Önce sağlık diyeceğim de, nedense toplumumuz da bir kabulleniş var, sağlık denince hemen vücut sağlığını algılıyoruz. Ruh sağlığımız, moralimiz, enerjimiz, ruh sağlığımızı vasat üzerine çıkardığı gibi vücut sağlığımıza da pozitif etkili olur. Yazımın başlığını “Salla Gitsin” olarak belirleme sebebim, bencilliğe, egoist hallere özendirme maksatlı değil. İyi olmayı ve paylaşımcı olmayı kendi kurallarım içine almış, doğrularım içinde ve prensiplerim arasında olup benimsemişimdir. Salla gitsin; gereksiz ve yetersiz hallerimizle her olaya müdahil olma çabalarımız, bilinçsizce girişimlerimiz.

*Kişi eşiyle tartışmalara giriyor, çok defa kavga etmeye kadar taşıyorlar.

- Müdahil olduğumuz da bu tartışma ve kavgaların bitmesine sebep olabilir miyiz?

..

*Televizyonlar altyazı geçiyor, gazeteler ilk sayfadan haber yapmış; ülkemizin mutluluk endeksinde yükseliş var.

- Haberin doğruluğunu ya da yalanını ispatlama şansın var mı?

..

*En samimi arkadaşın ve yine tanıdığın eşi boşanma kararı almışlar.

- Boşanmalarını engelleyecek onların da bilmediği bilgi, belge, veriye sahip misin?

..

*Komşunun kızı üniversite imtihanında başarılı bir sonuç bekliyor ve tercih sıralamasında öneri istiyor.

- Konu mankeni kızımızın kişiliği, beklentileri, dünya görüşü, hayat prensipleri ve ailesinin tutum ve davranışlarından, hedeflerinden kesine yakın emin misin?

..

Doğru olmak, emin olmak, bilinç sahibi olmak, tüm açılarıyla konuyu bilmek, fikrini söylediğinde hiçbir olumsuzlukla karşı karşı kalmayacağından eminlik gibi ön muhasebenizi yaptı iseniz, tek başınıza beyin fırtınası yaptı iseniz, sade öneri olarak fikrinizi açıklayabilir siniz. Bilginiz yok, birikiminiz yok, fikir yürütebilecek deneyim ve donanıma da sahip değilsiniz! Salla gitsin demekten öte hiçbir alternatifiniz yok ki, laf-ı güzaf yapmak istemiyorsanız.

Yaratılmış bir insan olarak dahi her yaşınızla alakalı omuzlarınıza yüklenen sorumluluk ve görevleriniz var ki, salla gitsin de diyemez siniz, yükümlülükten de kaçamazsınız. Temiz olmak, dayanışma içinde olmak, adil olmak, zarif olmak, naif olmak, insanların ve tüm canlıların yaşam ve özgürlük haklarına saygılı olmak ve gibi ortak sorumluluklarımızda “salla gitsin” yapılmaz.

..

Tazı Tavşanı kovalarken bir türlü tavşanı yakalamıyor

Tazı Tavşana soruyor senin bacakların kısa benimkiler ise uzun ben niye seni yakalamıyorum
Tavşan Tazıya cevap verir
Ben kendim için koşuyorum sen ise başkası için koşuyorsun da ondan..
Siz siz olun bu hayatta sadece kendiniz için koşun...

..

Araya kattığım tazı tavşan masalıda farklı açıdan meseleyi görmemize sebep oluşturur diye düşündüm. Salla gitsin kaçış değil, ilgilisi ve gereklilik konularını beynimize, düşüncelerimize altı çizili olarak kazımaktır.

..

Ayfer hanım diyor ki; Marmaris de dubleks ev alalım, sadece yazlık değil, yaz kış orada kalalım.

Vecihi bey diyor ki; İzmir den geniş bir ev, çok odalı bir konut alalım, yazları tatil beldelerinden iki haftalık ev kiralarız, apart kiralarız.

Ayfer hanım ve Vecihi bey yirmi yılı aşkındır tanıdığın aile dostlarınız, yakın arkadaşlarınız. Kenarından köşesinden kendi bakış açınız ve tercihlerinize göre önerileriniz elbette olabilir de, ya olumsuz sonuçlanır, kavga ve tartışmalara tetikleme yaparsa, düşünmek gerek.

..

Ucundan köşesinden örneklerle süsleyerek meseleyi birlikte düşünmeye davet ettim sizleri. Naif halimizden uzaklaşmadan faydalı olabileceğimiz her meseleden kaçmadan, üşenmeden, kafamızı kuma gömmeden var olalım, mücadele edelim. Bilmiyoruz, kendi içimizde dahi gelgitler yaşadığımız konularda salla gitsin demek, bilmiyorum, emin değilim, faydalı olabilecek fikrim yok, bilgim teyit edilmemiş gibi seviyeli bir duruş sergilemek çok daha doğru bir yaklaşım, yöntem değil mi?