Merhabalar sevgili dostlar,

İstanbul/ Sarıyer denilince hepimizin aklına o enfes lezzette ki börekleri gelir.

Tel tel ayrılan hamuru ve kuş üzümlü, kıymalı, karabiberli iç harcıyla çok lezzetli bir börektir.

Börekler, el açması olsun hazır yufka ile yapılan olsun, bazen çayın yanında bazen de yemek niyetine yanında bir bardak ayran ile zaman zaman hepimizin mutfaklar da yer verdiği, sevilen bir hamur işidir.

Yöre mutfaklarımıza bakıldığın da çok fazla çeşiti ile yer alır. Ayrıca Balkanların el açması börekleri de şu sıralar ilk tercihler arasında yerini almaktadır.

Bunun yanı sıra ''el açması yapamam ' 'diyenleri de düşünerek güzel bir hazır yufka ile yine tel tel ayrılan, sizlere sarıyer böreğini neredeyse aratmayacak bir tarif vereceğim. Yufkanız taze ve incecik olursa inanın tadına doyamıyacaksınız.

Haydi gelin bu hafta bu böreği menünüze alın.

Hepinize kolaylıklar diliyorum.

MALZEMELER:

• 6 ad yufka

İÇ HARCI:

• 400 gr dana kıyma

• 3 ad kuru soğan

• 1 kahve fincanı zeytinyağ

• 3 yemek kaşığı kuş üzümü

• 6-7 dal ince kıyılmış maydanoz

• Tuz - Karabiber

SOS İÇİN:

• 100 gr eritilmiş tereyağ

• 100ml zeytinyağ 

• 1 çorba kasesi ılık su

HAZIRLANIŞI:

• Her iki yağı da karıştırın.

• Su kasesi yanınınzda bulunsun.

ÜZERİNE:

• 1 ad yumurta sarısı

• susam

HAZIRLANIŞI:

• İç harcını hazırlamaya başlayalım.

• Kuru soğanları küçük doğrayın ve bir tavaya alın.

• Zeytinyağ ilavesiyle orta ateşte kavurmaya başlayın.

• Soğanlar yumuşamaya başlayınca kıymayı ilave edin ve kavurmaya devam edin. 

• Tuzunu,karabiberini,ince kıyılmış maydanozu ve kuş üzümünü ekleyerek ateşten indirin.

• Sosu hazırlayın.

• Yufkanın tekini tezgaha serin önce elinizle biraz su serpin.

• Daha sonra yağ karışımını bir fırça yardımıyla sürün.

• Üzerine 2. yufkayı kapatın ve aynı işlemi uygulayın.

• Yufkanın alt kısmından 4 parmak içe kapatın ve üzerine kıyma harcı yerleştirdikten sonra yanları da içe alarak rulo sarın.

• U yada Z şekli vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

• Diğer yufkalara da ikili olarak aynı işlemi uygulayın.

• Yağ karışımınızdan biraz artacaktır, böreklerin üzerine önce yağ karışımı daha sonra yumurta sarısı sürerek susam serpin.

• 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 40-45 dakika pişirin.

• Tel tel ayrılan ,çıtır ve çok lezzetli bir börek ikrama hazır..

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...