Yerel seçimler yaklaştıkça ortam ısınmaya devam etse de önceki seçim atmosferleri oluşmadı. Alışıla gelen aday yoğunluğu da görülmezken AK Parti ve MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakının adaylarını açıklamasıyla kısmen de olsa muhalif hareketler canlılık kazandı. 2014’de Halkapınar’da Saadet Partisi, Emirgazi, Akören ve Doğanhisar’da MHP, Tuzlukçu’da ise CHP seçimleri kazanırken diğer ilçelerin tamamında seçmenin tercihi AK Partili adaylar olmuştu. Daha sonra Halkapınar’da Fahri Vardar ve Akören’de Ekrem Tulukçu AK Parti’ye katılınca Konya Belediyelerinde sadece iki muhalif portre kalmıştı.

**

Doğanhisar’da 2014’ün galibi Abdullah Koç daha önce AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi idi. Başkanlık için de önce AK Parti’den aday adayı olmuş, kabul görmeyince MHP’nin kapısını çalmıştı. Koç MHP kartvizitiyle katıldığı seçimleri yüzde 43 ile kazanırken AK Parti yüzde 42 ile ikinci parti olmuştu. Koç önümüzdeki seçimde İYİ Parti rozetiyle girecek.

24 Haziran Genel seçimlerinde AK Parti’nin yüzde 57, CHP’nin yüzde 15, İYİ Parti’nin yüzde 14 ve MHP’nin yüzde 9 oy aldığı Doğanhisar’da seçmenin yönü 2014’den çok farklı görünüyor. MHP’li İhsan Öztoklu İttifak oylarını bir arada tutmayı başarması halinde seçimin favorisi olacaktır.

**

2014’de Akören’de amcazadelerden Muzaffer Tulukçu AK Parti, Ekrem Tulukçu ise MHP adına yarışmış ve seçimin galibi yüzde 1 farkla MHP olmuştu. Zaman içerisinde de Ekrem Tulukçu AK Parti’ye katılmıştı. Diğer partilerin toplam yüzde 4 oy aldığı ilçede Mart’ta MHP ‘li İsmail Arslan halkın önüne çıkacak. 24 Haziran’da AK Parti yüzde 67, MHP ise yüzde 17 oy almıştı. İYİ Parti’nin yüzde 10, CHP’nin yüzde 4 oy aldığı ilçede de farklı bir tablo oluşması pek mümkün görünmüyor.

**

Emirgazi’de 2014 yarışını yüzde 51 halk desteğiyle kazanan MHP’li Nurişen Koçak yeniden aday gösterildi. İlçede AK Parti’nin yüzde 46 olan oyu 24 Haziran’da yüzde 53’e yükselmiş, MHP yüzde 14’te kalırken CHP yüzde 18 ile ikinci olmuştu. Buna rağmen, İYİ Parti’nin de yüzde 11 oy aldığı ilçede sürpriz bir sonuç ön görülmüyor.

**

Halkapınar yerel seçimde aday profilinin önemini ifade eden bir sonuç ortaya koymuştu. Saadet Partisi Fahri Vardar’la katıldığı 2014 seçiminde yüzde 36 oy alıp Konya’da tek Belediyeyi elde ederken, AK Parti yüzde 32, MHP’de yüzde 28 oy sağlamıştı. Vardar daha sonra AK Parti’ye iltihak etse de bu seçimde Halkapınar 2014’den seçim atmosferini de yaşayan MHP’li Mehmet Bakkal’a bırakıldı. İlçede son genel seçimde AK Parti’nin yüzde 59, MHP’nin yüzde 18 oyu karşısında CHP yüzde 11, İYİ Parti yüzde 10 alabilmişti. Bu tablo Bakkal’ın yarışta favori olduğunu gösteriyor.

**

Tuzlukçu seçimleri de halkın yerelde adaylara dikkat ettiğine işaret ediyordu. Konya Şampiyonu Tuzlukçu Belediyespor’un kalecisi Nurettin Akbuğa 1999 seçimlerinde DSP’den Belediye Başkanı seçilerek siyasete atılmış, Akbuğa’nın aday olmadığı 2004’de ise sandıktan AK Partili Suat Şahin çıkmıştı. Akbuğa 2014’de bu kez CHP’den seçimi kazanırken AK Parti yüzde 39’a gerilemişti.

