Balkan Harbinden günümüze uzanan hikayesi ile bugünün konuğu ''ŞAMBALİ''

Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen Şambali şerbetli bir sokak tatlısıdır.

Suriyenin Şam kentine özgü bir tatlı olarak bilinse de ,özellikle İzmir de satışı ile bilinir.

Şambali tatlısı,zorlu şartlarda ortaya çıkan hikayesi ile de lezzet yolculuğuna çıkmıştır.Osmanlının Balkan Harbi dönemlerinde yurtlarını terk etmek zorunda kalan göçmenlerin,revani'nin tarifini de yanlarına alarak ülkemize gelmeleri ile de şambali'nin hikayesi başlıyor.

Maddi imkansızlıklar ve o dönemde her gıdaya ulaşamamalarından dolayı da,revaninin içinde çokça kullanılan yumurtaların çıkarılması ve unun azaltılması ile yoğun,üst kabuğu sert ve şerbetinin damakta bıraktığı yoğunlukla ilk adıyla Halep tatlısı ortaya çıkıyor.Daha sonraları oldukça sevilen ve popüler hale gelen tatlıya da ŞAMBALİ adı veriyorlar.

Cumhuriyetin ilk yıllarında İzmir de üç tekerlekli ,pirinç çerçeveli arabalarda satışına başlayanlar da yine bu tatlıyı ortaya çıkaran göçmenler..

Sonraki yıllarda İzmir'in Balkanlardan daha da göç alması ile ünlenen bu lezzetli ve maliyeti düşük tatlı günümüze gelmeyi başarmış en kült lezzetlerden birisidir.

Kısaca hikayesinin de okuduğunuz tatlımızı bu hafta yemek menümüze alalım mı?

  • MALZEMELER:
  • 2,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • ÜZERİNE:
  • Yer fıstığı
  • ŞERBET İÇİN:
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • HAZIRLANMASI:
  • Hamur malzemelerini sırayla mikser kabınıza alın ve özleşene kadar çırparak karıştırın.
  • Dikdörtgen borcamı yağlayın ve hazırladığınız hamuru her tarafı eşit olacak şekilde yerleştirin.
  • Bir bıçakla dikdörtgen parçalar olacak şekilde kesin.
  • Her bir dikdörtgenin üzerine yer fıstıklarını yerleştirin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında iyice kızarana ve üst katı daha sert kıvam alana kadar pişirin.
  • Bu arada toz şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynatın.
  • Limon ekleyin ve 5 dakika da limonla birlikte kaynatın.
  • Şerbetini ılık hale getirin.
  • Fırından çıkan tatlınızı ılık hale getirin ve yine ılık olan şerbetini üzerine gezdirin.
  • Tatlını üzerini bir tepsi ile kapatın ve 2 saat dinlendirin.
  • Dikdötgen dilimler halinde dondurma yada kaymak (arzuya göre)ile ikram edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle...