Değerli okuyucular,

Zaman akıp giderken, böylece günler, günler ayları,aylarda yılları ömrümüz den alıp götürüyor. Yeni doğarken insanoğlu nasılsa kıymetlidir. Önce bebek olur. El üstünde tutulur. Sonra çocuk ve daha sonra gençliğimizle hayatın çemberine girip Allah'ın bize verdiği o vücudumuzun damarlarındaki ateş gibi dolaşan kanla yaşama mücadelesini vermeye başlar insanoğlu. Ve en sonunda ömrümüzün son demlerini yani ihtiyarlığımızı yaşarız. O son yaşanan demlerimiz, yıllarca biriktirdiğimiz bilim, kültür ve yaşanmışlıkların bize verdiği olgunlukla artık bir adım daha önde olup etrafımızı aydınlatırız.

İşte her toprağa ektiğimiz bir tohum yada bir fidanda insanlar gibidir.Toprağa ekilen her tohumu biz insanoglu gözümüz gibi bakar, büyütürüz. Toprağı sürer, fidanı sular, gübrelemesini ,ilaçlamasını yapar ve zamanla büyümesini bekleriz. Artık gün geçtikçe fidanlarımız büyür, toprağa ektiğimiz tohumlarımız filizlenmeye başlar. Ve yıllar içerisinde ektiğimiz tohumlar boy verir ve ağaç olurlar. Artık emeğinin karşılığını alma zamanıdır. 

İşte bugünkü yazımın asıl konusuna gelmek istiyorum; Yıllardır yetiştirilen fıstık ve meyve ağaçları maalesef beton yığınlarına kurban gitmekte. Binlerce fıstık bahçeleri sökülüp yerine binalar dikilmekte. Maalesef o güzelim yıllarca emek verilen doğa yeşiliği ve ürün veren ağaçlar katliama uğramaktadır. Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde bulunan binlerce fıstık ve meyve bahçeleri katledilip yerine göklere çıkan betondan binalar yapılmakta. Ve bu katliamı yanlız seyretmekle kalıyoruz. Yazık! Bir fıstık ağacı nasıl yetişiyor acaba biliyormusunuz? Bir fıstık ağacı ancak  20 yıl sonra ürün vermeye başlıyor. Şu anda milyonlarca 100, 150 ve 400 yıllık fıstık ağaçları yok edilmektedir. O yemyeşil bahçeler, birer birer tükenip gitmektedir. Buna il tarım ve orman müdürlüğü ve ya Türkiye tarım ve orman bakanlığı bir an önce el atması lazım. Bir ömür, emek verilmiş ve ürün veren fıstık ağaçlarını kurtarılmalı. 

Urfa'da fıstık ağaçları mevcut tarım alanları yüzde 50,55' ni kaplamaktadır. En büyük üretim şu an Urfa'da yapılmaktadır. Türkiye'nin fıstık üretimin neredeyse yarısında fazlasını Urfa karşılamaktadır. Şanlıurfa'da; (TÜİK) araştırmasına göre her yıl 100.107 ton fıstık üretimi yapılmaktadır.


Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde bulunan yüzlerce fıstık bahçeleri yapılan konut rantları üzerinde yok olup gitmektedir. Bir çok köylerinde, tabiki şuan Karaköprü ilçesinin mahallesi olan Tülmen, İsaören, Esemkulu ve Kırkpınar' da en çok fıstık üretimi yapılan yerlerdir.  Çok eski fıstık bahçeleri bulunan bu bölgelerde, köy sakinleri ev yapacak yerleri olmayınca mecburen fıstık bahçelerinde ev yapmaktadırlar. Buda onlara en az 150 fıstık ağacını sökmelerine neden oluyor. Bu mahallelerde bulunan fıstık bahçelerindeki ağaçlar hemen hemen hepsi 200, 300, ve 400 yıllık ağaçlar. Köylerin etrafında bulunan devlet hazine yerleri ve ya yerel yönetimlere ait yerler imara açılmadığından dolayı köy halkıda, çareyi Kendi bahçelerindeki asırlık fıstık ağaçlarını kesmekte bulmaktadır. Yeter ki köyde yaşam mücadelesini vermek için ve başını sokabilecek bir çatısı olsun diye. Yeni bir fidanı ekip çevremizi yeşillendirelim derken maalesef binlercesi yeşil alanlarımızı betonlarla kurban vermekteyiz. Bu konuyla ilgili devlet yetkililerine sesleniyorum:  Bir an önce bu konuların ele almalarını ve bir çözüm üretmelerini diliyorum.

Allah'a emanet olun.