24 Haziran seçimleri ilçede seçmenin tercihinde farklılıklar oluşturdu. Sandıktan yüzde 49’la AK Parti birinci çıkarken, CHP yüzde 24 ile ikinciliğe geriledi. İYİ Parti’nin yüzde 13 oyuna karşılık MHP yüzde 10 destek gördü. MHP adayı İsmail Budak, partisinin yanında AK Parti’nin oylarına da sahip çıkabilmesi halinde şansını artıracak. İlçede CHP yüzde 24’e gerilemiş görünse de Akbuğa faktörünün bu oranı daha yukarıya taşıyabileceği ifade ediliyor.

**

EREĞLİ KAYNAYAN KAZAN

Konya’da tüm gözler Ereğli’ye kaydı. Bir dönem önce Ereğli Belediye Başkanı olan Hüseyin Oprukçu 2014 seçimlerinde MHP teşkilatlarıyla sorun yaşamış, yüzde 40 oy almasına rağmen yüzde 42 oy alan AK Parti’nin adayı Özkan Özgüven karşısında kaybetmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yakınlığıyla da bilinen Oprukçu Adana ASKİ’deki görevinden istifa edip aday adayı olmasına rağmen, ittifak anlaşması çerçevesinde aday gösterilmedi. Ereğli’de Cumhur İttifakı seçime AK Partili Adem Erdal ile girme kararı alınca, “Genel merkezle görüşerek yolumuzu belirleyeceğiz” diye açıklama yapan Oprukçu bağımsız adaylığa karar verdi.

2018 Genel seçimlerinde AK Parti yüzde 39, CHP yüzde 22, MHP yüzde 19 ve İYİ Parti yüzde 13 oy almıştı. İlçede yüzde 4 civarında da HDP oyu bulunması dikkat çekiyor. İttifak adayı Erdal 2018’de oluşan AK Parti-MHP oylarını koruyabildiği takdirde favori durumunda olabilecek. İlçede CHP Bülent Ecevit Tatlıdil’i, İYİ Parti ise Yaşar Yaman’ı aday göstermişti. Kulislerde ilerleyen süreçte İYİ Parti ve CHP’nin de Oprukçu’ya destek verip vermeyeceği konuşuluyor. Bunun yanında MHP seçmeninden de Oprukçu’ya ciddi anlamda oy akabileceği öngörülüyor. Ereğli’de manzara adayların performansı ve CHP ile İYİ Parti’nin kararına bağlı olarak zaman içerisinde netleşecek.

MENTEŞE’DEKİ MUĞLA, MUĞLA’DAKİ KONYA’YI DA ANLATIYOR

Hakimiyet Gazetesi’nde birlikte mesai yaptığımız, Konya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulunda hizmet ettiğimiz, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Eski Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu üç yıldır Basın İlan Kurumu Müdürlüğü görevinde bulunduğu Muğla’da da boş durmamış; biz ‘Memleket hasretine dair’ bir eser beklerken ‘Menteşe’deki Muğla’  adlı kitabı yayımlandı. Bu vesile ile hafta sonu Çizgi Yayınevi yazar-yazar, yazar-okur buluşmalarına ev sahipliği yaptı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Mercan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Şaban Çalış, Prof. Dr. Mikail Bayram, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Daire Başkanı Harun Çöpür, Gazeteci Mehmet Ali Elmacı, Ahmet Elden, Zeki Oğuz, Derviş Ahmet Şahin ve Murat Gülmez gibi isimlerle ‘Menteşe’deki Muğla’ sayesinde bir araya geldik.

Muğla’daki Konya’yı da gün yüzüne çıkaran eserinde Köseoğlu son derece değerli tespitlerde bulunuyor. Kıbrıs’a ve Balkanlara verdiği göçlerle bilinen Konya’nın Muğla’ya da devlet hizmeti, dini misyonerlik, ekonomik sebepler veya sürgün-kaçkın gibi sebeplerle hatırı sayılır göç verdiğini kitaptan öğrenmiş olduk. Kültür dünyamıza ‘kıymeti harbiyesi yüksek’ eserler kazandırma yolundaki emekleri nedeniyle Köseoğlu’nu tebrik ediyorum.