Hepimizin günlük hayatımızda kim olduğunu bilmediğimiz kişiler için kullandığımız  "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" kimdir?

1800'lü yıllar da yaşayan, hayvancılık ve tarımda çok başarılı olan, aslen Karamanlı bir toprak ağasıymış. Osmanlı'dan yetkililer gelerek Kıbrıs' ta da tarım ve hayvancılığı geliştirmesini istemişlerdir ve bunun için kendisine Girne' de binlerce dönüm arsayı hibe etmişlerdir. Bunun üzerine Yörük Mehmet Ağa ve 5 kardeşi Kıbrıs'ın Göçeri köyüne göç ederler.

1800'lü yıllar da halk sarı çizme giyermiş. (Tabi o zamanlar daha soyadı kanunu  yoktu değil mi?) Mehmet Ağa, ağaların giydiği siyah çizmeler yerine sarı çizmeler giydiği için "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" diye anılırmış. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ve kardeşleri kendilerine verilen toprakları en verimli şekilde kullanmışlar; tarımda da, hayvancılıkta da yine çok başarılı olmuşlardır.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa çalıştırdığı işçilerini ailesi gibi görür onların her türlü ihtiyaçlarını karşılar onlarla yakinen İlgilenirmiş. Bekarları evlendirir, ev verir, eşya verir ve en az bir dönüm toprak hediye edermiş. Mehmet Ağa herkes tarafından yardımseverliği ile tanınırmış.

İhtiyaç sahipleri  alışverişlerini yaparlar ve "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın "adına yazdırırlarmış. Ayın belli zamanlarında şehre inen Mehmet Ağa  fakirlerin tüm borçlarını ödermiş. Hayır işlerine kendisini adamış, toprak ağası olan "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" beş parasız olarak vefat etmiş.

1971 yılında rahmetli Barış Manço konser vermek için Kıbrıs'a gitmiştir. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın hikayesini duymuş, çok etkilenmiş, mezarını bulmuş ve ona mezar taşı yaptırmıştır. 

Yardımseverliği ile gönüllere taht kurmuş Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'nın hiç unutulmaması için ona "Yaz Dostum" adlı şarkıyı hediye eder. Bu güzel iki insanı da rahmet ve saygıyla anıyoruz.

(Bu unutulmaz eserin sözlerini de aşağıya ilave etmek istiyorum.) 

Saygılarımla, esenlikler diliyorum.

YAZ DOSTUM 

Yaz dostum güzel sevmeyene adam denir mi? 

Yaz dostum selam almayana yiğit denir mi? 

Yaz dostum altı üstü beş metrelik bez için, 

Yaz dostum boşa geçmiş ömre yaşam denir mi? 

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı, 

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum yoksul görsen besle kaymak bal ile

Yaz dostum garipleri giydir ipek şal ile

Yaz dostum öksüz görsen sar kanadın kolunu

Yaz dostum kimse göçmez bu dünyadan mal ile

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum Barış söyler kendi bir ders alır mı? 

Yaz dostum su üstüne yazı yazsan kalır mı? 

Yaz dostum bir dünya ki haklı haksız karışmış. 

Yaz dostum boşa koysan dolmaz dolusu alır mı? 

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa bir gün öder hesabı