgut Özakman, daha sonrada Devlet Tiyatrosuna dramaturg olarak giren Özakman, daha sonrada da TRT’de birçok farklı alanda görevler aldı. 1988-1994 yılları arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulunda da görevler aldı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünde eğitim görevlisi olarak çalışarak derslere girdi. 1998 yılına Anadolu Üniversitesince, 2007 yılında ise mezun olduğu Ankara Üniversitesince Fahri Doktora ünvanına layık görüldü. Hayatı boyunca sayısız eserlere imza atan Turgut Özakman, 2005 yılında yazdığı “Şu Çılgın Türkler” isimli belgesel- romanı ile en çok satanlar listesinde uzun süre zirveyi zorladı. 2002 yılında Eskişehir Belediye Başkanlığının açtığı tiyatro sahnesine Özakma’nın ismi verilirken, 2006 yılında da Orta Doğu Teknik Üniversitesince de Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. Sayısız oyun, senaryo ve romanı bulunan Özakman, romanlarında belgesel tarzında yazarak genellikle tarihe odaklanmıştır. Oyunlarında da, günlük yaşamdan alıntılar yaparak yaşamın çelişki ve komik yanlarını konu edinmiştir. Eserlerinde sade bir dil kullanan Özakman, mecazi kullanımlardan da uzak kalmamıştır. Turgut Özakman, evli olup üç çocuk babasıdır. 1 Eylül 1930 yılında başladığı hayatını 28 Eylül 2013’de sonlandırmıştır.

Turgut Özakman’ın başlıca eserleri:


-Şu Çılgın Türkler, (Roman), 2005.
-Korkma İnsancık Korkma , 1999.
-Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele Yalanlar
-Romantika
-Toplu Oyunları 1 - Ah Şu Gençler, Töre, Ocak
-Dr. Rıza Nur Dosyası
-19 Mayıs 1999 Atatürk Yeniden Samsun`da -1
-Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele (Ciltli)
-Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği
-1881-1938 Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi
-Toplu Oyunları.